Nowe auto czy prawie nowe auto?

25 Sie 2016, 12:50

Witajcie Drodzy Forumowicze

To jest mój pierwszy temat na tym forum. Mam nadzieję, że dodaje go we właściwej kategorii.

Na dzień dzisiejszy jeżdżę Skoda Fabia Elegance 1.2Tsi DSG 2010. Przeliczajac mój przebieg, robię około 18000 km rocznie.

Zastanawiam się ciągle nad nowym samochodem i nie wiem na co mógłbym sie zdecydować ponieważ wybór jest za duży. Budżet powiedzmy koło 115k i szukam czegoś ekonomicznego, niezawodnego, najlepiej, żeby sie mało psuło ale tego nie można przewidzieć i żeby koszty eksploatacji były w miare niskie.
Na oku mam:
- Skoda Octavia RS 2.0tdi dsg 2015 (czy może czekać na lifting do przyszłego roku?)
- BMW 1 118d (2013-2014)
- BMW 4 220d (2014)
- Mercedes-Benz A 200d
- Mercedes-Benz E 220d
- Ford Focus ST Diesel (2014-2015)
- Volvo v40 d4

Poszukuje diesla w automacie. Byłby dla mnie najlepszy. Ale chciałbym wiedzieć co wy o tym myślicie.

Zauważyłem także dobre oferty w leasingu i koszty wychodzą podobnie + nowiutke auto ale chyba nie chce sie w to pchać. Wolę, żeby pojazd był w 100% mój.

Poradzicie coś, lub wytłumaczycie, doradzicie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
rafał31
rafał31
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 01 2009
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda Fabia Elegance
Silnik: 1.2Tsi
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

25 Sie 2016, 13:27

rafał31 napisał(a):- BMW 1 118d (2013-2014)
- BMW 4 220d (2014)
- Mercedes-Benz A 200d
- Mercedes-Benz E 220d
te propozycje raczej nie współgrają z
rafał31 napisał(a):żeby koszty eksploatacji były w miare niskie.

"szpecem" od volvo nie jestem ale tam raczej też nie jest tanio, z tym że to też pojęcie względne, bo dla jednego tanio to 500 za serwis, dla innego 10k to nic wielkiego.

Ponadto jak koniecznie chcesz diesla a automatem to ok, ale jeśli to ma być coś baardzo świeżego/nowego, to wiedz że bez usterek się nie obejdzie. Z tym zależy na ile lat kupujesz auto?... Natomiast czy przy 18k/rok przebiegu diesel aż tak się zwróci - kwestia dyskusyjna, a dla mnie nawet wątpliwa. Choć może po prostu chcesz diesla bo lubisz, to wtedy nic mi do tego.

Co do skodowych DSG to nie słyszałem ochów i achów o tych skrzyniach. No może poza reklamami sponsorowanymi.
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

25 Sie 2016, 14:34

Ogólnie przy nowych autach niska awaryjność i koszty eksploatacji to loteria.
Przy takim budżecie nawet nie patrzyłbym na diesla.

Z moich propozycji dobrze rokujących na przyszłość Lexus IS mk3
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

25 Sie 2016, 17:19

Czyżby ktoś się złapał na "ekonomiczność" benzynowych VW że szuka diesla? :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

26 Sie 2016, 00:25

[/quote]te propozycje raczej nie współgrają z
rafał31 napisał(a):żeby koszty eksploatacji były w miare niskie.

No ja wiem, że te auta do aż tak tanich nie należą. Jest o wiele wyższa klasa od tego co teraz posiadam ale z torbami mnie puści :)

Twoim zdaniem 18k rocznie to mały przebieg? I nie warto sie pchać w diesela? Ile powinno się w takim razie jeździć, żeby sie zwrócił? Myślałem, ze to odpowiedni wynik na diesla ponieważ mniej mi spali i będę mógł coś zaoszczędzić w ciągu roku. Mówiąc czy sie zwróci, chodzi o koszty eksploatacji? To aż tak drożej wychodzi od benzyny? A auta szukam na 4-5 lat. Nigdy diesela nie miałem i sądziłem, że to będzie dobry zakup. A szczerze mówiąc to chyba jednak wole benzyne od ropy :)

O DSG to nie musisz mi mówić. Moja Fabia ma i ciągle pukam w niemalowane, żeby mi chodziła jak najlepiej i jak najdłużej. Ale musze przyznać, ze nie moge złego słowa powiedzieć, mam już ją ponad rok i naprawdę ladnie chodzi. Nawet w miarę mało pali :) ale mogłaby palić jeszcze mniej. Ale co do skody to sie boje silników TSI czy TDi, że później mi coś wyleci. Nie czytałem za dobrych opinii. Myślałem o Octavii RS w benzynie ale to dużo pije! Ropa wychodzi o wiele mniej.

Jeśli miałbym zostać przy benzynie to napewno Mercedes odpada. Ale chętnie bym został przy BMW 118i może 120i.

dzida napisał(a):Z moich propozycji dobrze rokujących na przyszłość Lexus IS mk3

A czemu akurat Lexus? Mógłbyś powiedzieć coś wiecej?

mike napisał(a):Czyżby ktoś się złapał na "ekonomiczność" benzynowych VW że szuka diesla? :naughty:

Coś więcej o tym? :)
rafał31
Nowicjusz

26 Sie 2016, 00:35

rafał31 napisał(a):Twoim zdaniem 18k rocznie to mały przebieg? I nie warto sie pchać w diesela? Ile powinno się w takim razie jeździć, żeby sie zwrócił? Myślałem, ze to odpowiedni wynik na diesla ponieważ mniej mi spali i będę mógł coś zaoszczędzić w ciągu roku. Mówiąc czy sie zwróci, chodzi o koszty eksploatacji? To aż tak drożej wychodzi od benzyny? A auta szukam na 4-5 lat. Nigdy diesela nie miałem i sądziłem, że to będzie dobry zakup.
poczytaj, to Ci się odechce :ok: https://www.forumsamochodowe.pl/czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

26 Sie 2016, 00:51

Ja jestem jakiś Janusz!!!!!

Naprawdę zagial mnie ten temat. Nie tego sie spodziewałem i oczy mi sie otworzyły. Mając diesla, zajechalbym ten samochód. Po przeczytaniu artykułu, benzyniak bedzie dla mnie najlepszy :) tylko zaś benzyniaka fajnego szukać :)
rafał31
Nowicjusz

26 Sie 2016, 07:15

rafał31 napisał(a):A czemu akurat Lexus? Mógłbyś powiedzieć coś wiecej?

Sprawdzona technika, wolnossące silniki V6 i R4 w wersjach 250 i 300h, dobry układ hybrydowy. Ogólnie do poprzedników też nie było się do czego przyczepiać i jedyną zagadką będzie wersja 200t ale są droższe. O wiele niższy spadek wartości na tle BMW i Audi.
Jedynie multimediami odstaje od konkurencji ale auto ma jeździć.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8