Nowa akcyza?

22 Lip 2010, 09:18

Witam Wszystkich

Mam do Was parę pytań.
A mianowicie nabyłem w Niemczech auto Mercedes-Benz C220D (2155 cm3) za kwotę 1500 Euro, natomiast w umowie niemiecko-polskiej figuruje 700 Euro. Moje pytanie dotyczy od jakiej kwoty izba celna będzie chciała mnie skasować?
Czy przejdzie kwota z umowy 700 Euro od której będzie naliczana akcyza czyli 573 zł.?
Czy mam się raczej spodziewać dopłaty?
Czy kwota od której będzie naliczana akcyza będzie wzięta z eurotaksu?
Dodam jeszcze, że w umowie mam wpisane, iż auto ma uszkodzony lakier, oraz skrzynię biegów, brak pierwszego biegu. To, że lakier jest uszkodzony to prawda (ogniska korozji na tylnej klapie i tylnych drzwiach), to o skrzyni biegów oczywiście nie.
Jeszcze jedno: Czy od decyzji izby celnej jeśliby wzięli kwotę z eurotaksu przysługuje mi odwołanie i jest ono realne? Czy po prostu zastosować metodę "płacz i płać"? Panie z agencji celnej podpowiadają, iż ewentualnie będzie można się odwoływać ale trzeba wziąć na swój koszt rzeczoznawcę samochodowego.
Sporo pytań jak na pierwszy raz ale ta wysoka akcyza trochę spędza mi sen z powiek. Może ktoś miał podobny przypadek i mnie oświeci.
Dzięki za pomoc.
VinCin
Nowicjusz

Miejscowość: WZW

23 Lip 2010, 08:23

Urząd celny porównuje cenę z umowy z ceną rynkową braną z eurotax. Jeżeli cena zakupu odbiega ok. 20-30% od średniej to liczą akcyzę wg eurotaxu jeżeli nie to wg ceny z umowy.

Zawsze możesz się nie zgodzić z wyceną i wtedy donosisz do urzędu opinię rzeczoznawcy. Urząd celny też może jej nie przyjąć choć zwykle uznaje wyceny.

Musisz skalkulować czy opłaca się brać rzeczoznawcę bo nie jest to usługa darmowa i kosztuje ok. 200 zł

Tutaj możesz sobie wypełnić i wydrukować wszystkie niezbędne dokumenty do celnego, skarbowego, recykling, opłaty
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

26 Lip 2010, 21:50

witam,
Chciałbym kupić samochód w Niemczech audi A6 C5 (kombi) 2.7 biturbo rocznik 2000. Niestety nie mam pojęcia jakie opłaty i w jakiej wysokości mnie czekają. Czy jest różnica w opłatach jeżeli samochód jest uszkodzony. Proszę o pomoc i poradę czy w ogóle opłaca się kupować za granicą samochód tego typu.
To jest przykładowy samochód który mnie interesuje: [link do mobile.de wygasł]
Z góry dzięki i liczę na pomoc :wink:
chriss2580
Nowicjusz

Miejscowość: krosno

26 Lip 2010, 22:58

1/ Mam duze watpliwości co do roku produkcji.Owszem data I rej.01.2000r ale rok produkcji prawdopodobnie 1999.Potrzebny jest nr.vin a wtedy podam rok prod.
2/ Akcyza jest liczona od wartości rynkowej samochodu a w tym przypadku to 13%z groszami/pojemność silnika/
3/ Mozesz zrobić ocenę u rzeczoznawcy-koszt ok.200.-
4/ OBT przed I rej. w kraju-200.-
5/ Naprawa.... :?: :?: :?: :?:
6/ Recykling,rej.w WK,tłumaczenia itp.... :?: :?: ok.1.200.- :?: :?:
A resztę policz sobie sam i czy to Ci się oplaci... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Lip 2010, 20:45

Co do roku to myślę ze masz racje. Cena takiego samochodu w Polsce to od 20 000 do 25 000 pln. Więc akcyza byłaby jakieś 2 600- 3 000? Tylko nie rozumiem jak to podzielić czy pomnożyć przez pojemność. Czy to 13% to już zawiera w sobie taką pojemność silnika? Czy jeżeli samochód zjedzie z Niemiec na lawecie to rzeczoznawca będzie go wyceniał jako rozbity? Jeżeli tak to trochę taniej byłoby.
chriss2580
Nowicjusz

Miejscowość: krosno

27 Lip 2010, 21:20

Wysokość akcyzy zalezy od pojemności silnika....
W tym wypadku jezeli chcesz zeby mniej zaplacic w UC to musisz miec opinię rzeczoznawcy ktory okresli uszkodzenia samochodu i poda wartośc pojazdu.Nie mozesz jednak przecholowac gdyz moga Ci policzyć jako odpad a wowczas nic juz nie będziesz mógl zrobić... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Lip 2010, 23:26

stawka akcyzy dla pojemności powyżej 2000 cm3 to 18,6%

Liczysz cena samochodu z umowy x kurs z dnia przekroczenia granicy x 18,6%

Jeżeli cena z umowy jest niższa od rynkowej o 20-30% to UC może Ci policzyć wg ceny rynkowej. Opinia rzeczoznawcy może się przydać by uwiarygodnić niską cenę zakupu.

Tu możesz sobie wyliczyć akcyzę i wydrukować wszystkie dokumenty
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki

[ Dodano: 15 Grudzień 2010, 22:24 ]
Tu możesz wyliczyć akcyzę,

a także wypełnić i wydrukować wszystkie wymagane dokumenty:
1. do urzędu celnego AKC-U,
2. skarbowego VAT-24 lub VAT-23,
3. opłatę recyklingową,
4. opłatę 17 zł za wydanie zaświadczenia o zapłacie akcyzy,
5. druk wpłaty na VAT-24