Nowe auto w cenie ok.60tys.zł - Elantra vs Cruze

07 Sie 2012, 17:36

Zamierzam kupić samochód nowy z salonu w cenie jak w temacie. Po przejrzeniu różnych stron internetowych: otomoto itp. oraz forów moją uwagę przykuły głównie:
1)Hyundai Elantra 132KM
2)Chevrolet Cruze 141KM oraz 163KM
Oczywiście nie zamykam się jedynie na te modele, pojawiają się też myśli o megance nowej 1.4, kia ceed. Ople i VW raczej za drogie, a w zakładanej kwocie mieściłyby się raczej modele ze słabymi silnikami.
Interesuje mnie głównie porównanie Elaantry i Cruze'a. Którego lepiej kupić? Za i przeciw za tymi samochodami. Oczywiście nie zamykam się jedynie na te modele i otwarty jestem na inne propozycje, może jakiś ciekawy wóz mi umknął w zakładanej kwocie?
Obecnie jeżdżę Renault Laguna 120KM. Jakaś kontrolka mi sie świeci przez co podobno silnik może być słabszy i rzeczywiście brakuje mi troszke przyspieszenia, troszkę zbyt długo wyprzedza. Elantra ma przyspieszenie 10,7 do setki, moja laguna 10,9 choć obecnie pewnie gorsze. Więc pewnie Elantra już by stykła, choć oczywiście nie przekonam się jak się nie przejadę. Z wyglądu i cruze i elantra mi się podobają, ale hyundai bardziej. Długość gwarancji przemawia za hyundaiem, osiągi za cruzem. Hmm...co byście wybrali na moim miejscu?
Codziennie dojeżdżam do pracy. W jedną stronę to ok.28km, tereny wiejskie, brak świateł, korków, długich postojów itp.
mefiu666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2002
Auto: Mitsubishi ASX
Silnik: 1.8 DiD 4WD 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Sie 2012, 19:36

Ja jestem za Elantrą dlatego, że mi się podoba bardziej. Oglądałem ten samochód dokładnie, ponieważ ojciec zastanawiał się nad jego kupnem i bardzo spodobała mi się dynamiczna stylistyka nadwozia, która sprawia, że to chyba najładniejszy kompaktowy sedan na rynku (ale wiadomo to kwestia gustu) oraz niska i wygodna pozycja za kierownicą. Najlepszym wyborem jest wersja Comfort ponieważ niweluje braki w wyposażeniu wersji podstawowej (aut. klima, alufelgi, tylne szyby elektryczne). Warto dopłacić. Wysokim osobom może być mało miejsca nad głowami z tyłu, bo moi koledzy przy niecałych 190cm wzrostu dotykali głową sufitu nie mogąc oprzeć ich o zagłówek. Silnik GDI oszczędny sprzeżony 6cio biegową skrzynią, która pozwoli na oszczędność na trasie.

Cruze też fajne autko ale w tej cenie dostaniesz raczej słabszy silnik jeśli wybierzesz wersję po liftingu, który nie dawno przeprowadzono. Minusem tego auta jest to, że posiada 5cio biegową skrzynię biegów. Technicznie bazuje na Astrze IV. Przypuszczam, że z miejscem na głowę będzie podobnie.

Jak dla mnie Elantra właśnie ze względu na stylistykę (karoseria i wnętrze) i mniejszą popularność na drodze w porównaniu z Chevym oraz to, że na drodze auto sprawia wrażenie droższego niż jest w rzeczywistości mimo, że to Hyundai.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

11 Sie 2012, 13:21

Jeśli chodzi o silnik, to Cruzy nowe z salonu w cenie zblizonej do Elantry mają mocniejszy silnik, nie wiem, może to modele sprzed liftingu i dlatego. Gdyby hyundai miał troche lepszy silnik, to bym sie nie zastanawiał, bo reszta przemawia jak dla mnie za elantrą. No nic, trzeba będzie umówić sie na jazdy próbne i wtedy zadecydować.
mefiu666
Nowicjusz

24 Sie 2012, 20:18

po przeglądnięciu wielu ofert, w chwili obecnej waham sie między tymi dwoma konkretnymi wózkami:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Który model byście wybrali?
mefiu666
Nowicjusz

24 Sie 2012, 22:35

Zdecydowałbym się na Elantrę. Mimo, że słabsza to przynajmniej w porządnej benzynce i 4k w kieszeni przy takim samym wyposażeniu. Benzyna to jedyne słuszne paliwo do osobówek wg mnie w dodatku nie będzie się psuło i zapychało :) Mi osobiście jakoś Cruze 5d nie podchodzi ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

PODSUMOWANIE i SPIS MODELI - Koszty utrzymania
    Na tej stronie znajdziesz spis ponad 350 modeli samochodów w około 90 zestawieniach. Abarth: Grande Punto 1,4 T-Jet Alfa Romeo: 147 2,0 TS 147 3,2 GTA 156 1,9 JTD 159 1,8 159 1,9 JTDm 166 3,0 Audi: A2 1,6 FSI A3 8L ...