Nissan Primera 99r. Falowanie obrotów na biegu jałowym

12 Wrz 2009, 22:47

Podczas pracy silnika zarówno na benzynie jak i na gazie obroty biegu jałowego falują w zakresie 850-1200.Sprawdzenie kolektora ssącego pod względem szczelności nie przyniosło żadnego rezultatu.Wymieniłem również świece zapłonowe i sprawdziłem caly układ zapłonowy także bez żadnego efektu.Podłączenie pod diagnoskop nie możliwe gdyż cały czas wyświetla się komunikat o braku komunikacji ze sterownikiem tak w zakładzie prywatnym jak i w serwisie Nissana.W związku z tym mam prośbę o jakieś sugestie co dalej sprawdzić.Może ktoś miał taką przypadłość to bardzo bym prosił o jakieś porady.
teges
Nowicjusz

Miejscowość: Miasto
  • 13 Wrz 2009, 09:51

Zazwyczaj przyczyną falowania wolnych obrotów jest silniczek krokowy.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

19 Cze 2011, 21:45

sprawdzałeś sondę lambda?

Zobacz sobie mój temat z falowanie obrotów astra 2, nikt nie wie co to, przez 2.5 minuty po zaprzestaniu działania ssania obroty falują i po tych 2.5 minutach przestają... ch...a wie...
    Co się dzieje, przez te 2,5 minuty?
    gezzini
    Nowicjusz

Miejscowość: Bytom
    Auto: Opel Astra II 1.6 16v XEL

20 Cze 2011, 08:06

jaki masz silnik, czasami nie 1.8 16v?
    arciasty
    Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus Landau - kompaktowy hatchback z silnikiem V8
      W połowie lat 90. Lexus zaprezentował koncepcyjny model Landau, którego konstrukcja została osadzona na płycie podłogowej pierwszej generacji modelu GS 300. Cechą charakterystyczną prototypu było nie tylko pięciodrzwiowe ...
      Toyota ProAce - nowy samochód dostawczy
      Toyota ProAce będzie odpowiedzią koncernu na rosnące zapotrzebowanie rynku europejskiego na lekkie pojazdy użytkowe średnich rozmiarów. Nowy model będzie dostępny z możliwością wyboru dwóch długości i dwóch ...