Nowe Auto - czeska książka gwarancyjna [honda]

19 Cze 2017, 14:26

Witam,

Planuje zakupić nowy samochód marki Honda u autoryzowanego dealera w Polsce.

Niestety na samochody trzeba trzeba czekać, więc będę się decydował na te które są dostępne od ręki.

Na tej podstawie wybrałem jeden, ale sprzedawca poinformował że jest to samochód sprowadzony od czeskiego dealera i jedyna różnica to fakt że posiada czeską książkę gwarancyjną. Zapytałem dlaczego z czech jest samochód, to odpowiedział Pan, że transakcja odbyła się na zasadzie wymiany między salonami, czyli w Polsce jest zapotrzeboawnie na HR-V, a w Czechach na Civic.

1. Czy są jakieś wady tego, że samochód jest z Czech i posiada czeską książkę gwarancyjną?
Czy będę miał z tym jakieś problemy, rejestracje, wyższe kwoty przeglądów ?

2. Czy książka gwarancyjna to jedyna różnica?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
timtom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai i40
Silnik: 1.1
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

19 Cze 2017, 14:38

To pytanie byś chyba musiał na jakimś forum podatkowym zadać, bo przerzucanie między salonami w ramach Polski to rozumiem, ale z innego państwa to już chyba kwestie podatkowe dają o sobie znać, no chyba, że salon bierze wszystko na siebie.
tomekdk

19 Cze 2017, 15:12

Podatkowo wydaje mi się że salon bierze dla siebie, jako że samochód fizycznie jest już w Polsce. On nie został dla mnie sprowadzony, on już fizycznie jest już w Polsce i zostanie sprzedany jako towar Polski.

Jedyna różnica taka, że był wcześniej w Czechach w salonie, i ma Czeską książkę gwarancyjną.
timtom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai i40
Silnik: 1.1
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX – porównanie wymiarów z NX i RX
    Podczas tegorocznych targów motoryzacyjnych w Genewie zadebiutował Lexus UX. Pierwszy kompaktowy crossover Lexusa określany jest jako najmniejszy i najbardziej przyjazny do miasta. Jak wyglądają jego rozmiary na tle ...