Nissan Primera 94' - dymi od środka

17 Paź 2008, 20:58

Witam
Mam taki problem po przejechaniu 2-3 km kiedy silnik sie troche nagrzeje w okolicach schowka(po stronie pasazera) slychac dziwny pisk,pomruk(trwa caly czas i sie wzmaga) po chwili spod deski wydobywa sie biały dym, wygląda to jakby paliła się instalacja lub cos w tym stylu, po wylaczeniu silnika wszystko trwa jeszcze chwile i ustaje. Dodam jeszcze,ze jest to niezalezne od nadmychu. Co to moze byc?
Pozdrawiam
sanctus
Nowicjusz

• 17 Paź 2008, 23:03

A to na pewno nie z komory silnika tylko ze środka? Zaglądałeś pod maskę?
    v40
    Początkujący

17 Paź 2008, 23:11

tak zaglądałem pod maske i tam ani nic nie slychac ani nic nie widac,a w srodku tak jak opisalem
    sanctus
    Nowicjusz

17 Paź 2008, 23:24

To wywal dywaniki i wykładzinę od pasażera i próbuj zobaczyć skąd ten dym,bo jeżeli gdzieś z instalacji to jest bardzo niebezpieczne. Kiedyś niechcący źle podłączyłem radio,to pół metra kabla do stacyjki spaliło się w sekundę.
    v40
    Początkujący

18 Paź 2008, 00:04

Widzisz wlasnie dym wychodzi dokladnie z miejsca nad schowkiem,wyciagnalem caly schowek i probowalem go dokladnie zlokalizowac i wygladalo mi to na lewa strone(od drzwi pasazera) tuz pod deska rozdzielcza,ale wciaz nie wiem jaka moze byc przyczyna. Radio odpada,bo nie dziala:)
    sanctus
    Nowicjusz

18 Paź 2008, 09:47

Z tym radiem to chodziło mi o prędkość palenia się instalacji. No dopóki nie zlokalizujesz miejsca to się nie dowiesz co to. Ale jakbyś powyjmował wszystkie bezpieczniki(oprócz tych niezbędnych do odpalenia auta) to można by było wykluczyć kilka rzeczy.
    v40
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co nam grozi za używanie telefonu podczas jazdy?
      Polscy policjanci karali w zeszłym roku blisko 250 osób dziennie za korzystanie z telefonu podczas jazdy! Używanie smartfonu, gdy prowadzimy samochód, może doprowadzić do wielu niebezpiecznych sytuacji na drodze. ...

18 Paź 2008, 17:02

Rozkrecilem troszke wiecej i przysluchalem sie dokladnie,wyglada mi to na nieszczelnosc jakiegos weza, wie ktos co tamtedy przebiega?
    sanctus
    Nowicjusz

18 Paź 2008, 17:14

Nie wiem jak wygląda instalacja w primerze, ale możliwe że jest to przewód układu chłodniczego, czyli np. doprowadzający wodę do nagrzewnicy
    Ostrożność nie jest tchórzostwem.
    Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
    Martoro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

18 Paź 2008, 19:21

Bardzo mozliwe,smierdzi tak dziwnie i dym bialy idzie. Mozesz powiedziec cos wiecej o temacie nagrzewnicy?
    sanctus
    Nowicjusz

18 Paź 2008, 22:31

Co konkretnie chcesz wiedzieć? Jeśli przyczyną jest uszkodzony przewód do nagrzewnicy, to najlepiej będzie go wymienić na nowy. Chyba, że opłacalna będzie jego naprawa/łatanie dziury
    Ostrożność nie jest tchórzostwem.
    Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
    Martoro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice