Nowa instalacja gazowa

21 Lis 2019, 18:16

Witam, dzis odebralem samochod po zalozeniu instalacji gazowej, nigdy wczesniej nie mialem auta z gazem, no i mam pytania

1. butle zamontowal mi mechanik 42 litry, i dzis chcialem zatankowac do pelna (tankowal pracownik stacji bo ja nigdy tego nie robilem) i weszlo tylko 24, kiedy odpalilem auto to na takim czujniku co sa kreski byly tylko 3 na 4 zielone, co moze byc przyczyna ze nie mozna zatankowac do pelna?

2. kiedy bede wiedzial ze auto przelaczylo sie na gaz?
Keczi
Nowicjusz

21 Lis 2019, 18:29

Keczi napisał(a): weszlo tylko 24
Do zbiornika gazowego nigdy nie zatankujesz tyle ile wynosi jego pojemność...
Keczi napisał(a):kiedy bede wiedzial ze auto przelaczylo sie na gaz?
W srodku samochodu masz zamontowany wskaznik z kontrolka mi.Myślę ze musiałeś to widzieć.Kontrolki są koloru czerwonego,zółtego/prawdopodobnie-juz dokładnie nie pamietam/oraz zielonego.Nie wiem jak masz rozwiązany problem z przełączeniem na na zasilanie gazem.Są rozne rodzaje a mianowicie:ręczne,automatyczne.Jezeli nie jest zasilanie gazem kontrolka czerwona lub zółta.Jezeli zasilanie gazem jest włączone to zielona.Myśle ze pobieznie to wszystko...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Lis 2019, 18:34

Tak tylko ze na papierach co dostalem jest ze wejdzie 34 i pala sie 3 z 4 kresek na tym czujniku, wiec wiadomo ze nie jest pelny, chodzi mi co moze byc przyczyna

i w tym czujniku mam przycisk ale jak go nacisne to sie wylacza czyli pewnie ze gaz jest odciety, zreszta go naciskajac cos tam sie przy butli przelacza

kiedy odebralem auto to te kreski byly wszystkie czerwone czyli ze nie ma gazu w butli, zatankowalem na maxa i sa zielone ale jak juz pisalem 3 z 4

a ma sie przelaczac automatycznie przy 30 stopniach, czy da sie to jakos zauwazyc w samochodzie?
Keczi
Nowicjusz

21 Lis 2019, 18:35

Keczi napisał(a):1. butle zamontowal mi mechanik 42 litry, i dzis chcialem zatankowac do pelna (tankowal pracownik stacji bo ja nigdy tego nie robilem) i weszlo tylko 24, kiedy odpalilem auto to na takim czujniku co sa kreski byly tylko 3 na 4 zielone, co moze byc przyczyna ze nie mozna zatankowac do pelna?
Przy butli 42 litry pownno wejść około 33 litrów bo wchodzi mniej więcej 80%. Pozostała część to poduszka bezpieczeństwa w zbiorniku. Gazownik mógł zatankować kilka litrów dlatego więcej nie weszło. Co do centralki powinno się zrobić jej kalibrację. Nie wiem jaka tam jest instalacja ale często można to zrobić po wyjeżdżeniu gazu do końca i przyciśnięciu odpowiedniej kombinacji przycisku na centralce wraz z zapłonem. Druga opcja podjechać do gazownika żeby podłączył się programem i skalibrował centralkę.

Keczi napisał(a):2. kiedy bede wiedzial ze auto przelaczylo sie na gaz?
Najczęściej jak na centralce dioda świeci światłem ciągłym to silnik pracuje na gazie a jak mruga to na benzynie. Jak manualnie przełączasz na benzynę to centralka cała gaśnie. Tak naprawdę to wszystko powinieneś mieć w instrukcji od instalacji którą dostałeś od gazownika.

Nauczyłeś się już na stacji tankować od pracownika obsługi? Podpowiedział Ci co i jak?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Lis 2019, 18:40

Jak juz pisaem nie bylo tam gazu i nie swieca sie wszystkie kreski, zobacze rano czy mrugaja bo jak zatankowalem to silnik byl rozgrzany
Keczi
Nowicjusz

21 Lis 2019, 18:42

Keczi napisał(a):Jak juz pisaem nie bylo tam gazu i nie swieca sie wszystkie kreski, zobacze rano czy mrugaja bo jak zatankowalem to silnik byl rozgrzany
Na te wskazania zawsze trzeba brać poprawkę a tym bardziej jak nie wiesz czy jest odpowiednio skalibrowane. Gaziarz nie tankował do pełna więc może tak być że jest pełno a nie wszystkie się świecą.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe VW Transportery T6 dla Policji
    Volkswagen Samochody Użytkowe, na zamówienie Komendy Wojewódzkiej Policji w Poznaniu, w procedurze przetargu publicznego, na początku grudnia dostarczył Policji flotę 100 Transporterów T6 z silnikiem ...
    Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...

21 Lis 2019, 18:44

To dlaczego po odebraniu, wszystkie sie palily na czerwono? czyli nie bylo gazu, niestety dopiero moge w przyszlym tygodniu do niego podjechac

czyli jak palily sie na czerowono to znaczy ze byl pusty wiec powinno wejsc te 34 litry
Keczi
Nowicjusz

21 Lis 2019, 20:34

Keczi napisał(a):Keczi

co to jest w ogóle za instalacja chodzi mi konkretnie o producenta i w jakim aucie jest założona?
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

22 Lis 2019, 10:12

Co do tankowania - gazownik musiał zatankować chociaż ze 2 litry, bo musiał sprawdzić, czy instalacja działa. Chyba, że tego nie zrobił, ale co to za gazownik by był...
Ale mimo to, skoro już zatankowałeś, to teraz trzeba to wyjeździć do końca. Poznasz to, po tym, że podczas jazdy zasilanie przełączy się na benzynę. Jaka będzie sygnalizacja tego, zależy od instalacji jaką masz ( nie podałeś ). Zazwyczaj jest to jakiś sygnał dźwiękowy i wizualny na kontrolce od LPG ).
Jak wyjeździsz do końca, to pojedź na CPN i zatankuj do pełna. Powinno ci wejść jak wspomniał kolega wyżej jakieś 33 - 35 litrów. Jeżeli po tym zatankowaniu nie będą świeciły ci się wszystkie kreski, to musisz od razu, z pełnym bakiem podjechać do tego gazownika i on podłączy się pod komputer i zaświeci ci wszystkie kreski, korygując kiedy która ma zgasnąć podczas ubywania gazu z buti.
Jeżeli znowu zatankujesz te 24, 25 litrów, albo mniej niż 33 - 35 litrów, to znowu musisz to wyjeździć i z pustym zbiornikiem podjechać do tergo gazownika, żeby podgiął pływak tankowania, żeby więcej co wchodziło.
Jak napiszesz jaką masz instalację, to koledzy zapewne napiszą ci jak powinny zachowywać się te kontrolki od gazu. Aczkolwiek gazownik powinien dać ci instrukcję i resztę papierów oraz powinien ci powiedzieć o tych kontrolkach.
Dodam jeszcze, że jak silnik będzie zimny, czyli np. po całonocnym postoju, to po jego uruchomieniu silnik będzie pracował na benzynie. Dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temperatury płynu chłodzącego ( zazwyczaj ustawia się ją na 10 - 20 stopni ), zasilanie przełączy się na LPG.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Gru 2019, 22:09

Sprawdziłbym czy butla jest zamontowana pod odpowiednim kątem,ma to wpływ na ilość tankowanego gazu,czasami wystarczy tylko trochę przekręcić,no chyba,ze jest to butla leżąca
okrągła (koło)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)