Nowa Dacia Jogger czy coś używanego w tej cenie?

05 Paź 2022, 14:50

Dacia Jogger zamówiona, właściwie do końca października odbiór. A ja cały czas wątpię. Czy warto? Ktoś jeździ dłużej tym samochodem i rozwieje moje wątpliwości? Cały czas tęsknie spoglądam na Forda S Maxa i VW Tourana...tyle, że te byłyby używane, niebawem 5-letnie, z niepewną historią. Z jednej strony myślę, że nowe to nowe jakie by nie było, z drugiej, czytam wypowiedzi że Jogger ma silnik od kosiarki a jakość wykończenia jakoś mnie nie zachwyca...Mam okropny mętlik w głowie. Pomoże ktoś?
terranova
Nowicjusz

Zdjęcia: 8
Auto: Ford Focus

05 Paź 2022, 15:18

A jaki silnik masz w tym Joggerze? Tam chyba będzie 1.0 R3 TCe 110KM jak się nie mylę?

Generalnie to bardzo prosty samochód i nie powinien sprawiać kłopotów. Wykończenia nie możesz oczekiwać takiego jak S-Maxie bo to inna półka cenowa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Paź 2022, 15:29

Rokiko napisał(a):Wykończenia nie możesz oczekiwać takiego jak S-Maxie bo to inna półka cenowa.

No właśnie. Zwróć uwagę w tej Daci na tapicerkę deski rozdzielczej, konsolę środkową, drzwi itp. Bo jak to są twarde plastiki, to z czasem zaczną skrzypieć. Przypadłość tego auta. No ale jest tańsze za to. Coś za coś.
Ja osobiście wolałbym coś starszego niż Dacię. Obojętnie czy używka czy nówka. Chodzi oczywiście o jakość wykonania wnętrza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Paź 2022, 15:40

Tak, silnik 1.0, 110 KM fabrycznie zagazowany.
No...twardy plastik jest tam wszędzie, no prawie w 90%...
Jakiś czas temu zauroczył mnie jeden Touran, jednak miał 250 000 km już za sobą, mąż powiedział kategorycznie "nie". A ja cały czas się męczę, oglądam, podglądam, czytam. To ja będę głównym użytkownikiem tego samochodu, tzn ja kierowcą i 3 małych pasażerów, w zasadzie na ich komforcie i bezpieczeństwie zależy mi najbardziej bo ja osobiście to pochodzę z czasów gdzie w 7 maluchem się jeździło i człowiek się cieszył że jedzie :D
terranova
Nowicjusz

05 Paź 2022, 15:55

terranova napisał(a):Tak, silnik 1.0, 110 KM fabrycznie zagazowany.

Hmm, 110 koni na takie auto, to chyba troszkę mało...A do tego
terranova napisał(a):No...twardy plastik jest tam wszędzie, no prawie w 90%...

No i tu jest właśnie to " tańsze" auto. Dla mnie tandeta. Ale to moje zdanie. Miałem tylko raz Dacię z tymi plastikami, jeździłem kilka dni i powiem, że nigdy więcej Dacii...
Lepiej kupić coś używanego w tej samej cenie, ale lepszego jakościowo.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Paź 2022, 16:04

Jednak droga do dobrego auta używanego nie jest łatwa...Jeszcze zanim zdecydowaliśmy się na zamawianie nowego spodobał nam się pewien Citroen, poszliśmy do komisu pooglądaliśmy...cud, miód i orzeszki a do tego cena dobra. Wykupiliśmy taki internetowy raport o przeszłości tego samochodu i wbiło nas w ziemię, okazało się że to zbitek z cofniętym licznikiem, który niejedno w życiu przeszedł. I tu się zablokowaliśmy. Co prawda 6 lat temu kupiliśmy używane Mondeo, które jest w zasadzie bezawaryjne ale jednak można też trafić bardzo źle.
terranova
Nowicjusz

05 Paź 2022, 17:50

Wersja 110 KM nie ma gazu fabrycznego.
terranova napisał(a):tzn ja kierowcą i 3 małych pasażerów, w zasadzie na ich komforcie i bezpieczeństwie zależy mi najbardziej

To dziwne, bo ja z powodów bezpieczeństwa miałbym jednak trochę opory przed zakupem Dacii (nawet biorąc pod uwagę, że głównie jeżdżę sam), zwłaszcza że ten konkretny model nie został rozbity z tego co kojarzę, czyli to kot w worku. Niestety te modele Dacii, które fizycznie były poddawane testom EURO NCAP jakichś wysokich not też nie miały.
luke88
Nowicjusz

05 Paź 2022, 18:22

luke88 napisał(a):Niestety te modele Dacii, które fizycznie były poddawane testom EURO NCAP jakichś wysokich not też nie miały.

Najpierw poczytaj od czego "noty" zależą. Samochody wyższych segmentów mają gwarantowane 5 tylko i wyłącznie ze względu na obecność systemów wspomagających kierowcę, wyniki testów zderzeniowych mają minimalne znaczenie.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Paź 2022, 18:37

franccc napisał(a):Najpierw poczytaj od czego "noty" zależą.

A wchodziłeś w szczegóły i widziałeś jaką ochronę różnym częściom ciała zapewnia przykładowo Duster?

franccc napisał(a):Samochody wyższych segmentów mają gwarantowane 5

Dacie rzadko mają nawet 4.
luke88
Nowicjusz

05 Paź 2022, 18:55

Faktycznie nie ma 110, ma 100 - mój błąd.
terranova
Nowicjusz

05 Paź 2022, 19:08

Szczerze mówiąc jeśli ktoś kupuje 7-osobowy samochód dla rodziny to raczej nie będzie brać udziału w wyścigach ulicznych. Mogę jechać Mercedesem, mieć wypadek i nie wyjść z tego cało. Wynik wypadku nie jest zależny jedynie od samochodu, którym się jedzie, ogólnie składa się na to wiele czynników...No ale zanim wyjdę na potencjalną morderczynię swoich pociech...
Jaka jest mądra alternatywa?
terranova
Nowicjusz

05 Paź 2022, 19:13

terranova napisał(a):Jaka jest mądra alternatywa?

W tej cenie i w tym segmencie raczej nie ma alternatyw wśród aut nowych.
luke88
Nowicjusz

05 Paź 2022, 19:40

A używane w tej cenie?
terranova
Nowicjusz

07 Paź 2022, 20:28

Mylisz się.
Zagazowany silnik ma 100KM i jest on na wtrysku pośrednim, 110KM ma silnik benzynowy na wtrysku bezpośrednim.
Benzynowy silnik na wtrysku pośrednim jest w Dusterze i ma on 90KM.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

08 Paź 2022, 09:14

terranova napisał(a):.No ale zanim wyjdę na potencjalną morderczynię swoich pociech...

Tu nie bierz pod uwagę tylko tego, że ty doprowadzisz do wypadku. Tu musisz też mieć na myśli to, że ktoś może spowodować wypadek z twoim udziałem. I wcale nie musi to być jakiś wielki wypadek. Warto sprawdzić zatem jakie bezpieczeństwo ( poduszki, wzmocnienia drzwi itp ) oferuje Dacia, a jakie oferuje inny producent.
Oczywiście my tu namawiamy, żebyś nie kupowała Dacii z różnych powodów. Decyzja należy jednak do ciebie, bo to ty przecież będziesz tym autkiem jeździć. Dla mnie na NIE dla Dacii przemawia bezpieczeństwo, słaby silnik jak na takie auto i te twarde plastiki, które skrzypią niemiłosiernie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika