Nowa Dacia Stepway czy samochód używany do 70 tyś

04 Sie 2021, 20:31

Witam,

Tak jak w temacie zastanawiam się nad zakupem nowej Dacia Sandero Stepway. Do zakupu nowego samochodu skłania mnie przede wszystkim bezawaryjność. Chcę żeby samochód był pewny i żebym nie musiał ciągle zmagać się z kolejnymi usterkami (tak jak w obecnym samochodzie). Oczywiście fabryczna instalacja LPG też na plus szczególnie patrząc na obecne ceny paliw a.

Samochód nie będzie szczególnie intensywnie eksploatowany (około 0,5 tyś km na miesiąc). Trochę jazdy po mieście plus czasem wypad w dalszą trasę.

Zastanawiam się jedynie czy w tej cenie nie byłoby warto jeszcze rozglądnąć się za czymś dość nowym i używanym (ale jeszcze stosunkowo bezawaryjnym). Co myślicie? Czy taka Dacia to dobry wybór?

Dzięki
Furion
Nowicjusz

04 Sie 2021, 21:15

Z Dacii to tylko Duster. O gustach się nie dyskutuje, się to ogólnie jest bardzo dobry samochód. Przy tak małych przebiegach moim zdaniem szkoda brać auta za takie pieniądze, ale jak kto chce. Ja na twoim miejscu brałbym Dustera jak zależy ci na spokojnym wsparciu serwisu.
Zobacz też np. Fiata Tipo
Adam1990
Nowicjusz

04 Sie 2021, 21:27

Mam w rodzinie dustera i to nie moja bajka, ale pod względem bezawaryjności polecam. Z nowymi sandero jest podobnie, instalacje lpg obowiązkowo, bo co Ciekawe na lpg są lepsze osiągi niż na benzynie. :naughty:
Gość114260

04 Sie 2021, 21:41

Do zakupu nowego samochodu skłania mnie przede wszystkim bezawaryjność. Chcę żeby samochód był pewny i żebym nie musiał ciągle zmagać się z kolejnymi usterkami (tak jak w obecnym samochodzie).

Zdajesz sobie sprawę z utraty wartości nowego auta? Kupisz sandero za np. 60 a po 5 latach będzie warta 30-35. Zrobisz w tym czasie 30 tysięcy kilometrów "tracąc na aucie" 30 tysięcy złotych. Nie wiem czym tam jeździsz obecnie ale czy w naprawy władujesz 30 tysięcy przez 5 lat?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Sie 2021, 21:47

Panie, nowe to nowe. Po co Ci nowe ubrania jak masz używki 90% taniej. :D
Gość114260

04 Sie 2021, 21:52

Nowe auto to nowe auto i jak ma na nie kasę i naprawdę zależy mu na niezawodności i dobrym wsparciu ASO, pakiecie przeglądów itd. to niech bierze nowe. Zwłaszcza, że chyba ma kiepskie doświadczenia z używkami. Sam aktualnie szukam auta i robię pewnie tylko trochę większe przebiegi i z moją kasa szukam już kilka miesięcy Corolli Verso w dobrym stanie, zamierzam ja zrobić i jeździć 4-5 lat. Wszystko zależy od budżetu i tego czego oczekujemy.
Adam1990
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie pozwól, by zeszło ciśnienie z opon
    Zasada 3xP - Porządne opony, Profesjonalny serwis oraz Prawidłowe ciśnienie – to jedna z najważniejszych reguł w przypadku pojazdów. Dlaczego? Ponieważ zły wybór ogumienia, jego złe założenie lub obsługa, ...

05 Sie 2021, 08:40

W tym budżecie kupisz nowego lub prawie nowego Hyundaia i30 z silnikiem 1.4 MPI i to moim zdaniem dużo lepszy wybór od Dacii Stepway. Do niego też założysz gaz ale przy takich miesięcznych przebiegach to szkoda kasy na dokładanie LPG bo przez 5 lat ci się nie zwróci.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sie 2021, 12:58

Według mnie bardzo dobry wybór. Tylko zwróć uwagę, że w tej cenie masz też Dustera praktycznie w full wypasie z tym samym silnikiem 1.0 tce + lpg.

Rokiko napisał(a):W tym budżecie kupisz nowego lub prawie nowego Hyundaia i30 z silnikiem 1.4 MPI

A w czym ten golas będzie lepszy od Dacii? Dacia będzie na full wypasie i mniej straci na wartości od tego Hyundaia. W dodatku różnica w przyjemność z jazdy między tym 1.4 mpi a 1.0 tce też na korzyść Dacii. W dodatku dochodzi tu konieczność dokładania instalacji lpg więc kolejny koszt.

Mówcie co chcecie, ale jeśli chodzi o nowe samochody, to Dacia w swoim budżecie nie ma konkurencji. Nawet jak będziesz chciał pojeździć jeszcze po gwarancji, to Dacia wcale nie psuje się częściej od konkurencji, naprawy są tanie, a "kosiarkowy" silnik 1.0 tce przy Twoich przebiegach to przeżyje długo.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

05 Sie 2021, 20:05

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Z Dacii to tylko Duster. O gustach się nie dyskutuje, się to ogólnie jest bardzo dobry samochód. Przy tak małych przebiegach moim zdaniem szkoda brać auta za takie pieniądze, ale jak kto chce. Ja na twoim miejscu brałbym Dustera jak zależy ci na spokojnym wsparciu serwisu. Zobacz też np. Fiata Tipo

A w jakim budżecie szukałbyś samochodu mając takie przebiegi?

Zdajesz sobie sprawę z utraty wartości nowego auta? Kupisz sandero za np. 60 a po 5 latach będzie warta 30-35. Zrobisz w tym czasie 30 tysięcy kilometrów "tracąc na aucie" 30 tysięcy złotych. Nie wiem czym tam jeździsz obecnie ale czy w naprawy władujesz 30 tysięcy przez 5 lat?

Tak, wiem o tym, ale to też jest jakaś cena spokoju. Mam z tym dylemat dlatego was pytam :)

Dlaczego bardziej skłanialibyście się do Dustera (nie licząc tego, że większy i bardziej sprawdzony)?
Furion
Nowicjusz

05 Sie 2021, 20:10

Ja mam niewiele większe i aktualnie szukam Hondy Jazz lub C-Maxa 2008-2010 tak za 15-20 tys maksymalnie i to już po pięknym serwisie zakupowym i dobrze by było jakbym w tej cenie zmieścił się też z ew. oponami :D

Oczywiście chciało by się nowy i u mnie Duster był wyborem ale analizując przebiegi, brak miejsca do garażowania, możliwość stawianie auta tylko na ziemi i trawie, brak długich wyjazdów i ogólnie średnią miłość do jazdy wygrywa opcja taka jak wyżej.
Adam1990
Nowicjusz

06 Sie 2021, 09:19

Z tym spokojem to nie bądź taki do przodu... Mój znajomy ma dwa auta z salonu i z każdym jeździł już kilkukrotnie do serwisu, główne duperele chociaż raz z zawieszeniem się bił kilka tygodni. Jeśli auto się nie zepsuje to spoko, ale jak coś padnie to polskie autoryzowane serwisy wołają o pomstę do nieba. Wiesz ile razy słyszałem u niego "Więcej nie kupię Skody, nowe auto i muszę się kłócić z serwisem"? :mrgreen:

Tym bardziej przy takich przebiegach, ja bym wolał kupić używkę za połowę budżetu ze sprawdzoną historią. Kasa w kieszeni, chyba że nie liczysz pieniędzy to śmiało... Dla 500 km miesięcznie nówka z salonu, heh :oops: Robię podobne przebiegi i tłuczę się 21 letnim autem, bo bez sensu zmieniać skoro dowozi z A do B i psuje się rzadko, a nawet jeśli to dojedziesz do domu :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Sie 2021, 11:37

Ludzie kupujący takie auta jeżdżą nimi min 10 lat, a nie jak Wy używką i zmiana co kilka lat.
Gość114260

06 Sie 2021, 13:31

Auto kupujemy pod swoje potrzeby, a nie aby kupić nowe i się nie psuło. Jeżeli ktoś robi w ciągu 10 lat 100 tys, wydaje na to 60-70 tys to serio jest to utopienie pieniędzy. To już lepiej kupić zdrową blachę za 25 i dać do mechanicznego senatorium. I te 10 lat za 32-35 tys przejdziesz te 100 tys w ciągu 10 lat tylko na kosztach eksploatacji. Szansę na to są takie same jak przy nówce.
Adam1990
Nowicjusz

06 Sie 2021, 13:39

Zimą żona zmieniała auto i pierwszym autem branym pod uwagę była właśnie Dacia Sandero Stepway.
nowa-dacia-sandero-stepway-lpg-vt123977.htm
Sandero Stepway to jedynie podniesiony hatchback.
Już Captur jest dużo przestronniejszym autem.
Z małych Crossowerów wygodnie jeździło mi się Vitarką, Renegade i Ecosportem. Ale to auta obecnie minimum 10 tys droższe od Daci Sandero Stepway. Porównywalne do tej dacii auto, to Stonic, jest równie ciasne jak Dacia.
Wg mnie Sandero Stepway nie spełnia podstawowych warunków(moich) crossovera.
Po pierwsze jest za niska, wygoda wsiadania jak w zwykłym aucie.
Po drugie prześwit(16,5cm) też taki nie za duży.
Po trzecie, gaz w daciach bywa problematyczny(brudząca się iglica)- nie po to kupuje się nowe auto, by jeździć ciągle do serwisu, a i oszczędności z jazdy na gazie nie są aż tak wielkie jak na pierwszy rzut oka się wydaje.
Podsumowując, dla mnie lepszym wyborem byłby chociaż fiat Tipo cross, lub nawet zwykły hyundai I-30.
Z Dacii, jak dla mnie, jedynym autem wartym uwagi jest Duster.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

06 Sie 2021, 20:02

Zawsze mnie śmieszy 1 kwestia, wygoda wsiadania... Co to w ogóle jest? :shock: Wsiadasz do auta 200 razy w ciągu dnia, żeby to musiało mieć jakieś znaczenie? Nie uwzględniam osób niepełnosprawnych.
Gość114260