Nissan Terano 2, mrugające światła

22 Wrz 2009, 18:37

Witam ponawiam pytanie i proszę o porady bo ja już nie wiem co mu dolega.Mrugają wszystkie światła na wolnych obrotach ,po dodaniu gazu przestają mrugać.Sprawdzałem bezpieczniki,mocowanie masy itd. Nie wiem jak natomiast sprawdzić szczotki w alternatorze bez jego wyjmowania,bo nie mam gdzie i codziennie musze dojeżdżac do pracy. Ja mieszkam za granicą to jakieś porady typu warsztat odpadaja bo tu stawki za usługę nie raz przewyższają wartość auta .Pozdrawiam.Jeszcze jedno może ktoś wie gdzie się znajduje czujnik prędkości na skrzyni biegów w Nissan Terano 2 /2,4 ben. manual.
skoczek
Nowicjusz

Miejscowość: Borgarnes.is
  • 22 Wrz 2009, 19:14

kolego sprawdz napiecie alternatora poprostu moze alternator za slabo laduje i bierze prad z aku
    kamilszczak01

22 Wrz 2009, 19:24

Tak ale jak to zrobić jakimś miernikiem czy co.

[ Dodano: Wto Wrz 22, 2009 19:28 ]
    Ale jak by mi pobierał prąd z aku. to bym miał problemy z odpaleniem ,a tu nie ma żadnych nawet naj mniejszych ,rano wsiadam cyk i pracuje.
    skoczek
    Nowicjusz

22 Wrz 2009, 19:35

weź sobie jakiś woltomierz i przyłóż na wolnych obrotach do klem, ma być pomiędzy 13,5-14,5 V
    jak jest mniej może się kończyć alternator, i ładuje powyżej obrotów jałowych dlatego akumulator jest naładowany :wink:
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

22 Wrz 2009, 21:53

Po doświadczeniach z matizem z tym samym problemem jestem prawie pewny że trzeba wymienić regulator napięcia w alternatorze.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

22 Wrz 2009, 22:18

Czyli muszę wyjmować alternator ,czy mogę tak dalej kontynuować jazdę.
    skoczek
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
      Seat Leon III - oszałamiający design
      "Dzięki swojemu dynamicznemu i pewnemu charakterowi, nowy SEAT Leon odnajduje należne mu miejsce. Ma zdecydowany wygląd”, mówi Alejandro Mesenero-Ramanos, szef zespołu projektantów SEAT-a. "Swoim wyglądem ...

22 Wrz 2009, 23:07

To,że żarowki mrugają może świadczyć o wahaniach napięcia.W aucie masz zasilane prądem nie tylko światła.Zbyt wysokie lub niskie napięcie może uszkodzić sterowniki w twoim aucie.Czy mruganie masz na światłach mijania i długich?
    andrzej_124
    Stały forumowicz

27 Wrz 2009, 23:34

Witam wszystkich problem mam już z głowy ,to była wina altka .Dzięki za podpowiedzi.Pozdrowionka z chłodnej Islandii.
    skoczek
    Nowicjusz