Nowe auto miejskie do 60 tys zł.

13 Paź 2018, 11:41

Cześć,
Tak od dłuższego czasu zbieram się do kupna nowego auta miejskiego i mam mętlik w głowie. Auto na jakim mi zależy to:
- Małe miejskie autko
- Silnik przynajmniej 100 km

Ponieważ jestem przyzwyczajony do bajerków z Mondeo, którym jeżdżę na co dzień, to chciałbym aby nowe auto miało też trochę gadżetów.
Elementy wyposażenia na których mi zależy:
- Autoklima (jednostrefowa mi wystarczy)
- Automatyczne wycieraczki
- Podgrzewane siedzenia
- Radio z Bluetooth

Wiem, sporo gadżetów, dlatego wybór jest dosyć ograniczony. Oczywiście poluję generalnie na wyprzedaże rocznika, tak aby zmieścić się b budżecie.

Jak na razie moim faworytem jest Citroen C3 1.2 Puretech 110KM wersja shine dodatkowo z siedzieniami podgrzewanymi. Na stocku jest oferta za 60 tys akurat.

Przyglądam się też takim autom jak seat ibiza, skoda fabia, ford fiesta, ale coś ciężko mi znaleźć jakąś sensowną ofertę, która by wszystko miała.

Może jakiś salon polecicie, gdzie dostałbym fajną ofertę?
Adames
Nowicjusz

13 Paź 2018, 11:52

Najłatiwej będzie odpalić otomoto, ustawić filtr na auta nowe w przedziale cenowym, który Ciebie interesuje i zobaczysz dużo ciekawych ofert tańszych niż w cenniku.
Jeśli chodzi o grupę VAG (nowe Polo i Ibiza) to bardzo ciekawe oferty, ale czas oczekiwania na egzemplarz zamówiony wg Twojej specyfikacji to nawet 8 miesięcy. Dlatego jesteś skazany na to co stoi niesprzedane w salonach.
Z segmentu B ograniczyłbym poszukiwania do Polo, Ibizy, Hyundaia i20, Kii Rio, Forda Fiesty.
Jeśli chcesz mieć full wypas to zerknij na Suzuki Baleno, w tej cenie będziesz mieć nawet biksenony:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Paź 2018, 11:57

Adames napisał(a):Jak na razie moim faworytem jest Citroen C3 1.2 Puretech 110KM

C3 jak dla mnie jest strasznie ciasny, nie lepiej kupić nowego cactusa z tym specjalnym zawieszeniem i bardzo komfortowymi fotelami :?:
Adames napisał(a):Może jakiś salon polecicie, gdzie dostałbym fajną ofertę?

Trzeba pisać do kilku salonów i prosić o oferty. Na jakieś sensowne rady w tym względzie nie ma co liczyć, bo każdy będzie polecał ten salon w którym sam kupił :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

13 Paź 2018, 13:13

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

@Ossy
Raczej szukam czegoś co jest już wyprodukowane, nie chce mi się czekać 3 miesięcy. Dealerzy raczej niechętnie dają jakiś sensowny rabat na auta na zamówienie (tak przynajmniej wynika z moich wycieczek do salonu citroena, fiata, mazdy).

Ten Baleno wydaje się być spoko, ale brakuje mi grzania tyłka. Dla mnie to taki "must have" w nowym aucie, jeżeli mam nim jeździć w zimie. Maty grzejącej nie biorę pod uwagę, gdyż to zmienia komfort siedzenia.

@yeti65
Dla mnie c3 do codziennej jazdy z dzieckiem do przedszkola i do pracy wystarcza miejsca (nie jestem zbyt wysoki). Brałem c4 cactusa pod uwagę, ale jak przeglądam oferty to ciężko mi się zmieścić w budżecie jeżeli biorę pod uwagę silnik PT 110 km i kilka bajerków.

Cactusem jeszcze nie jeździłem, ale czy masz jakieś doświadczenie z tym specjalnym zawieszeniem? Szczecińskie drogi to niemal "offroad".
Adames
Nowicjusz

13 Paź 2018, 13:29

Adames napisał(a):Cactusem jeszcze nie jeździłem, ale czy masz jakieś doświadczenie z tym specjalnym zawieszeniem?

Osobiście nie, ale zamierzam przetestować :mrgreen:
W necie chwalą go za komfort jazdy. Ja też nie jestem wysoki, ale trochę szerszy niż to przewidują normy ISO :lol: i do C3 ciężko mi się wsiadało, wąskie drzwi i fotel schowany za słupkiem drzwiowym. Cactus jest pod tym względem dużo wygodniejszy. Co do grzania tyłka to nie sądziłem, że może to być dla kogoś tak ważne, a też parkuję pod chmurką i nie mam z tego powodu odmrożeń :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

13 Paź 2018, 13:45

Nie zdajesz sobie sprawy jak fajne są pewne gadżety do momentu kiedy nie masz ich na codzień. Jeździłem kilka lat temu lanosem i też było fajnie, aż zmieniłem na mondeo i świat się zmienił. Teraz służbowa octavia jest biedna.

A grzanie siedzeń doceniam najbardziej w chłodne poranki kiedy to w plecy i tyłek grzeje od wejścia.
Adames
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak Lexus zwiększa bezpieczeństwo na drogach?
    Nowoczesne systemy multimedialne, klimatyzacja schładzająca wnętrze w sekundy czy ciekawy design sprawiają, że kochamy nowoczesne samochody, ale to niespotykany dotąd poziom oferowanego przez auta bezpieczeństwa imponuje ...

13 Paź 2018, 14:22

Tu masz podgrzewane przednie fotele i silnik 1.0 110KM:

Tu masz Fiestę 1.0 100KM + automatyczna klima + podgrzewane fotele, przednia szyba:

Peugeot 208:
Ossy
Forumowicz VIP

13 Paź 2018, 16:17

a może fiat tipo 1.4 t-jet?
Wiem, że trochę większe autko, ale sądzę, że to bdb alternatywa
marolp
Nowicjusz

13 Paź 2018, 23:30

Ossy napisał(a):Tu masz Fiestę 1.0 100KM + automatyczna klima + podgrzewane fotele, przednia szyba:

Ta fiesta wydaje się być bardzo atrakcyjna, aż przejdę się w przyszłym tyg. do salonu forda i sprawdzę jak w praktyce to wygląda.

Za taką ofertę serdeczne dziękuję. Nie zdawałem sobie sprawy, że ford aż tyle może zaoferować w tak rozsądnej cenie.

Może nie wygląda aż tak fajnie jak to:
https://auto-gazda.pl/citroen/nowe/c3-12-pt-110-km-wersja-shine-pozyczka-totalne-0
Ale podgrzewana przednia szyba się przydaje i ogromny plus za 6 biegową skrzynię. No i to jest ford, jakoś do forda mam zaufanie.

marolp napisał(a):a może fiat tipo 1.4 t-jet?
Wiem, że trochę większe autko, ale sądzę, że to bdb alternatywa

Tipo jeździłem sedanem i był spoko, ale jakoś bez szału. Owszem rozsądne auto, ale nie porywa. Przeglądam stock.fiat.pl i sporo ofert jest, ale żadna nie ma tylu gadżetów ile bym oczekiwał.

Trochę z innej strony, jakby nie zależało by mi na gadżetach, do których się przyzwyczaiłem użytkując prywatne mondeo czy liczne auta służbowe ( skoda octawia, vw caracela, focus, superb, ...) to moim faworytem jest Ford EcoSport. Za 60 tys zł jednak mogę liczyć tylko na podstawę z silnikiem 125 km. To też rozsądne auto, tylko bez fajnych dodatków, bo z nimi robi się dla mnie stanowczo za drogie.
Adames
Nowicjusz

14 Paź 2018, 07:22

Coś większego. Może ta najnowsza Dacia duster ?. W środku już całkiem sensownie, mechanika raczej spoko i całkiem ciekawy wygląd.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007

14 Paź 2018, 10:44

mateusz9986 napisał(a):Coś większego. Może ta najnowsza Dacia duster ?. W środku już całkiem sensownie, mechanika raczej spoko i całkiem ciekawy wygląd.

Dacia odpada!
Byłem na jeździe próbnej Sandero. Jakość wykonania tego auta jak i poziom hałasu w kabinie były nie do zniesienia. Serio nawet stary lanos był lepiej wykonany. Podejrzewam, że z Dusterem jest podobnie, tylko jest większy.
Adames
Nowicjusz

14 Paź 2018, 12:03

Ossy napisał(a):Najłatiwej będzie odpalić otomoto, ustawić filtr na auta nowe w przedziale cenowym, który Ciebie interesuje i zobaczysz dużo ciekawych ofert tańszych niż w cenniku.

Tak siedzę na tym otomoto i filtruję te oferty i kilka rzeczy mnie irytuje. Duża część ofert posiada babole. np:
- Oferta tylko przy pozostawieniu starego auta i na grupę zawodową ( dlaczego do jasnej ciasnej nawet księża czy nauczyciele mają rabat a pracownicy IT już nie)
- W opcjach jest zaznaczone wszystko, klikasz a tu bieda i nędza.
- Oferta za np 57 tys a w opisie, że do ceny jeszcze należy doliczyć opłatę za lakier.
- Sprzedawcy mylą jednostki (KM z KW)

Sporo syfu na tym otomoto, niemniej sporo też na papierze wyglądających na dobre oferty.
Adames
Nowicjusz

14 Paź 2018, 12:09

Adames napisał(a):Podejrzewam, że z Dusterem jest podobnie, tylko jest większy.

No właśnie ten nowy Duster jest lepszy niż Sandero, ale na te wyposażenie co byś chciał bym nie liczył w tej cenie. Poza tym nie wiem jaki jest sens SUV-a w mieście.

Na otomoto nic nie poradzisz - czasem to będą nieaktualne oferty, ale z drugiej strony masz szansę znaleźć jakieś "zalegające" auto w salonie z 2017 roku i kupić je kilka(naście) tysięcy taniej.
Ossy
Forumowicz VIP