Nowe Auto Pomocy!

27 Maj 2013, 23:04

Witam serdecznie.
Jestem nowy na forum.
Chciałbym aby mi państwo doradzili wybór nowego samochodu.
Na oku mam BMW e46 coupe i Hyundaia Tiburona.
Oba mi sie bardzo podobaja:) Dodam ze wymog konieczny to auto 2u drzwiowe;p bo tak chce.
Podobno e46 dobrze sie gazuja bez spadku mocy ani przyspieszenia no i dodatkowo tyl naped:) Zas tiburony sa tanie i mozna super rocznik dorwac z niewielkim przebiegiem za nieduza cene.
Oba auta beda na gaz(w zasadzie jedno z nich).
Teraz moje pytanie do panstwa.
Co byście mi poradzili ktory wybrac i dlaczego.
Poniewaz oba mi sie podobaja a nie moge sie zdecydowac;p
Pozdrawiam serdecznie,
Fobos7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 07 1986
Auto: Honda Civic Coupe Vg
Silnik: 1,5 101KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

27 Maj 2013, 23:21

2 Kompletnie różne samochody... E46??? Super samochód, świetnie się LPG'uje, świetnie się prowadzi, ma RWD, świetnie wypada pod względem bezawaryjności, jest baaardzo wygodny, a części są dostępne wszędzie...'

O HYUNDAIU nie wiem aż tyle...

A jaki masz budżet??? I czego właściwie oczekujesz od samochodu (dokładnie)?

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

28 Maj 2013, 09:25

Moj moja suma maxymala to 30 tysiecy. jednak wtej kwoscie chcialbym rowniez sam zalozyc lpg. bmw jest w cenie. Chce aby auto bylo zrywne 2drzwioe to wymog konieczny;p no i przyciagalo wzrok. Oczywoscie niska awaryjnosc. No spalanie w granicach rozsadku.
Fobos7
Nowicjusz

28 Maj 2013, 09:37

Jeśli liczy się zabawa i radość z jazdy to BMW, a jeśli rozsądek i bezawaryjność to Hyundai. Silniki dobre do LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

28 Maj 2013, 09:55

Własnie ja jestem wielkiem fanem niskich aut obnizonych. Obecnie mam honde civci coupe Vg.
I jest niska. hyundaia sprowadzil sobie moja kumpel z niemiec i prezentuje sie zajbiscie:) Choc podobno to paliwozerne i malo moze frajdy zaoferowac.
Co mysliscie jeszcze o mitsubishi eclipse 3g?
Fobos7
Nowicjusz

28 Maj 2013, 09:58

Paliwożerne w wersji 2,7 V6. Polecane są wersje 2,0 gdyż zapewniają kompromis pomiędzy spalaniem a dynamiką. E46 myśle oszczędne też nie będzie.
Eclipse 3g mój sąsiad ma od paru ładnych lat sprowadzone z USA, śmiga i nie narzeka ale to wersją z automatem więc sportu tyle co nic.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ACC, BSW, LDW - systemy bezpieczeństwa na drodze
    Technologia coraz bardziej wspomaga kierowcę w zachowaniu bezpieczeństwa na drodze. Samochody rozpoznają znaki i ostrzegają o przekroczeniu dozwolonej prędkości, informują o obecności pojazdów w martwym polu a nawet ...

28 Maj 2013, 12:22

dzida napisał(a):Jeśli liczy się zabawa i radość z jazdy to BMW, a jeśli rozsądek i bezawaryjność to Hyundai. Silniki dobre do LPG

A BMW są bardziej awaryjne od Hyundaia że tak mówisz???

[link do autocentrum.pl wygasł]

[link do autocentrum.pl wygasł]

Tu dorzucam raporty spalania.

Nie wiem jak z Hyundaiem ale E46 za 30 tysięcy to kupisz jakie tylko chcesz i zostanie Ci jeszcze na zalanie baku, założenie i zalanie LPG, OC i przegląd spokojnie... Z tego co widzę po raportach to 3.0 BMW pali sporo mniej od 2.7 Hyundaia.

Vermin
Stały forumowicz

28 Maj 2013, 12:27

NIe mówie, że bardziej awaryjne, jednak Hyundai będzie sporo młodszy i mniej skatowany oraz wymęczony więc na tym opieram swoją opinię.
Raprty spalania są do niczego, bo zauważ że przy 4 opiniach dla 2,7l ktoś wpisując 18l bardzo zawyżył sredni wynik, a jego auto było po tuningu na 230KM i zapewne ma ciężką nogę;)
Poza tym Hyundai pokazuje, że buduje bezawaryjne auta. Wiem, bo mam 2, a Ci którzy mówią, że to tandeta nie mieli z tymi autami do czynienia i sypią stereotypami.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Maj 2013, 12:43

dzida napisał(a): a Ci którzy mówią, że to tandeta nie mieli z tymi autami do czynienia i sypią stereotypami.

Ale to tak samo jak z BMW :). Akurat autor wybrał takie samochody "owiane mitami". Kurcze, palą podobnie, awaryjność chyba podobnie, cena nie wiem, to już jak autor chce.

Hyundai będzie młodszy i mniej skatowany, to pewne. Ale BMW mimo wieku i skatowania przejeździ pewnie jeszcze z 20 lat.

No i w BMW jednak będziemy mieli sporo emocji :D.

A w raportach E46 też się znajdą "zawyżacze spalania". Aczkolwiek myślę że to po prostu ludzie którzy te samochody cisną. Myślę że przy sporym ciśnięciu ten Hyundai bez problemu może spalić 18 litrów... Nawet bez żadnych modów...

Vermin
Stały forumowicz

28 Maj 2013, 12:53

byle diesel może spalic 18 jak sie go katuje :mrgreen:
Hyundai też pojeździ 20 lat jak sie dba (mój ma 14lat i nigdy się w nim nic nie zepsuło - jak dbamy tak mamy) - tylko sprzedać potem gorzej niż BMW

no tu zależy co autor chce czy auto sportowe z wyglądu czy jazdy:
poszaleć i mieć radoche z jazdy - BMW
młodsze auto z mniejszym przebiegiem i tańsze w utrzymaniu - Hyundai
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Maj 2013, 13:08

Dziekuje wszystkim za zainteresowanie moim tematem:)
No dylemat mam straszny. Oba auta mi sie podobaja. Vermin tu podal stronke autocentrum. Bardzo dobrze ja znam:) Generalnie straszna robierznosc jest w raportach spalania jezeli chodzi o hyundaia. Bardzo ladne wnetrze, ladnie wykonczone. No fakt na pewno bedzie mniej skatowany niz bmw bo duzo mlodszy. Do 30 kola mozna "chapnac" tiburona nawet z 2008roku!!!
------------------------------------
Najwiekszy problem jest w tym ze kazdy oferuje to co sam np. ma. Malo jest scepytcznych osob kotre maja neutralne zdanie na tenmat obu aut.
Wiadomo jak kazdy model ma duzo wad i zalet.
Jeszcze zastanawiam nie czy tbiburon z silnikiem 2.0 ma skrzynie 5 czy 6 stopniowa? (Nie znalazlem odpowiedzi na to do tej pory).
Fobos7
Nowicjusz

28 Maj 2013, 13:53

dzida napisał(a):o tu zależy co autor chce czy auto sportowe z wyglądu czy jazdy:
poszaleć i mieć radoche z jazdy - BMW
młodsze auto z mniejszym przebiegiem i tańsze w utrzymaniu - Hyundai

Jeśli autor chce:

Samochód sportowy (to nie lambo ale ma już spore zalążki) - E46. Za to starszy do HYU.

Samochód wyglądający na sportowy - Hyundai. Za to nowszy od BMW.

Z tym utrzymaniem nie był bym taki pewny. Wg. mnie mogą być bardzo porównywalne.

Fobos7 napisał(a):Generalnie straszna robierznosc jest w raportach spalania jezeli chodzi o hyundaia.

To proste, tak samo jak w przypadku BMW i wszystkich innych samochodów - wszystko zależy od nogi. A że raportów tego HYU jest dosyć mało to szybko możesz znaleźć taką rozbieżność. Zaręczam Ci że każdy samochód ma takie rozbieżności w tych raportach tylko przy popularniejszych trzeba dłużej poszukać.

Fobos7 napisał(a):Najwiekszy problem jest w tym ze kazdy oferuje to co sam np. ma. Malo jest scepytcznych osob kotre maja neutralne zdanie na tenmat obu aut.

Mógłbyś być taką osobą :D. Kup oba :).

Fobos7 napisał(a):Wiadomo jak kazdy model ma duzo wad i zalet.

To jest chyba najbardziej uniwersalny tekst na forach motoryzacyjnych na świecie ;). Tak na prawdę nie znaczy nic :).

Cieszę się że mogliśmy pomóc i życzę udanego wyboru :). Mam nadzieję że poinformujesz Nas co w końcu kupiłeś i na ile jesteś zadowolony ;).

Ostatnio edytowany przez Vermin 28 Maj 2013, 13:57, edytowano w sumie 2 razy
Vermin
Stały forumowicz

28 Maj 2013, 14:53

Jezli stac by mnie bylo na oba to bym nie zakadal tego tematu:)
Mam jeszcze pytanie czy tiburon 2.0 ma skrzynie 5 czy 6o biegowa?
Fobos7
Nowicjusz

28 Maj 2013, 15:34

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Maj 2013, 15:49

STRONA Z HYUNDAI'EM napisał(a):Pięciobiegowa skrzynia manualna w modelu V6 była standardem ale wychodziły też wersje z 4-stopniowym automatem i manualną 6-biegową skrzynią. W wersjach 1.6 i 2.0 tak jak w pierwszej generacji do wyboru była 5-biegowa skrzynia manualna lub 4-biegowy automat. Wszystkie automatyczne skrzynie umożliwiają ręczną akcelerację biegów. Bazowe modele wychodziły na aluminiowych 16calowych felgach natomiast V6 na 17sto calowych. Również skórzana tapicerka, aluminiowe pedały, szyberdach jak i spojler (wysoki spojler jedynie w 6-biegowej wersji GT V6) były w standardzie w tym modelu.

6b - tylko przy 2.7.

To jest sportowo wyglądający samochód, osobiście nienawidzę "sportowo wyglądających samochodów". Biorą sportowy wózek i usuwają z niego wszystkie zalety poza mocą silnika i wyglądem, które bez tamtych zalet są nic nie warte poza "łał" ludzi nie znających tematu na chodniku :(. Ale to nie mój wybór. Mój znajomy takim jeździ. Powiedział że miał drobne problemy z elektryką i atakuje go rdza. Tak poza tym od 6 miesięcy wszystko ok. Ale to jest samochód który będzie w miarę tani w proporcji do rocznika, w 2.0 nie pali bardzo dużo, wygląda sportowo, jest dość bezawaryjny, jest według mnie "płytki"...

Vermin
Stały forumowicz