Jeśli chodzi o Octavie II to nie wypowiem się o awaryjności bo zazwyczaj długo tymi autami nie jeździłem. Generalnie co do silnika :
- 1.9 TDi 105KM chodzi dobrze,
- 2.0 TDI 140KM chodzi bardzo dobrze
Spalanie z tego co udało mi się wyczuć jest podobne, w 2.0 TDi jest dużo momentu w związku z czym nie trzeba za bardzo deptać. Nie wiem jak jest w tej nowej Octavii, ale np. w przypadku 2007 w 1.9 TDi były skrzynie 5-tki a w 2.0 TDi 6-tki co jest plusem na korzyść 2.0 TDi.
A co konfrontacji nowa czy używka to trudno mi doradzić. Gdyby nie kratka nie miałby wątpliwości, że używka.
Wiadomo, że kupić bezwypadkowy w dieslu taki samochód z przebiegiem 70-80 tys. jest ciężko. W tym roku sprzedawałem takie samochody i 3-latki miały po 150-170 tys. km. Teraz równeiż mam taką Octavie ma 170 tys. km, ponieważ przy naszym polskich cenach nie jestem w stanie zaoferować klientowi małego przebiegu(w przypadku aut bezwypadkowych oczywiście). Ale ja uważam, że nie przebieg jest ważny a to czy o auto było dbane czy nie. Ewentualnie można kupić powypadkowe z małym przebiegiem, ale ja za tym nie jestem.
Co do przebiegów i możliwości zakupu aut 3-letnich zapraszam do poniższego wątku:
https://www.forumsamochodowe.pl/zakup-3- ... t38656.htm