Nissan Trade Kontener - Tarcza sprzegłowa

04 Lip 2012, 10:19

Witam wszystkich. Mam pytanie co do Nissana Trade 3.0 TD z 1997 roku. Jest to kontener. W ciągu 2 lat musiałem wymienić 6 tarcz sprzęgłowych. Tarcze były orginalne firmy VALEO próbowałem tez LUK i Sachs i dalej nic. NA początku obrywały się okleiny od całego środka. a ostatnie 3 tarcze to sprężyny wypadały. Miesięcznie robię około 1500 kilometrów. Nie wiem co jest przyczyna tego. Zakładane były nowy docisk, łożyska i dalej nic. koło zamachowe tez było szlifowane i nic to nie pomogło. Mam prośbę jeżeli ma ktoś jakieś pomysły odnośnie tego co może być przyczyną bardzo proszę o odpowiedź. Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam!!
czarny86
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 07 2004
Auto: Nissan Trade

08 Lip 2012, 06:12

Musi być tzw.bicie,koło zamachowe było szlifowane,ale czy było wyważane?,poza tym ,tarcza sprzęgłowa musi być nałożona bardzo precyzyjnie,w tym celu stosuje się specjalny przyrząd centrujący i dopiero wciska tarczę sprzęgłową,ona musi być tak nałożona,by nie było wahnięcia nawet o milimetr.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Objawy uszkodzenia turbosprężarki
    Obecnie niemal każdy samochód z silnikiem diesla jak i benzynowym wyposażony jest w turbosprężarkę. Ma ona na celu zwiększenie ilości powietrza doprowadzanego do cylindrów a co za tym idzie zwiększenie jego mocy. Niestety ...