Nissan Qashqai 3 - spasowanie tylnej klapy i świateł

26 Wrz 2023, 15:00

Witam,

Mam problem - byłem w salonie odebrać nowego Qashqaia (co gorsze leasing), i oprócz innych problemów (nie domyty, ślad przytarcia o coś na oponie) zauważyłem dwie rzeczy które mnie bardzo zaniepokoiły:
* klapa bagażnika bardzo źle spasowana, między reflektorem na bocznej części auta a klapą bażnika ok 1 cm różnicy
* światła osadzone w bocznej częśći z tyłu mają szparę u góry a są ciasno osadzone u dołu - wygąda to tak jakby były obniżone

Załączyłęm obrazek poglądowy :oops:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Inne auta nie miały takich różnic. Czy te reflektory da się wyregulować? Klapę zapewne tak.

Teraz się zastanawiam czy auto nie miało przygody w salonie.

Pozdrawiam
Maciek
mjazwinski
Nowicjusz

27 Wrz 2023, 09:31

Auto mogło mieć przygodę w salonie, albo w fabryce. Nie zdarza się to często, ale zdarza się. Na Fiacie w Tychach to normalka. Generalnie ja bym się nie zastanawiał, tylko oddał.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Wrz 2023, 09:45

A możesz wrzucić zdjęcie ze swojego odebranego samochodu? Przy światłach tylnych raczej jest bardzo mała regulacja a czasem nawet nie bardzo się da coś wyregulować zależy od modelu.

W nowym samochodzie powinno to być spasowane idealnie bo inaczej by nie przeszedł ostatniego testu przed wyjazdem z fabryki na plac. Jeżeli jest tak jak piszesz to coś tam musiało być robione, odkręcana lampa nie wiem trzeba by było się temu dokładniej przyjrzeć.

Samochody nowe często mają różne przygody np. podczas transportu i zdarza się że nawet niekiedy wymagają naprawy lakierniczej, a uszkodzenia potrafią być naprawdę różne.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Wrz 2023, 09:50

cześć,

Nie odebrałem auta, nie podpisałem żadnych dokumentów. Niestety to leasing. Zdjęć nie zrobiłem, żałuję. Nawet VIN by mi się teraz przydał.

dzięki za odpowiedzi
mjazwinski
Nowicjusz

27 Wrz 2023, 10:01

mjazwinski napisał(a):Nie odebrałem auta, nie podpisałem żadnych dokumentów.
No i dobrze. Następnym razem zrób fotkę i numer VIN też warto zrobić później może się przydać tak jak tu :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Wrz 2023, 10:06

mjazwinski napisał(a):Niestety to leasing.

A dlaczego niestety? O co chodzi?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...

27 Wrz 2023, 10:10

Po drodze jest bank który też chce wypchąć auto. Nie mam np. prawa do anulowania umowy z salonem. W praktyce walczyć będę z salonem i bankiem teraz.
mjazwinski
Nowicjusz

27 Wrz 2023, 10:18

A nie da się walczyć tylko z salonem? Bank dał ci leasing na auto i je masz. Tyle tylko, ze po jakichś nieznanych przygodach prawdopodobnie albo w salonie albo podczas transportu do salonu. Więc to salon jest winny sytuacji, bo sprzedał ci to auto. Niech ci je wymienią na nowe, bez żadnych defektów.
No i nie da się rozwiązać umowy leasingowej? Coś mi się nie chce wierzyć. Poczytałem teraz tak na szybko w necie, ze umowę leasingową można rozwiązać w każdym momencie. Konsekwencja jest oczywiście spłata leasingu. A z tym nie powinno być u ciebie problemu.
Oczywiście nie znam się na tym aż tak bardzo i wiedzę czerpię w tym momencie z netu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Wrz 2023, 10:31

Techniczne bank kupił auto. I to jest ostatni egzemplarz jaki bank kupił. Nie ma na co wymienić jeżeli nie kupią nowego.

Na swoją korzyść mam to że auto nie jest zgodne ze specyfikają jaką mi przesłali, więc mam powód do wypowiedzenia umowy leasingu. Ale bank już mówi że za późno, auto zarejestrowane i już muszę wziąć i walczyć z salonem. Tylko że a) umowa stwierdza inaczej (nie zgodność ze specyfikacją), b) było opóźnienie w dostarczeniu auta (bo naprawiali?)

Spłacać leasingu w sensie wykopowania auto oczywiście nie chcę teraz. Będę walczył, co zrobić.
mjazwinski
Nowicjusz

27 Wrz 2023, 10:57

Niestety z leasingiem nie jest tak prosto w tym przypadku :/

1. Tu można skorzystać z gwarancji jakości (udzielanej z reguły przez producenta lub dystrybutora), jeśli oczywiście rzecz jest objęta gwarancją; leasingodawca nie musi w tym pośredniczyć; z reguły w ramach gwarancji rzecz jest naprawiana lub wymieniana;

2 . Inaczej można skorzystać z rękojmi za wady i żądać naprawy rzeczy lub wymiany na wolną od wad; żądanie kieruje się nie do firmy leasingowej, tylko do sprzedawcy, od którego firma leasingowa kupiła rzecz; leasingodawca nie musi w tym pośredniczyć;

3. W przypadku jeśli naprawa lub wymiana nie są możliwe, można zażądać od firmy leasingowej, żeby ta odstąpiła od umowy sprzedaży rzeczy; oznacza to też sporo komplikacji: zakończenie umowy leasingu, konieczność zapłaty wszystkich pozostałych rat i rozliczenie umowy, konieczność odzyskania od sprzedawcy zapłaconej mu przez firmę leasingową ceny.

Mimo, że rzecz w leasingu ma wady, nie ma podstaw do zaprzestania płacenia rat, dopóki umowa leasingu trwa. Żaden przepis na to nie pozwala. Leasingobiorca może domagać się naprawy czy wymiany rzeczy na wolną od wad - ale nie od leasingodawcy, tylko od firmy, od której leasingodawca kupił przedmiot leasingu. Czekając na naprawę czy wymianę, trzeba nadal płacić raty leasingu - wynika to wprost z art. 7098 Kodeksu cywilnego.

Jest tylko jeden wyjątek od zasady, że trzeba płacić raty w pełnej wysokości mimo, że są wady w leasingu. Dotyczy on sytuacji, gdy wady w leasingu powstały w okresie, gdy rzecz była w posiadaniu firmy leasingowej (czyli między odebraniem rzeczy od sprzedawcy a przekazaniem jej leasingobiorcy). Są to jednak rzadkie przypadki. Leasingodawca odpowiada wtedy za wady w leasingu na takich samych zasadach, jak wynajmujący za wady przedmiotu najmu. To oznacza, że można żądać od niego obniżenia wysokości rat za okres trwania wad.

Najgorsze jest to że zamawiasz coś wcześniej i później jak odbierasz i są pewne zastrzeżenia co do jakości to pojawia się problem, a tak nie powinno być i to nie Ty powinieneś to załatwiać no ale takie mamy przepisy.
Andy33
Początkujący

27 Wrz 2023, 12:01

oznacza to też sporo komplikacji: zakończenie umowy leasingu, konieczność zapłaty wszystkich pozostałych rat i rozliczenie umowy, konieczność odzyskania od sprzedawcy zapłaconej mu przez firmę leasingową ceny.
Czytaj więcej: nissan-qashqai-3-spasowanie-tylnej-klapy-i-swiatel-vt132683.htm#p858462

Teraz rozumiem niektóre zapisy umowy leasingu. Powiem tak - lepiej takie rzeczy czytać z prawinikiem.
Przykład:
2.21. Jeżeli odstąpimy od Umowy Nabycia z powodu wad Przedmiotu Leasingu, Umowa wygasa z dniem odstąpienia. W takiej sytuacji:
a. możemy żądać od Ciebie zapłaty Kwoty Rozliczeniowej w ciągu 7 dni od dnia, w którym dostaniesz nasze wezwanie do zapłaty oraz
b. masz obowiązek zwrócić Dostawcy Przedmiot Leasingu wraz z dokumentami na własny koszt i ryzyko. Konsekwencje nieprawidłowego
lub nieterminowego zwrotu Przedmiotu Leasingu obciążają wyłącznie Ciebie.

A ja sobie myślałem, e tam, to takie małe prawdopodobieństwo. No i przecież jest napisane, że mogę zwrócić.
mjazwinski
Nowicjusz

27 Wrz 2023, 13:44

A to jest zapis umowy z bankiem jako leasingodawcą czy z salonem?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Wrz 2023, 14:44

Z leasingodawcą. W salonie nic nie podpisałem.
mjazwinski
Nowicjusz

28 Wrz 2023, 10:02

No więc jest wada, odstępujesz od umowy bo masz do tego prawo. Generalnie stosujesz sie do tego zapisu, który podałeś. W czym jest kłopot w takim razie, bo nie bardzo rozumiem?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Wrz 2023, 12:32

Ano w tym:
Uprawnienia z tytułu wad Przedmiotu Leasingu
2.17. Z chwilą, w której zawieramy Umowę Nabycia, przechodzą na Ciebie prawa z tytułu wad Przedmiotu Leasingu. Są to prawa, jakie na
podstawie Umowy Nabycia mamy wobec Dostawcy, np. z tytułu rękojmi lub gwarancji jakości. To oznacza, że jeżeli Przedmiot Leasingu
ma wady, będziesz we własnym zakresie dochodzić od Dostawcy ich usunięcia i wyrównania swojej szkody. Nie przelewamy na
Ciebie prawa do odstąpienia od Umowy Nabycia.
mjazwinski
Nowicjusz