Nowa Toyota Supra

12 Kwi 2008, 13:12

Powróci sportowa Toyota
Toyota, dzięki bliższej współpracy z Subaru, ponownie wprowadzi do swojej gamy modelowej sportowe auto. Premiera rynkowa spadkobiercy takich modeli jak MR2 i MRS, Celica czy Supra przewidziana została na 2011 rok.
mojeauto.pl, Toyota/ 2008-04-11 11:59
Czy sportowa Toyota będzie choć trochę podobna do modelu Supra? Nowy model będzie efektem współpracy obu japońskich firm. Na rynku auto będzie oferowane pod obiema markami. Przy jego produkcji zostanie wykorzystana płyta podłogowa z najnowszej Imprezy, jednak najprawdopodobniej zostanie w niej zmniejszony rozstaw osi. Pod maskę zaś trafi zapewne któryś z boxerów Subaru. W celu obniżenia kosztów oba modele będą dzielić z pewnością jeszcze wiele podzespołów, jednak już nadwozia mają być zupełnie odrębnymi konstrukcjami.

Tym samym Toyota już w 2011 roku (wówczas to na rynku powinny pojawić się pierwsze egzemplarze nowego modelu) powróci do grona producentów oferujących sportowe modele. A przypomnijmy, że w niedalekiej w końcu przeszłości, największy japoński koncern motoryzacyjny mógł się pochwalić aż trzema sportowymi autami. W 1984 r. pojawił się model MR2, w 1999 zastąpiony przez MR S, którego produkcja zakończyła się przed rokiem. Z kolei przed dwoma latami na emeryturę odszedł model Celica. Toyota Supra zaś była produkowana w latach 1978-2002.

Zacieśnienie współpracy pomiędzy Toyotą a Subaru nie będzie dotyczyło tylko nowego samochodu sportowego. Toyota planuje zwiększyć swoje udziały w FHI z 8,7 do 16,5%. Jednocześnie Subaru będzie montować kompaktowe modele Toyoty i sprzedawać pod własną marką. Najprawdopodobniej Subaru zakończy również całkowicie produkcję najmniejszych aut, skupiając się na swoich głównych gałęziach produkcji. W sprzedaży zaś pojawią się małe auta z marką Subaru pochodzące od Daihatsu.

źródło [link do Onet wygasł]
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

12 Kwi 2008, 16:20

Wrzuć jakieś fotki:)
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

12 Kwi 2008, 17:08

Włąsnie, że niema a szkoda. Jak znajde coś w necie to napewno wrzucę;]
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449

12 Kwi 2008, 17:19

Ja coś znalazłem
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Kwi 2008, 16:10

Jeśli tak ma wyglądac nowa Supra to ja dziękuje :?
Stara o wiele ładniejsza :D
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

29 Kwi 2008, 19:21

Dokładnie takie samo zdanie :) jedyne co mi się podoba, to kosmiczne felgi :):D ale auto to katastrofa...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ultima GTR i wyścigowa Corvetta - Jerzy Dziewulski
    Jerzy Dziewulski, honorowy członek klubu Elite Circle co roku podczas imprez motoryzacyjnych zaszczyca nas swoją obecnością prezentując swoje auta między innymi Ariela Atoma, Ultimę GTR i wyścigową Corvette. W tym roku po ...
    Najlepsze ciągniki siodłowe dostępne na polskim rynku
    Ciągniki siodłowe to kluczowe maszyny w transporcie drogowym. Na polskim rynku można znaleźć wiele marek i modeli ciągników siodłowych, które oferują różne parametry techniczne, wyposażenie, cenę i jakość. ...

31 Lip 2008, 20:09

pierwsza supra była lepsza a oto foto

Zdjęcie
maniek500
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

31 Lip 2008, 20:45

Jakiś dziwny taki.. Statek kosmiczny? xD
Zdecydowanie wolę starszą wersję, tak samo jeśli chodzi o Eclipse
Rodri94

02 Paź 2008, 20:31

Niby ładna ale ja tam wole starszą wersje ale niestety już ma swoje latka :? :(
Toyota mogła by zbudować coś podobnego na jej wzór.
Mam oczywiście na myśli model który pokazany był np. w filmie "Szybcy i Wściekli" uważam że jest najlepszy!!
zyzio20
Nowicjusz

02 Paź 2008, 22:22

Takie mniejsze GT-R...
Jak to japończycy, xero opanowane do perfekcji....
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

20 Sie 2009, 14:50

to juz nie jest supra. wyglada jak statek kosmiczny i do tego hybryda. wersja benzynowa bedzie mnila z 300KM. o 100KM za malo
Japonia górą!!!Nissan, Honda, Mitsubishi, Mazda rządzą!!!
Brian Oconner
Początkujący
Awatar użytkownika