Nissan Skyline kierownica po prawej stronie a jazda w Polsce

28 Lip 2009, 06:00

Witam.
Mam pytanie, co jest z tym Nissanem Skyline, bo słyszałem że nie jest on dopuszczony do ruchu ulicznego w polsce, kolega opowiadał że chciał kupić, ale nie zarejstruje bo coś tam coś tam. Jest to wogóle możliwe?

Z góry dzięki za odpowiedź.
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała

28 Lip 2009, 09:29

Możliwe, ponieważ kierownica po prawej stronie...

Według polskiego prawa samochody z kierownicą po prawej stronie nie spełniają podstawowych wymogów technicznych. Także nie mogą być zarejestrowane. Jedyne odstępstwo od tego przepisu to pojazdy specjalistyczne, ale nawet w tym przypadku musi być zezwolenie z Ministerstwa Transportu.

Aby ominąć ten przepis można spróbować poddać samochód specjalnej przeróbce, polegającej na zamontowaniu nowej deski rozdzielczej, przełożeniu pedałów oraz układu kierowniczego na lewą stronę. Jednakże taka opcja jest często kapitałochłonna (ceny kształtują się w zależności od wersji wyposażeniowej oraz marki i modelu samochodu, nierzadko jest to kwota przekraczająca nawet 5 tysięcy złotych)

Musisz zrobić przekładkę jeśli chcesz zarrejestrować auto, niestety.
Japanese cars rulez
tom7m2g
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy

28 Lip 2009, 09:52

tak na upartego moglbys zarejestrowac niewiem dlaczego ale u mnie po miescie dosc dlugo juz jezdzi stare Mitsubishi Galant wlasnie z kierownica po prawej stronie i jest zarejestrowane u mnie w miescie
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lip 2009, 09:55

Widocznie dostał to zezwolenie z Ministerstwa Transportu. W sumie jak się chcę i uprze to można. Jednak na decyzje czeka się parę miesięcy i zwykle odmawiają. Także dodatkowo trzeba przygotować się na odwołania.
Japanese cars rulez
tom7m2g
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Lip 2009, 10:01

wiec lepiej kupic i przerobic ale z tego co wiem to do Skylina ciezko znalesc czesci do przekladki bo byly tylko wypuszczane z kierownica po prawej
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Lip 2009, 19:01

tom7m2g napisał(a):Możliwe, ponieważ kierownica po prawej stronie...

Według polskiego prawa samochody z kierownicą po prawej stronie nie spełniają podstawowych wymogów technicznych. Także nie mogą być zarejestrowane. Jedyne odstępstwo od tego przepisu to pojazdy specjalistyczne, ale nawet w tym przypadku musi być zezwolenie z Ministerstwa Transportu.

Aby ominąć ten przepis można spróbować poddać samochód specjalnej przeróbce, polegającej na zamontowaniu nowej deski rozdzielczej, przełożeniu pedałów oraz układu kierowniczego na lewą stronę. Jednakże taka opcja jest często kapitałochłonna (ceny kształtują się w zależności od wersji wyposażeniowej oraz marki i modelu samochodu, nierzadko jest to kwota przekraczająca nawet 5 tysięcy złotych)

Musisz zrobić przekładkę jeśli chcesz zarrejestrować auto, niestety.

Oczywiście, że są dopuszczone do ruchu. W Polsce są tylko 4 Nissany Skyline to bardzo żadkie auto, z tego co tam ostatnio słyszałem i są normalnie zajerstrowane . Nie rozumiem nic o czym wy mówicie z na temat tych tablic . ;P Nissany [ Japonia ] są normalnie produkowane z kierownicą po lewej stronie - na rynek japoński i europejski itd. a po prawej stronie do Anglii, jak to nissany i inne marki. . . Części, rzeczywiście o nie trudno. Jak można zarestrować Rollsa to można też Nissana . ;D
I love my little gray coupé
for a long time I collecting the cash for it
and MANAGED TO . !
Austin_Boy
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: PTB / NYC

29 Lip 2009, 09:07

Oczywiście, że są dopuszczone do ruchu. Nie rozumiem nic o czym wy mówicie z na temat tych tablic . ;P

Czytałem, że nie są i jestem przekonany... Nie mówimy na temat tablic tylko o tym, że trzeba zrobić przekładkę kierownicy i pedałów na lewą stron.
są normalnie produkowane z kierownicą po lewej stronie - na rynek japoński i europejski itd.

Japonia ma kierownicę po prawej stronie:) na rynek Europejski starych skyline'ów w ogóle nie robili, tylko dla Japonii... W Emiratach Arabskich sprowadzają te nissany i mają duży kłopot w przerobieniu ich itd. Tylko nowe Skyliny są robione dla Europy, Stanów itp.. ale chyba autorowi nie chodziło o nowy skyline bo kosztuje ok. 400tyś...
Ostatnio edytowany przez tom7m2g, 29 Lip 2009, 09:22, edytowano w sumie 1 raz
Japanese cars rulez
tom7m2g
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Lip 2009, 09:18

dokladnie starych Skylinow nie bylo na rynek europejski ale za to teraz sa produkowane
Barol
Awatar użytkownika

29 Lip 2009, 13:03

tom7m2g napisał(a):Japonia ma kierownicę po prawej stronie:) na rynek Europejski starych skyline'ów w ogóle nie robili, tylko dla Japonii... W Emiratach Arabskich sprowadzają te nissany i mają duży kłopot w przerobieniu ich itd. Tylko nowe Skyliny są robione dla Europy, Stanów itp.. ale chyba autorowi nie chodziło o nowy skyline bo kosztuje ok. 400tyś...

A no teraz rozumiem . ! ;D Nie wiedziałem, że kierownice w Japanii są po prawej stronie . ;P
I love my little gray coupé
for a long time I collecting the cash for it
and MANAGED TO . !
Austin_Boy
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: PTB / NYC

30 Lip 2009, 14:55

To jeszcze można b było w australii zarejestrować, tam też jeżdżą z kierownicą po prawej stronie:D Ale to tak nawiasem. A autorowi chodziło ogólnie o stare Skyliny bo wiem, że te nowe są produkowane na ryn. europejski. A tak poza tym to pytałem z czystej ciekawości bo i tak mnie na żadnego nie stać:D

Pozdro, dzięki za odpowiedzi.
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała

27 Lip 2010, 12:10

Szkoda, bo takie fajne auto, a tyle problemów.
bialy56
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 07 01 2013
Auto: Fiat 126p FL
Silnik: 0.65
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992