Norweski problem

16 Gru 2008, 18:08

Witam wszystkich.
Borykam sie od wrzesnia z problemem wyrejestrowania pojazdu. na przełomie miesięca sierpnia i wrzesnia przebywałem w Norwegii własnym samochodem. na skutek pewnych okoliczności samochód został rozbity, a koszty transportu i naprawy samochodu przekraczały jego wartość rynkową [laweta,1200 km, prom itd.]. zdarzenie miało miejsce podczas jazdy na wakacje więc nie chcac tracic czasu sprowadziłem lawetę i oddałem samochód na złom, placąc przy tym ok 700zł. szybko wypożyczyłem samochód z niedalekiego miasta i zadowolony ruszyłem w dalsza drogę.

Po powrocie do Polski przetłumaczyłem dokumenty jakie otrzymałem od osoby zabierającej samochód na złom i udałem sie wyrejestrować auto.
okazało sie, że nie jest to możliwe ponieważ na dokumencie wg. urzędników nie jest stwierdzone zezłomowanie samochodu a tylko tyle, że samochód został zabrany na złom. i tak tez jest w tłumaczeniu:"samochód został zabrany na złom". co mam teraz zrobić? nie jestem w stanie odnaleźć gościa który zabrał mój samochód, a przecierz nie pojadę specjalnie 1500 km żeby go odszukać.

czy ktoś ma jakis pomysł jak legalnie pozbyc sie tego auta?

powiem szczerze, że różne miałem już pomysły ale postanowiłem się jeszcze Was zapytac o radę.

Dla naszych urzedników byłem oczywiście niewygodną osobą, która przejechała się do Norwegii żeby rozbić samochód i w ramach następnej wycieczki przywiezie im dokument stwierdzający wyzłomowanie samochodu. zero pomocy i zrozumienia.

Proszę o pomoc. każdy pomysł i rada mile widziana.

mój mail: [email widoczny po zalogowaniu]

POZDRAWIAM
radoskor100
Nowicjusz

16 Gru 2008, 22:41

Czy to co powiedzieli Ci w urzędzie jest na piśmie czy tylko Ci powiedzieli?

Jeżeli tylko powiedzieli złóż pismo do urzędu z prośbą o wyrejestrowanie pojazdu w związku z jego szkodą i złomowaniem w Norwegi na co masz stosowne dokumenty.

Czekaj na odpowiedź i daj znać co Ci napisano. Często takie pismo trafia do działu prawnego, który patrzy na życie inaczej niż osoba w okienku.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

17 Gru 2008, 17:41

oczywiście na piśmie nie mam ich oświadczenia, że nie mogą wyrejsetrować pojazdu.

mam rozumieć, że dokumenty muszą przyjąc a w poźniejszym terminie będą mnie informować?
a skąd w takim razie będę wiedział, że nie leżały miesiąc czasu na stole i ktos sie niemi zainteresował [ze były skierowane do wydziału prawnego]. Wiem, że może odpowiedzi są oczywiste ale to jest życie i z urzędami wszystko jest możliwe.

dzięki za poradę
radoskor100
Nowicjusz

18 Gru 2008, 00:17

Nie wiesz gdzie będą leżały ale do 30 dni urząd ma obowiązek odpowiedzieć na Twój wniosek o rejestrację.

Napisz, złóż dokumenty (kopie) i czekaj na to co zdecydują.
Jak będziesz miał odpowiedź to zobaczymy co dalej robić.
Mogą np. przyjąć te dokumenty i wyrejestrować tak jak chciałeś........

W razie problemów daj znać możemy za Ciebie przygotować pismo i popilotować sprawę.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

17 Sty 2009, 15:00

witam ponownie. postąpiłem zgodnie ze wskazówkami i złożyłem dokumenty do wydzialu w celu wyrejestrowania samochodu. pozostawialem tam jednak oryginalne dokumenty ponieważ innych nie chcieli przyjąc (?). Dwa dni temu otrzymalem odpowiedz.

Na podstawie art. 64§ 2 k.p.a wzywa się pana do usunięcia braków w podaniu z dnia 02.01.2009 r. w sprawie wyrejestrowania pojazdu .....(do podania nie zostalo dołączone zaświadczenie ze stacji demontażu pojazdów lub punktu zbierania pojazdów, albo równoważny dokument wydany w innym państwie, na podstawie którego nastąpiło przekazanie pojazdu - o którym mowa jest w art. 79 ust.1 pkt 1 i pkt 6 ustawy - Prawo o ruchu drogowym Dz. U . z 2005 r., nr 108, poz. 908 z późn. zm.) w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia.

Pouczenie: nie usunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania.

ot tyle.
pozdrawiam[/youtube][/url][/list][/list][/code][/quote]
radoskor100
Nowicjusz

25 Sty 2009, 01:18

Dla ułatwienia czytania tej sprawy jej początek jest tutaj
norweski-problem-vt14291.htm

Sprawdziłem w ustawie prawo o ruchu drogowym.
Otóż urząd powołał się na dwa punkty z sześciu do wyboru. Niestety wybrał takie, które moim zdaniem Ciebie nie dotyczą.

----------------
Cytat
Art. 79.
1. Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce
ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku:
1) przekazania pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadczenia o demontażu pojazdu, o którym mowa w ust. 2 bądź w art. 24 ust. 1 pkt 2 lub art. 33 ust. 3 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, albo równoważnego dokumentu wydanego w innym państwie;

2) kradzieży pojazdu, jeżeli jego właściciel złożył stosowne oświadczenie pod odpowiedzialnością karną za fałszywe zeznania;
3) wywozu pojazdu z kraju, jeżeli pojazd został zarejestrowany za granicą lub zbyty za granicę;

4) zniszczenia (kasacji) pojazdu za granicą;

5) udokumentowanej trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu bez zmiany w zakresie prawa własności;
6) przekazania niekompletnego pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadczenia o przyjęciu niekompletnego pojazdu, o którym mowa w art. 25 ust. 1 lub art. 33 ust. 3 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, albo równoważnego dokumentu wydanego w innym państwie.

2. W przypadku przekazania przedsiębiorcy prowadzącemu stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącemu punkt zbierania pojazdów pojazdu innego niż określony w art. 3 pkt 4 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, w celu jego wyrejestrowania, przedsiębiorca wydaje zaświadczenie o demontażu tego pojazdu, odpowiadające wymogom określonym dla zaświadczenia, o którym mowa w art. 24 ust. 1 pkt 2 lub art. 33 ust. 3 tej ustawy.

-----------------------

Ponieważ nie widzę dokładnie dokumentu jaki posiadasz z zagranicy ani nie znam jego tłumaczenia to moja odpowiedź może nie być do końca kompetentna ale:
moim zdaniem powinieneś odpisać na to pismo. Odpisz im, że urząd błędnie wskazał podstawę prawną gdyż Twój przypadek opisuje art. 79 pkt 1 ust. 4 czyli "zniszczenia (kasacji) pojazdu za granicą".
Co właśnie opisuje ten dokument który posiadasz.

Mówiąc ogólnie art. 79
- w punkcie 1 podaje sześć możliwych przypadków wyrejestrowania, urząd mówi o dwóch ale twój jest trzeci a wszystkie pozostałe Cię nie dotyczą.

Zakończ pismo formułując ponownie swoje żądanie czyli wnoszę o wyrejestrowanie na podstawie przedłożonych dokumentów w oparciu o art. 79 ust. 1 pkt 4 ustawy prawo o ruchu drogowym.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz