Nowa nawigacja do 500zł

05 Maj 2016, 12:41

Moja aktualna nawigacja właśnie przestała działać. Kupowałem ją kilka lat temu - Navroad + Automapa. Przyszedł czas na wymianę więc pytam was co polecacie?
Szukam:
1. Urządzenia do 5-7 cali
2. Łatwe intuicyjne menu w j. polskim
3. Dobry ekran dotykowy - w Navroad jak minimalnie źle dotknąłem to mi włączało jakąś inną funkcję. Wszystko musiało być w punkt.
4. Trwała obudowa.
5. Cena do 500zł.
6. No i na koniec fajnie by było jakby była dożywotnia aktualizacja map, ale nie taka, że jak wycofają urządzenie to się skończy :)
7. Mapy Polska i Europa.
Troszkę poczytałem rożnego rodzaju rankingi, ale wg mnie są one strasznie układane.
Mirao
Nowicjusz

Auto: VW
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

05 Maj 2016, 23:40

No a z takich ciekawych ciekawostek to mam przed sobą Vordona oznaczonego jako GPS X7 i niestety nie ma tam mapy Austrii :) No chyba, że ktoś ją wyłączył, albo usunął - pytanie tylko po co :)

Ja już chyba wybrałem:
1. Nawigacja TOMTOM Start 25 Europa 45
Cena niska, a posiada wszystko to czego potrzebuję.
Mirao
Nowicjusz

06 Maj 2016, 14:01

Skoro miałeś nawigację Navroad, to mogę Ci polecić ich serię S6. Ja mam akurat Navroad Auro S6 - bardzo fajny sprzęt, na Windows CE obsługuje GPS i Glonas, aktywny uchwyt i darmowe mapy dożywotnio :)
KonradPW
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 03 1934
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Pug

06 Maj 2016, 14:26

Jeszcze jedna ciekawostka dot. Vordona. Przed chwilą wróciłem z miasta. Miałem do przejechania Wrocław ze Wschodu na Zachód, a dokładniej z jednego końca Wschodniej Obwodnicy Wrocławia na drugi. Włączałem się do ruchu jakie 5 km od początku obwodnicy, ale po uruchomieniu nawigacji okazało się, że najszybsza droga prowadzi przez samo centrum Wrocławia. No fajnie - piątek godzina 14, na pewno będzie najszybciej bo przecież wtedy Wrocław jest pusty :). Jako, że wiedziałem że do obwodnicy jest blisko, więc pojechałem po swojemu. Przez całą drogę Vordon próbował mnie zawrócić lub nakierować na wymyśloną przez siebie drogę. Nie było znaczenia czy wybierałem najszybszą, najkrótszą czy jakąś inną drogę. Cały czas kierował mnie na wymyśloną przez siebie. Wszelkie przeliczenia trasy, po nie wykonaniu żądanego manewru również kończyły się, kierowaniem na swoją drogę. Nie wiem jakim cudem to urządzenie zajmuje pierwsze miejsca w rankingach :) no nic - testujemy dalej.
Mirao
Nowicjusz

07 Maj 2016, 20:54

Kup TomTom'a z dożywotnią aktualizacją map i będzie OK :)

U nas w firmie kierowcy na międzynarodówkach tylko na TomTom'ach latają i nigdy nie było problemu z funkcjonowaniem.
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

08 Maj 2016, 20:56

Mam pytanie techniczne.
Jak jest różnica pomiędzy TOMTOM Start 25M CEE, a TomTom Start 25 EU.
Różnica w cenie jest jakieś 50zł.
Mirao
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodorowa ciężarówka Toyoty na ulicach Los Angeles
    Mieszkańcy Los Angeles i Long Beach będą mieli niedługo okazję oswoić się z widokiem zaskakująco cichej ciężarówki. 23 października rozpocznie się długofalowy test prototypowego samochodu ciężarowego Toyoty napędzanego ...

09 Maj 2016, 14:38

Do dzisiejszego poranka byłem przekonany, że chcę Tomtoma 25 , ale po wizycie w MM Pan poinformował mnie, że jest to stare urządzenie i lepszym rozwiązaniem będzie Garmin nuvi 56.
Obydwa urządzenia mają dożywotnie mapy, ale ze względu na to iż TT ma 5 lat może okazać się, że za rok lub dwa przestanie być wspierany i kicha - urządzenie do wyrzucenia. A jak to jest z Garminem?
Czy możecie wyrazić własną opinię na temat tego urządzenia? W najbliższym czasie jadę na urlop i potrzebuję coś do auta - sprawa robi się powoli pilna :)
Mirao
Nowicjusz

17 Cze 2016, 17:32

Zamawiałem 2 miesiące temu nawigacje na avans.pl, chwale sobie bo się nie zacina, bateria sporo trzyma, ja dużo podrózuje jestem kierowcą zawodowym i jest mi ona niezbędna.
AutoMan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 1990
Auto: Skoda Octawia