Nissan Primera P 11 - gaśnie w czasie jazdy, błędy czujników

10 Sie 2015, 11:53

Witam wszystkich.
Pisze z prośbą o radę, ponieważ nie wiem już co robić.
Mam Nissana Primerę P-11 lift z 2000, silnik 1.6 16V 78 kW, LPG. Przebieg 260 tysięcy. Auto ma problem z odpalaniem, ale opiszę, o co chodzi:

najpierw zapaliła się kontrolka "check". Auto paliło i jeździło, ale kiedy się rozgrzał, zwłaszcza po krótkich dystansach na mieście, potrafił zgasnąć w czasie jazdy, odpalał i od razu gasł lub w ogóle nie odpalał. Komputer pokazał "błąd czujnika położenia wału". Kupiłem czujnik firmy DELPHI, ale po wymianie było to samo (może samochód nie tolerował zamienników?)
Kupiłem więc używany z rozbiórki, ale oryginalny - problem ten sam, a nawet więcej, bo dodatkowo zaczął się pojawiać "błąd czujnika położenia wałka". Kupiłem następny czujnik z rozbiórki - bez zmian. Po wysłuchaniu "tych, co się znają", wymieniłem łańcuch rozrządu, który tez odpowiada za zapłon. Był wyciągnięty na maxa - to fakt, ale problem nie zniknął. Teraz wymieniłem nawet komputer - dalej to samo. Nawet nie odpala, a jak odpali to po rozgrzaniu się samoczynnie gaśnie. O kosztach nawet nie wspomnę.

Z góry dziękuje za pomoc. Daniel.
DanielZ1976
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 11 1997
Auto: Nissan Primera P 11
Silnik: 1.6 16V 106 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • 11 Sie 2015, 08:45

Może trzeba zainteresować się przewodem od czujnika do sterownika oraz wtyczką. Na "uzębienie" koła pasowego popatrzyłeś - czy są wszystkie "ząbki"?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna

11 Sie 2015, 10:52

OK dzięki. Sprawdzę te elementy, może w końcu problem się rozwiąże, bo jestem uziemiony już od miesiaca :(
    DanielZ1976
    Nowicjusz

31 Sie 2015, 10:53

Witam.
    Mój mechanik zakasał rękawy nie po łokcie tylko do ramion i okazało się, że faktycznie tak zwyczajnie i po prostu nie było łączności pomiędzy czujnikami a komputerem. Dlatego komputer wariował i działo się to wszystko. Wymienił wtyczki, położył nowe kable i Nissan pali i jeździ jak złoto.
    Tak czy inaczej, łańcuch także był wyciągnięty na maxa. Wychodzi na to, że niepotrzebnie kupowałem komputer i być może czujniki, ale trudno. Zaczyna się przecież od najprostszych rzeczy.

W każdym razie: dzięki za pomoc i rady.
    DanielZ1976
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W obszarze niezabudowanym bardziej niebezpiecznie
      Pomimo tego, że do większości wypadków dochodzi w obszarze zabudowanym (70%), to kiedy mają miejsce poza tym terenem, traci w nich życie więcej osób. W co piątym ginie człowiek, podczas gdy w wypadku w strefie ...