Nissan Primera P11 HB - Brak świateł cofania

16 Sie 2014, 20:31

Witam.

Od pewnego czasu mam problem ze światłami cofania. Po wrzuceniu biegu wstecznego nie zapalają się. Żarówki sprawdzałem i są w pełni sprawne. Następnie zrobiłem pomiar w punkcie nr. 1 tak jak zaznaczyłem na rysunku (kostka przy lampie) i napięcie w tym punkcie było zerowe. Później miernikiem dotknąłem dwóch styków na czujniku (włączniku) przy skrzyni biegów. Kiedy bieg był wyłączony napięcie wynosiło 0 [V], a kiedy bieg został włączony napięcie wynosiło 11 [V]. Czyli myślę, że czujnik jest sprawny. Następnie zacząłem robić dalsze pomiary najpierw w punkcie 2, a później w punkcie 3, gdzie nie uzyskałem napięcia. Sprawdzałem także bezpieczniki, które nie wskazywały na to by były przepalone, aczkolwiek dokładnie nie wiem, który należy do świateł cofania. Dalej nie wiem za co się brać, dlatego piszę w tej sprawie z prośbą do Was o pomoc.

Zdjęcie schematu, o którym wspomniałem:
Zdjęcie

Zdjęcie bezpieczników pod kierownicą:
Zdjęcie

Zdjęcie bezpieczników pod maską:
Zdjęcie

Pozdrawiam,
Kamil
Magmaruss
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 06 2003
Auto: Nissan Primera P11 HB
Rok produkcji: 1997

29 Sie 2014, 11:25

Hm, jeżeli wszystko sprawdziłeś tak jak opisujesz to myślę że możesz mieć gdzieś przerwany przewód między kostką a punktem 3. Można to sprawdzić podłączając osobny przewód tymczasowo i zobaczysz wtedy czy żarówki od wstecznego zaczną świecić.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016