Nowa akcyza?

20 Lip 2008, 10:41

nawet jesli wejdzie to w zycie to zawsze mozna zazadac zwrotu akcyzy:)
adicross
Nowicjusz

23 Lip 2008, 10:27

Powiedzcie mi ile musze zaplacic aktualnie oplat za Golfa 3 1.9TD, bo wszedlem na strone eurotaxu, ale tam trzeba miec jakis abonament - skandal...
Belele
Nowicjusz

23 Lip 2008, 16:14

z tego co wiem to zmiany dotycza pojazdow powyzej 2 litrow wiec od twojego golfa jest chyba tak jak bylo 3 % od kwoty z umowy zakupu. ale nie wiem moge sie mylic
kropka1
Początkujący

24 Lip 2008, 13:55

Proszę, powiedzcie mi, mam zamiar kupić Audi A6 3.0 TDI quattro, 2006 rok, cena 25,500 €, ma przejechane 146 tyś. km. Jakiej kwoty akcyzy mogę się spodziewać? Będzie to kwota od wartości katalogowej z eurotaxu czy np. z faktury powiedzmy na 9000 €? Ewentualnie jeśli auto będzie miało "przejechane" powiedzmy 370 tys. km, to będzie tańsze?
bart_ws
Nowicjusz

24 Lip 2008, 14:29

9000E nie przejdzie raczej
duzo chyba zabulisz akcyzy za taka fure
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

24 Lip 2008, 18:51

A jest jakiś margines manewru? Kupuje auto z Niemiec i płace za niego 25 000 €, taka jest realna wartość tam, podczas gdy w PL jest warte ok 140 000 zł, albo i więcej wg. katalogu. Płace wtedy od mojej faktury? Czy z tego pie***go katalogu?
bart_ws
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia Audi quattro w sportach motorowych
    Na początku roku 1981, Audi z napędem quattro pojawiło się na scenie Rajdowych Mistrzostw Świata. Fin Hannu Mikkola, prowadząc auto z czterema ringami podczas Rajdu Monte Carlo, wygrał pierwszych sześć śnieżnych odcinków ...

24 Lip 2008, 19:32

z katalogu...
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

24 Lip 2008, 19:51

dlaczego eurotax a nie/i infoexpert ?? i kto tak naprawdę będzie określał wartość auta ?? kto zapłaci za usługę rzeczoznawcy, który określi tzw "rzeczywistą" wartość pojazdu na dzień wwiezienia do kraju ?? jakiś dziwny kraj ta Polska a władze śmieszne :)
songoten2
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Góra

25 Lip 2008, 09:28

Czyli jak to wygląda w przypadku aut uszkodzonych? Jeśli ktoś sprowadzi samochód powypadkowy i wyremontuje to auto przed opłaceniem akcyzy to i tak urząd celny weźmie cenę z Eurotax? Chory kraj!
Meggi
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

25 Lip 2008, 21:06

Wita wszystkich

Jak obliczyć opłatę w złotych za akcyzę za sprowadzony samochód.

Audi A4 rocznik 1995-1997 silnik 1.9TDi wartość samochodu około 14.000-15.000 tys. zł.

Albo najlepiej podać stronkę z kalkulatorem jak to obliczyć.

Bo nie mogę w necie znaleźć kalkulatora, znalazłem taki http://www.autokanada.pl/kalkulator.php ale tam jest w dolarach.

PS. Chory nas kraj :(
nom
Nowicjusz

25 Lip 2008, 21:44

pzdr
Pawlo
Zaawansowany

01 Sie 2008, 09:48

bart_ws napisał(a):Proszę, powiedzcie mi, mam zamiar kupić Audi A6 3.0 TDI quattro, 2006 rok, cena 25,500 €, ma przejechane 146 tyś. km. Jakiej kwoty akcyzy mogę się spodziewać? Będzie to kwota od wartości katalogowej z eurotaxu czy np. z faktury powiedzmy na 9000 €? Ewentualnie jeśli auto będzie miało "przejechane" powiedzmy 370 tys. km, to będzie tańsze?

witam również nosilem sie z zamiarem kupna auta tej klasy. Po nowych zasadach mój zapał ostygł i to znacznie poznieważ w przypadku tego auta mozesz spodziewać sie akcyzy rzędu 15 tyś + . Co wiecej procedura opłat celno-skarbowych bedzie wygladała następująco:
sprowadziłem, w celnym przedstawiam umowe i wpisuje tam nawet nie zanizoną kwote, człowiek stwierdza ze cena w kraju jest wyższa wyciąga cennik eurotaxu tam nie zobaczy nic ponizej 150 tyś zł. Dostaniesz kwitek z kwota ok kilkanascie tyś złotych. Kwota eurotaxu jest w jakis sposob jeszcze modyfikowana odliczają jakies wartości wieć spodziewam sie ze pare groszy mniej Ci wyjdzie. Gdy juz opłacisz akcyze i masz papier w ręku mozesz pokusić sie o dobrego prawnika. Sciąganie akcyzy jak wiemy to bardzo drażliwy temat bo w większości przypadków łamie lub nagina prawo unijne, w mysl ktorego zaden towar sprzedawany w granicach Uni nie moze byc w zaden sposób dyskryminowany wg tego na terenie kraju. W przypadku skierowania sprawy sprawy na drogę prawna głownym Twoim atutem bedzie fakt dyskryminaji towaru sprowadzonego zzagranicy względem tego sprzedawanego na terenie kraju. Argumentem przetargowym moze tu być fakt ze audi w tych wersjach (jak i ww żadnych innych) nie sa produkowane w kraju i jedynym sposobem nabycia takiego samochodu jest import, ktory to wg naszych zasad jest odgórnie dyskryminowany poprzez narzucenie podatku 13,7 % ponieważ ma silnik powyżej 2 litrów. (tu ważnym wydaje mi sie fakt aby samochod ktory posiadamy i o ktory walczymy nie byl produkowany w polsce a jedyna droga jego nabycia byl import). Niestety w tym prszypadku nalezy uzbroić sie w cierpliwość bo nie bedziesz pierwszym ktory tak walczy, a z doświadczenia innych wynika ze to kilkuletnia walka. Przykładowa sprawa dotyczaca mercedesa w przypadku ktorego akcyza wyniosła 36 tys zł toczy sie na ta chwilke od 4 lat. Sprawa wędruje na coraż wyższy szczebel z tego względu ze strona przegrana wciąż kwestionuje decyzje i składa apelacje. Na szczęscie jak dotąd mamy 2:0 dla posiadacza auta- UC przegrywa ta walke.
barteq
Nowicjusz

10 Sie 2008, 19:17

Za dużo po prostu można było zarobić na sprowadzaniu aut z usa... a poza tym to osłabiało polski rynek samochodowy, bo po co kupic auto w salonie polskim , skoro można sprowadzić ze stanów... chcieli utrudnić i utrudnią.
ManiAk
Nowicjusz

21 Sie 2008, 22:33

czesc czolem ! Mam pytanie co do obliczenia podatku akcyzowego, czy to jest tak ze jezeli wartosc w Eurotaxie wynosi 27000 zł to cena tego samochodu na umowie nie moze odbiegac od jego warotsci Eurotax o 33%, dobrze to zinterpretowalam?? czyli moge takie auto kupic za minimalna cene 27000-(33%*27000)= 18090 zl, ??? tak zeby akcyza czyli te 3,1 % od wartosci wynioslo jak najmniej si ?? prosze pomozcie
ozik
Nowicjusz

20 Kwi 2010, 10:13

no teaz sie zastanawiam czy to tak mozna obliczyc ?? dajcie jakis przyklad np na dwocie 12000 -33% * te 3,1 ile to wyjdzie
czarna
Nowicjusz

Miejscowość: dolnoslaskie