Nissan Terrano II

28 Sty 2010, 17:13

Witam, szukałem już na forum czy nie było podobnego tematu i nic nie znalazłem więc zakładam nowy.
Tak jak w temacie, dziś mój obrotomierz przestał działać, tzn wskazówka poszła energicznie poza skalę i w rezultacie wróciła na zero, tak już zostało. Po ponownym uruchomieniu auta wskazówka idzie na jakieś 6 tyś obrotów(wcześniej ok 8 tyś) a gdy tylko ruszę spada na zero i już nie działa, i tak jest prawie za każdym uruchomieniem auta, wchodzi na wolne obroty i spada na zero przy ruszeniu, nie mam pojęcia gdzie i czego szukać, może ktoś miał podobną sytuację, będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam.
gajowyPH
Nowicjusz

Miejscowość: Podlaskie
  • 28 Sty 2010, 18:08

prawdopodobnie padł ci czujnik obrotów (możliwe że zamarzł) w zależności od silnika umiejscowienie jest różne ;)
    pytanie dodatkowe grzanie świec działa poprawnie?? (jeśli to 2,7 TDI)
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

28 Sty 2010, 21:30

Grzanie świec raczej ok, w te mrozy palił od strzała, auto to 2.7 TD
    gajowyPH
    Nowicjusz

Miejscowość: Podlaskie

29 Sty 2010, 01:22

czujnik masz w pokrywie rozrządu zczytuje impulsy z kół zębatych rozrządu, no chyba że masz już ETi to w pompie wtryskowej ;)
    a co do grzania świec czasem jak padnie moduł grzania to pada przy okazji obrotomierz bo impuls idzie jedną płytką :wink: sprawdź czujnik wtyczka na 2 pin (czy podaje napięcie) jeśli nie to do wymiany na nowy, cena nie zabija ;) jeśli nie to do sprawdzenia grzanie świec, co tez jest dośc prostą czynnością

BTW jeśli silnik TD27T ma kompresje to w -20 zapali nawet bez świec żarowych, rozrusznika i akumulatora :mrgreen: wystarczy dobry holownik ;) przecież to 4/6 nieśmiertelnego TD42 gdzie nawet po zamarznięciu oleju da się auto odpalić :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuning samochodowy - w tym sklepie znajdziesz wszystko
      Części do tuningu samochodowego muszą być wykonane z najwyższą starannością i wytrzymywać duże obciążenia. Mają poprawić, a nie pogorszyć parametry auta. Dlatego szukając podzespołów, warto zwrócić się do fachowców ...