Norwegia i Holandia zakażą sprzedaży aut spalinowych?

21 Lut 2017, 09:22

Hej
polecam Wam ciekawy raport o samochodach elektrycznych opracowany przez ABB: http://www.abb-conversations.com/pl/2017/02/samochody-elektryczne-to-juz-motoryzacyjna-rewolucja/

Piszą jak rozwija się ten rynek w Polsce i Europie oraz jakie są perspektywy wdrażania elektryków na drogi.

Mnie najbardziej ciekawi fakt, że niektore europejskie rządy planują zakazać sprzedaży aut spalinowych na rzecz elektrycznych. Co myślicie?
adambialy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 2008
Auto: Clio
Silnik: 1.2

21 Lut 2017, 10:20

adambialy napisał(a):Mnie najbardziej ciekawi fakt, że niektore europejskie rządy planują zakazać sprzedaży aut spalinowych na rzecz elektrycznych. Co myślicie?
Jest to możliwe w przyszłości jedna w obecnej chwili samochody elektryczne mają jeszcze za mały zasięg i za długo ładują się, a to jest główny problem. Oczywiście jak ktoś ma garaż i możliwość podłączania codziennie na noc do ładowania taki samochód to do poruszania się po mieście jest to fajny sposób. Jednak używając klimatyzacji w aucie elektrycznym czy ogrzewania na pewno skracamy w sporym stopniu jego zasięg.

Aktualnie najlepszą opcją do jazdy po mieście jest hybryda. Tu nie martwisz się o to ile prądu ci zostało, a i w trasę pojedziesz bez problemu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Lut 2017, 11:00

No i jakoś nie wyobrażam sobie na tę chwilę, elektryka jako jedyne, podstawowe auto. Zgadza się z Kacprem, że największym problemem jest zasięg i brak stacji szybkiego ładowania.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lut 2017, 12:10

Według mnie, na chwilę obecną nie jest to do zrobienia.
krysiu
Nowicjusz

Auto: Skoda Superb
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Megane - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczny silnik zapewniający przyzwoite osiągi to 1,6 dCi o mocy 130 KM i średnim spalaniu na poziomie 4 l/100 km . Odmiana ta została wyceniona na od 88 tys. zł i nie występuje z automatyczną skrzynią biegów. ...