Nowa Mazda CX-3 debiutuje w Los Angeles

19 Lis 2014, 16:28

Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii projektowej KODO – "Dusza Ruchu". CX-3 oferuje wszystkie najistotniejsze elementy, jakich kierowca może oczekiwać od samochodu: wyjątkowy design, przyjazne dla użytkownika wnętrze oraz pewność prowadzenia, jaką Mazda stara się zapewnić w każdym swoim modelu.

W trosce o utrzymanie estetyki formy, esencję filozofii KODO rozwinięto tak, by uzyskać ostrzejszą sylwetkę samochodu, mającą potęgować wrażenie szybkości i ruchu. Starannie dobrane materiały pozwoliły na stworzenie wyrafinowanego, stylowego nadwozia. CX-3 może pochwalić się pełnym asortymentem technologii SKYACTIV i zapewnia tym samym przyjemną jazdę, a także idealnie spełnia wszelkie wymogi ekologii i bezpieczeństwa.

Wśród układów napędowych znajdziemy SKYACTIV-D – 1,5-litrowy, czysty silnik Diesla – oraz SKYACTIV-G – 2-litrowy silnik benzynowy z bezpośrednim wtryskiem. W połączeniu z napędem na cztery koła nowej generacji, każdy z tych silników zapewnia stabilną jazdę, a zarazem zdumiewająco niski poziom emisji. Przyjemność jazdy zwiększa dodatkowo szeroki wachlarz najnowszych technologii Mazdy, w jakie wyposażono ten model, w tym system łączności z urządzeniami przenośnymi MZD Connect i zaawansowane funkcje bezpieczeństwa i-ACTIVSENSE.

Mazda CX-3, wyposażona w najnowsze technologie i opracowana zgodnie z najnowszymi założeniami projektowymi Mazdy, jest samochodem spełniającym wymogi klienta prowadzącego aktywny stylu życia we wszelkich warunkach, od jazdy po mieście zaczynając, a na wypoczynku na łonie natury kończąc. CX-3 wejdzie na światowe rynki wiosną 2015 roku, począwszy od Japonii.

Więcej informacji na temat Mazdy CX-3:
Finezyjna estetyka najnowszej wersji KODO - Mazda CX-3
Mazda CX-3 - przestrzeń w środku
Mazda CX-3 - nieograniczona radość z dynamicznej jazdy
Mazda CX-3 - bezpieczeństwo i przyjemność z jazdy

Podstawowedane techniczne wersji Europejskiej: nowa Mazda CX-3
Siedzenia: 5
Długość x szerokość x wysokość (mm): 4275 x 1765 x 1550
Rozstaw osi (mm): 2570
Silniki: SKYACTIV-G 2.0 (benzynowy) dostępny w dwóch mocach i SKYACTIV-D 1.5 (czysty diesel)
Skrzynie biegów: SKYACTIV-Drive sześciobiegowa automatyczna i SKYACTIV-MT sześciobiegowa ręczna
Układ napędowy: Napęd przedni (FWD) i Napęd na cztery koła (AWD)
Zawieszenie tylne: Belka skrętna
Układ kierowniczy: Zębatkowy
Hamulce (przód/tył): Tarcze wentylowane / Tarcze pełne
Opony: 215/50R18

źródło: Mazda
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13105
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

17 Lut 2015, 21:12

Naprawdę fajny model chciałbym sięnim przejechać .
Macieko
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

29 Wrz 2015, 14:37

Trzeba przyznać, że nowa Mazda CX-3 robi wrażenie i w sumie cena też nie jest odstraszająca, nawet dla osoby żyjącej na normalnym poziomie. Miałem jazdę próbną i sunie się jak po szynach :)
drawski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 11 1983
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mazda CX-5

17 Sty 2016, 16:30

Ja w pt przejechałem 10 km po Łodzi cx – 5 przy okazji wizyty w Matsuoce. To auto urzeka i od zewnątrz i w prowadzeniu. Japończycy są 100 lat przed konkurencją. Zachorowałem na cx 5 i chyba warto zacząć powoli odkładać fundusze.
Zane669
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Japończyk

20 Sty 2016, 19:25

Wygląda bombowo. Mazda już od nowej 6 i 3 zaczęła mieć piękną kreskę.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

16 Paź 2016, 13:54

Wprawdzie od debiutu upłynęło już sporo czasu, ale chciałem Was zapytać, zwłaszcza osób, które posiadają ten samochód, jakie są Wasze opinie na jego temat. Moim zdaniem przede wszystkim prezentuje się niesamowicie, a jego look sprawia, że nie może pozostać niezauważona na trasie. Poza tym Skyactive świetnie wspomaga jazdę w nawet bardzo trudnych warunkach, spalanie w granicach 5 litrów także jest moim zdaniem jak najbardziej w normie.
Andrzej36
Nowicjusz

Auto: Ford
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo 5D i Station Wagon - dwie nowe wersje
    Fiat Tipo jest nowoczesnym samochodem kompaktowym. Wyrazisty charakter, prostota, funkcjonalność w połączeniu z bezkonkurencyjną ofertą cenową, to cechy, dzięki którym model został uhonorowany tytułem "Autobest" w ...
    Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...

17 Paź 2016, 09:47

Jak dla mnie ma perfekcyjną linię. Spalania nie podam, bo jej nie posiadam. Słabo jest z tym, że łatwo jest "dobrać" się do kluczyków nowych mazd - stąd wysokie statystyki kradzieży. Ale linia bardzo ciekawa.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

23 Paź 2016, 20:32

Świetny design, widać ze nad tym mocno popracowali bo wygląda naprawdę nowocześnie i lekko mimo że to przecież trochę większe auto, miałem okazję się przejechać i robi wrażenie, nie tylko z zewnątrz ale i środek niczego sobie, starannie wykonane no i po mieście z tego co mówił kumpel tteż jeździ się ekonomicznie
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40