Nowa Octavia, Focus Sedan, Mazda 3 sedan - auto do 80 tyś

07 Maj 2015, 21:13

Cześć,

Szukam względnie dynamicznego (nie ma latać) auta do 80 tyś i trochę tez pod kątem rodziny.

Biorę pod uwagę:

Skoda Octavia - ambition + pakiet z klimatyzacją dwustrefową - 1.4/140 KM
Ford Focus sedan - Titanium - 1.5/150 KM
Mazda 3 sedan - sky energy - 2.0/120 KM

Jeśli chodzi o wyposażenie to wszystkie auta są skonfigurowane tak, by mniej więcej do kwoty 78 tyś nie odbiegały od siebie i zaspakajało moje potrzeby. Mam swoje pierwsze wrażenia po jazdach, widzę plusy i minusy większe, ale pewnie nie dostrzegam wszystkiego, więc chętnie poznam wasze opinie, sugestię ewentualnie inne rozwiązania, które warto wziąć pod uwagę.

Z góry dzięki.
heniu22
Obserwowany

Auto: Renault Scenic

07 Maj 2015, 21:18

Octavia na pewno nie bo jest mocno awaryjna. Focus nie wiem dokładnie jak ten silnik ale może być okey. Na temat tego 1,5 może powie coś Koniu bo on nieźle ogarnia temat fordów.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Maj 2015, 21:29

1.5 150 zastąpił chyba 1.6 150 który był udanym, oszczędnym, dynamicznym silnikiem. Warty rozważenia. Mazda bardzo fajna tylko ja mam jednak wrażenie, że te auta kosztują jednak trochę dużo. Bo w przypadku focusa/octavii dostajemy kombi/sedana tylko hatchbaka. Octavia z tym silnikiem jeździ bardzo dobrze, szczególnie jeśli mamy DSG, tylko bezawaryjnością nie grzeszy
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

08 Maj 2015, 08:08

Czyli rozumiem że głównej awarie w Octavii to silnik? Trochę to przerażające by było. Dodam jeszcze że każdym z aut nie planuje jeździć dłużej niż 4 lata, więc raczej nie ma być to długa przygoda, ale nieplanowane serwisy raczej walałbym omijać szerokim łukiem.
heniu22
Obserwowany

Auto: Renault Scenic

08 Maj 2015, 18:13

Ciężko stwierdzić jak Octavia III jest awaryjna ale poprzednie generacje silników nie napawają optymizmem (sypały się też na gwarancji). Firmowa Octavia Scout nie przejechała 20tys. nawet i padła ;)
Z Twoich typów brałbym Mazdę ale to przez gust.

Od siebie w tej cenie mogę dorzucić Hyundaia Elantrę ze sprawdzonym silnikiem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Maj 2015, 12:36

Ja jestem również za Mazdą. Fordowki silnik to niewiadoma, Octavia na 90% pewne że się sypnie. Taka polityka firmy.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra