Nowa akcyza?

15 Lip 2008, 12:13

Ostatnio obilo mi sie o uszy, ze ma byc jakas nowa akcyza od wartosci rynkowej auta, a nie od ceny nabycia, prawda to? Tylko bez plotek :P
kuntakinte
Nowicjusz

16 Lip 2008, 11:05

też coś wczoraj słyszałem ale przepis, który mi podano nawiązuje do zwrotu nadpłaconej akcyzy za pojazdy sprowadzone pomiędzy 2004 a 2006.... nic nie znalazłem odnośnie tych niby nowych przepisów.
jusiek
Nowicjusz

16 Lip 2008, 15:14

Ja słyszałem, że będzie dodatkowa opłata 500 zł za auto sprowadzane z zagranicy lub kupione nowe w salonie
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

16 Lip 2008, 18:51

Nowa opłata, a właściwie stara to juz jest. Od stycznia 2006 r opłata recyklingowa 500 zl na fundusz ochrony środowiska. z tego co wiem to na razie nie szykuja sie zmiany w oplatach , ale nidługo pewnie pozegnamy sie z karta pojazdu :)
kropka1
Początkujący

17 Lip 2008, 20:46

akcyza bedzie tera naliczna wg eurotaxu jesli kwota za auto bedzie zanizona
roznica nie moze wyniesc 20%
takze jesli handlarze maja na sprzedaz auta z silnikiem powyzej 2l musza teraz zaczac niezle kombinowac, zeby sprzedac :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

19 Lip 2008, 06:14

Jeżeli np. kupiłem lekko zadrapanego lexusa RX400 w Stanach za 26.000$ to jaką zapłacę akcyzę? u nas takie auto to koszt ok 180.000zł, więc nie wyobrażam sobie akcyzy od tej ostatniej kwoty bo wtedy nie ma to najmniejszego sensu. Co więcej w ogole jakiekolwiek sprowadzanie aut przestanie być opłacalne.... chyba, że właśnie o to chodzi.
jusiek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najważniejsze zmiany w ubezpieczeniach OC
    11 lutego 2012 roku nastąpiła nowelizacja w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Przepisy te obowiązują już wszystkich posiadaczy ...
    Powody, dla których warto kupić samochód klasy premium
    Kosztują więcej, ale oferują sporo w zamian. Auta luksusowe zapewniają prestiż, bardzo wysoki komfort i przyjemność z jazdy. Ich właściciele mogą także spodziewać się wyjątkowego traktowania w salonach i autoryzowanych serwisach ...

19 Lip 2008, 10:20

Tusk robi juz cud na paliwie. Teraz zaczal robic cud na akcyzie. Ten kraj jest chory - zarobki stoja w miejscu, a codziennie wszystko drozeje i zasypuja nas nowymi oplatami. Banda zlodziei.
A teraz do rzeczy:
Ile wyniosa oplaty (z kosztami tlumaczenia tak ok. 100 zlotych) za sprowadzenie i rejestracje auta z zagranicy w Polsce (pojemnosc ok. 1.5 - 1.8)
Belele
Nowicjusz

19 Lip 2008, 10:43

stanie sie nie opłacalne zwłaszcza sprowadzanie ze stanow bo tam małych pojemności poniżej 2 l nie ma
kropka1
Początkujący

19 Lip 2008, 12:57

Zgadza się. Wczoraj na tvn turbo mówili, że opłata za auto sprowadzane ze Stanów może wynieść nawet 16 tys. złotych. Państwo tylko zbiera kasę, a potem w przedziwny sposób jej nie ma...
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Lip 2008, 13:32

czy ktos zna podstawe prawna do nowej akcyzy wg eurotax, nie interesuje mnie zwrot. pozdro
margas
Nowicjusz

19 Lip 2008, 14:51

Nie wiem czemu ale wszyscy powołują się na Dziennik Ustaw z 4 lipca 2008 Nr 118 poz. 745. Dokładnie to chyba ten kawałek:

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Szczególnie ten pierwszy cytowany artykuł jest mocno dyskusyjny. Czy np. invoice z COPARTA będzie wystarczającym uzasadnieniem. :?: Jak dla mnie to będzie ale cena odbiega od średnich o ok 100%.

Swoją drogą jak ten zapis interpretować
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
.... co to znaczy wewnątrzwspólnotowego :?:
jusiek
Nowicjusz

19 Lip 2008, 15:07

Pewnie chodzi o to, że wewnątrz Wspólnoty, czyli Unii Europejskiej
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Lip 2008, 15:09

chciałbym aby tak było ale tak na prawdę to chyba zamysłem ustawodawcy było zmniejszenie importu z USA, tak na prawdę to tam są największe różnice /wspomniany Lexus RX400/.
jusiek
Nowicjusz

19 Lip 2008, 19:22

Czy ktoś wie czy od 21.07.2008 zmienia sie akcyza i zasady jej naliczania czy tylko wchodzi mozliwosc zwrotu akcyzy naliczanej za wczesniej zakupione auta. Jak sie zmienia sposób naliczania akcyzy to powinna nowa ustawa chyba wejsc. Ja tak to jaka?
margas
Nowicjusz

19 Lip 2008, 21:34

margas napisał(a):Czy ktoś wie czy od 21.07.2008 zmienia sie akcyza i zasady jej naliczania czy tylko wchodzi mozliwosc zwrotu akcyzy naliczanej za wczesniej zakupione auta. Jak sie zmienia sposób naliczania akcyzy to powinna nowa ustawa chyba wejsc. Ja tak to jaka?

Przeczytaj ten post od początku.
jusiek
Nowicjusz