Nissan Primera P12, 2004 - uszkodzona maglownica? Samochód nie odpala

04 Gru 2020, 20:59

Jechałam niedawno samochodem i po przejechaniu ok. 3 km zaczęłam słyszeć głośne trzeszczenie spod maski od strony pasażera. Zjechałam na parking i wyczytałam, że to prawdopodobnie maglownica. To jest możliwe, bo kilka miesięcy temu na przeglądzie mechanik powiedział mi, żeby wymienić przed zimą. Miałam też problemy z trzeszczeniem przy skręcaniu, ale ustały. Od jakiegoś czasu wyciekał mi płyn, myślałam że to olej z silnika. Oczywiście nic z tym nie zrobiłam. Chciałam zawrócić i wrócić do domu, po zrobieniu kółka samochód mi zgasł i nie chce ponownie odpalić. Nawet nie kręci. Czy to rzeczywiście wina maglownicy? I przede wszystkim jaki koszt może być jej wymiany? Samochód został na parkingu, z mechanikiem będę mogła zobaczyć się dopiero jutro albo w poniedziałek.
JuliaHuk
Obserwowany

• 07 Gru 2020, 14:29

Skoro kilka miesięcy temu już kwalifikowała się maglownica do wymiana to faktycznie problem mógł się pogłębić, a jak wyciekał z niej olej to mogło dojść do zatarcia jak nie sprawdzałaś jego stanu.
    JuliaHuk napisał(a):Jechałam niedawno samochodem i po przejechaniu ok. 3 km zaczęłam słyszeć głośne trzeszczenie spod maski od strony pasażera.
    Przy jeździe na wprost jeżeli maglownica by była uszkodzona nie wydawała by dźwięków tym bardziej że jest ona po stronie kierowcy a nie pasażera.
    JuliaHuk napisał(a):Chciałam zawrócić i wrócić do domu, po zrobieniu kółka samochód mi zgasł i nie chce ponownie odpalić. Nawet nie kręci. Czy to rzeczywiście wina maglownicy?
    Maglownica nie ma nic wspólnego z pracą silnika, nie ma wpływu na jego odpalenie i ewentualne gaśnięcie. Jeżeli nie kręci to należy sprawdzić czy akumulator ma odpowiednie napięcie i czy prąd dochodzi do rozrusznika.

Odgłosy z prawej strony mogły dotyczyć paska wieloklinowego lub nawet rozrządu ale dobrze by było żeby ktoś tam zajrzał pod maskę kto ma choć trochę wiedzy technicznej przed kolejną próbą odpalenia silnika.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpierw kierunkowskaz, potem hamowanie
      Obok braku sygnalizowania kierunkowskazem planowanego manewru, podstawowym błędem wielu kierowców jest nieodpowiedni moment włączenia kierunkowskazu. Zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne sygnalizowanie ...