Nowa auto z gorszym wyposażeniem czy starsze z full opcją ?

16 Mar 2018, 13:06

Witam, stoję przed wyborem nowego auta, obecnie jeżdżę renault megane 1.4 95km. Zastanawiam sie nad takimi autami jak Vectra C 3.2 v6 lub 1.9 150km, ale ostatnio wpadło mi w oko audi a4b5 z jakimś silnikiem v6 i napędem quattro. Mój budżet to około 15 tysięcy i w tym przedziale cenowym najmłodszym wyborem będzie 1.9 w vectrze c, czy jednak patrzeć aż tak bardzo na wiek auta? Bo w tych pieniądzach audi można kupić na prawdę zadbane, w fajnym wyposażeniu tylko rocznikowo to max 2000-2001, dodatkowo z blachami w ocynku co było by przydatne gdyż przez większość czasu auto stoi poza garażem. Warto też dodać że chciałbym żeby to było auto na lata, dlatego musi sprawiać przyjemność z jazdy, ale także żeby koszty nie przerosły jakoś mega. Jeżdżę głównie po mieście po 10-15km jednorazowo i raz w miesiącu trasa po 600km. Może ktoś może coś doradzić, co powinno być lepszym wyborem, czy aż tak bardzo zwracać uwagę na wiek auta ? I jaka jest różnica kosztów utrzymania w tych autach? pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
burak17
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Reanult Megane 1
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

16 Mar 2018, 13:09

Zdajesz sobie sprawę, że takie Audi z V6 i Quattro pochłonie 3-4x tyle kasy co obecne auto? Jeśli tak, to spoko.

A czy chcesz nowsze, czy starsze to Twoja decyzja. Osobiście nie wydałbym 15k na B5, bo to cholerny staroć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

16 Mar 2018, 18:20

1. Diesel nie nadaje się do jazdy po mieście.
2. 1.9cdti to silnik ze zmienną geometrią turbiny, dwumasą, cr, ogólnie "nowoczesny". Po Kilkunastu latach użytkowania prędzej czy później coś padnie.
3. Po co 4x4 jeśli jeździsz po mieście i" w trasie"?
4. Żeby koszty nie były mega więc silnik palący co najmniej 13 w mieście jest ok?
5. B5 to stary trup
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Mar 2018, 21:45

Hmm... Skoro myślisz nad Vectra C z silnikim 3.2 to musisz dysponować około 14 tyś zeby znaleść zadbany eglemplarz z instalacją (wiem bo mam Signuma takiego na sprzedaż z 2003 r pełna opcja). Ale jeżeli chodzi o ten przedział cenowy i rozważanie dylematu z "Tematu" jaki założyłeś to ja bym wybrał osobiści starsze ale lepiej wyposażone. Skłonił bym się w stronę naprawdę zadbanych egzemplarzy, segment auta wybrałbym zgodnie z Twoimi potrzebami i wybrał sobie wyposażenie jakie chcesz. Pamiętaj, że nie sztuką jest kupić auto bliskie budżetu a potem dołożyć parę tyś złotych bo egzemplarz był w miarę młody. Czasem lepiej auto rok czy 3 lata starsze ale bez jakiejś masakrycznej inwestycji, bo nie ma aut jak to cudownie piszą "Bez wkładu finansowego".
krzychu90
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 07 1990
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Opel Signum
Silnik: 3.2 v6
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

17 Mar 2018, 00:17

Z tego co się orientowałem to utrzymanie vectry c z 3.2 pod maską nie jest jakoś mega większe od utrzymania jej z mniejszymi silnikami, oczywiście myślę o założeniu gazu, najkosztowniejsza jest dwumasa ale one też nie musi ulec awarii. A myślę o v6 i o quattro ponieważ chce żeby auto dawało też przyjemność z jazdy i chce dbać żeby było "na lata". Czyli tak jak myślałem na wstępie diesel odpada, bo pomimo że młodsze roczniki to dużo więcej elementów które częściej ulegają awarii i do miasta też się za bardzo nie nadaje.
W moim budżecie najrozsądniejszy wydaje się zakup audi, pomimo starszego rocznika jest to chyba dość bezawaryjne auto, a poza tym zostanie część pieniędzy na ewentualne naprawy, bo z tego co patrzyłem takie egzemplarze można kupić za 10-12 tys. Koszty utrzymania takiej Audi będą dużo wyższe od kosztów vectry C ? może się ktoś wypoiwedzieć ?
burak17
Nowicjusz

17 Mar 2018, 00:21

Trochę mnie ten wybór auta przeraża, bo z jednej strony chce tak wybrać żeby mnie później koszty nie przerastały, ale z drugiej chce kupić auto które na prawdę bedzie mi się podobało i będę się cieszył każdą chwilą jazdy
burak17
Nowicjusz

17 Mar 2018, 07:40

Akurat optymalnym wyborem dla vectry jest 2.0T.
Co to znaczy niewiele większe? Przecież nawet głupiego oleju wejdzie więcej niż do R4, więcej świec, cewek, przewodów, większe spalanie, wyższe OC.
Frajda z jazdy starym audi z v6 cierpiącym po latach na wszechobecne wycieki i napędem, który będzie generował wyższe spalanie i ewentualne koszty napraw?

burak17 napisał(a):W moim budżecie najrozsądniejszy wydaje się zakup audi

Chyba jednym z najmniej rozsądnych, pakowaniem pieniędzy w znaczek
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Mar 2018, 11:33

Problem z zakupem starszego auta jest jeden - czym starsze auto tym mniej aut w rozsądnym stanie na rynku. Jeśli ktoś dba to nie sprzedaje, a co raz więcej aut jest: powypadkowych (powypadkowe Audi też będzie rdzewieć), zaniedbanych, zajechanych (wiele osób jeździ autem dopóki się da bez napraw). Znalezienie zadbanego A4 B5 w Polsce już nie będzie łatwe, zwłaszcza z mocniejszym silnikiem, który rzadko wyjeżdżał z salonu.
Jeśli celujesz w rozsądne koszty utrzymania to zdecydowanie lepiej wziąć auto popularne z mocniejszym silnikiem np. Opel Vectra C, Ford Mondeo Mk3 2.5.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Mar 2018, 14:24

Nie wiem skąd jesteś, ale ja bym szukał coś tego typu jak ma być A4 B5.

[link do oferty na Olx wygasł]

Prywatne łapy, gośc wie co ma bo nie sprzedaje za 4900 do negocjacji :)

Zawsze coś można ująć
No i fajny polift, jedynie kombi, nie wiem czy nie lepiej sedan.

albo coś takiego
[link do oferty na Olx wygasł]

ale to przykłady tylko.

A co do kosztów, wejdź w tematy podwieszone z koszykiem cześci, tam jest np a6 c5 z 2,8 i masz co ile kosztuje, no wyższy segment ale generalnie podobnie.

Tu masz fajnie brzmienie 6 garów którego np w 1,8T nie uświadczysz czy w 1,9 tdi
Z drugiej strony to samo masz w BMW e46 albo Hyundaiu Sonacie 3,0 V6 itp.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Mar 2018, 07:13

a co sądzicie o Peugoecie 607 3.0 v6 ? jest taki ogromny jak się wydaje czy da się tym jeździć po mieście ?
burak17
Nowicjusz