NISSAN QUASHQAI 2007 - ZEPSUTY DVD BLUETOOTH -

12 Sie 2015, 07:54

Od dwóch dni jestem posiadaczem Nissana Quashqaia, rocznik 2007, 2.0 dci z nawigacją (7 calowy monitor + odtwarzaqcz dvd) sterowanie manualne (nie dotykowe).Auto sprowadzone jest z Francji.

Całe menu jest w języku francuskim. Nie da się zmienić języka na angielski. Wiem, że pewnie jest to banalne, ale nawet panowie w serwisie nissana się głowili i nie udało im się nic wymyślić. Ale to nie jest największy problem.
Po uruchomieniu silnika, włącza się komunikat (oczywiście w języku frnacuskim) w wolnym tłumaczeniu znaczący "ładuje". System próbuje załadować płytę, ale nie może. Okazuje się, że płyta jest w napędzie, ale system jej nie widzi. Płyty również nie da się wyjąć, ponieważ przycisk za to odpowiedzialny wogóle nie reaguje. Wszystkie kable zasilające są w 100 procentach dobrze wpięte. Wniosek jest jeden (jeśli się myle to mnie poprawcie), zepsuty jest napęd dvd.

Czy ktoś miał już taki problem? Czy myślicie, że da się naprawić taki napęd w miare przyzwoitych pieniądzach? Jak tak to gdzie się zgłosić (Kraków i okolice)?

A może kupić sprawny (używany) np. [link do oferty na Allegro wygasł] Tylko czy mogę mieć pewność, że taki odtwarzacz będzie działał u mnie? Czy to trzeba jakoś rozkodowywać pod konkretnie moje auto? POMOCY!!!

Ps. Uprzedzając rady, wybrania się do serwisu opowiem, że w serwisie byłem. Polecili mi kupienie płyty z aktualizacją z 2013 roku. Tak zrobiłem. Siłą wyjeliśmy starą płytę i wsadziliśmy nową, ale kiedy okazało się, że system bez zmian nie czyta płyty, powiedzieli, że nie wiedzą co z tym zrobić. Podobno kupno nowego czytnika to koszt koło 10 tys :O (sick)

Będę wdzięczny za wszelką pomoc!!!
synlecha
Obserwowany

Auto: Nissan
Silnik: 2.0 tdi

14 Sie 2015, 11:11

Spróbuj znaleźć w okolicy warsztat Car Audio który zajmuje się profesjonalnie nagłośnieniami samochodów. Jest szansa że coś pomogą więcej w tej kwestii a niżeli serwis. jeżeli im się nie uda to zawsze możesz kupić używany sprawny, ale myślę że to ostateczność. Nowego nie ma sensu kupować w serwisie bo to strata kasy.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Testy systemu zdalnego sterowania samochodem - Audi
    Praktyczne testy systemu zdalnego sterowania samochodem, przeprowadzone przez Audi przed trzema tygodniami na targach Consumer Electronics Show (CES) w Las Vegas, spotkały się z dużym zainteresowaniem. Teraz producent po ...