Nowe auto "z kratką" do 85 tys.

09 Kwi 2010, 14:05

Witam

Szukam sugestii/porad/opinii nt. wyboru samochodu.

Cechy pożądane:
- możliwość odliczenia VAT , wliczenia w koszty uzyskania przychodu;
- diesel o mocy min. 90 KM (minimum absolutne);
- przestrzenny - musi zmiescić się 5-osobowa rodzina z bagażami;
- trwały i przyjemny w prowadzeniu- b.duże przebiegi (na codzień używany w pracy);
- koszty serwisów/utrzymania na przyzwoitym poziomie;
- cena do 85 tys. brutto

Generalnie szukam auta nowego, ewentualnie max. 2-letni b.dobry samochód w b.dobrym stanie też wchodzi w grę.

Póki co w notatniku mam nowe Berilngo II z silnikiem 1,6 HDI - czytałem opinie mocno pozytywne o tym aucie.

Z chęcią jednak poznam Wasze typy - być może ciekawsze.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
motosprężąrka
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpackie

09 Kwi 2010, 14:46

Szukaj wśród nowych, nikt nie sprzedaje 2-letniego auta w dobrym stanie. Do 85tys. zł brutto znaczy że po odliczeniu VAT będzie tańszy, dobrze rozumiem? Czy że całość już po odliczeniu wyniesie cie 85 tys.? Bo brutto to przed podatkiem, ale tutaj można to rozumieć dwojako :)

Do 85tys. przed podatkiem polecałbym ci:
KIA Cee'd CW 1.6 diesel 115KM wersja "optimum" - jak weźmiesz metalik to ciut ponad 70tys. zł więc oszczędność spora, wyposażenie bardzo dobre a jak nadal za mało to do 85 tys. możesz mieć topowego 140-konnego diesla w najbogatszej wersji "premium" czy jakoś tak
Toyota Corolla Verso 2.0 diesel wersja "luna" - 5 osób i bagaż wejdzie bez większych problemów, akurat zmieścisz się w cenie 85tys. przed odliczeniem VAT :)
Skoda Octavia kombi 1.6 TDI 105KM wersja "ambiente" - duży kufer, płyta podłogowa, zawieszenie i motor 1.6 TDI ten sam co w Golfie, Audi A3 i Seacie Leonie więc nie ma co wybrzydzać że to tylko Skoda a kosztuje ponad 80tys. zł, akurat Octavia z tym silnikiem lub z TFSI jest warta swojej ceny
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

09 Kwi 2010, 16:21

Tak, dobrze rozumiesz - 85, no max. 90 tysięcy brutto czyli przed odliczeniem VAT.
Niestety :)
motosprężąrka
Nowicjusz

09 Kwi 2010, 19:51

altea
c5
insignia
moze uda ci cos z tych lepszych niz octavia ceed itd. tzn wyzszego segmentu :wink:
szukaj, szukaj

to jest fajne:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

10 Kwi 2010, 12:12

No Citroen C5 też jest bardzo dobrą propozycją, zapomniałem go wymienić:) Podałeś dziwną cenę, bo 85tys. to trochę za dużo jak na kompakta, nawet z dieslem i bogatym wyposażeniem, natomiast na auto klasy średniej w dieslu jeśli przy okazji chcesz mieć fajne bajery na pokładzie to odrobinę za mało...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

10 Kwi 2010, 21:33

Polecam bez apelacyjnie Seata Altee XL 2.0 TDI 140 KM , dynamika, brak jakiejkolwiek awaryjnosci, swietne spalanie, wyposazenie - hiszpanski temperament niemiecka prezycja jak z reklamy.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...

10 Kwi 2010, 21:55

illusion napisał(a):2.0 TDI 140 KM , dynamika, brak jakiejkolwiek awaryjnosci

Hmm, więc czemu tyle osób na forum narzeka na B6? Z zazdrości czy z pogłosek?
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

11 Kwi 2010, 08:57

Tylko nie wiem czy c5 altea itd. spelniaja warunek "dla 5 osobowej rodziny"
C5 ma homologacje na pewno na 4 osoby
altea xl nie wiem bo mam osobowa wersje(jakbys mial pytania zarowno do wersji ubozszych bo na taka raczej budzet pozwoli (1.9 tdi 5 bieg man) jak i bogatszych (2,0 tdi dsg) to wal smialo :cool:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

14 Kwi 2010, 07:26

dzięki za dotychczasowe porady

te mniejsze auta odpadają;

pisałem że myślę o Berlingo II i raczej w taki typ auta (kombi van)chcę się ukierunkować - czy macie może jakieś inne typy w tym segmencie?
motosprężąrka
Nowicjusz

14 Kwi 2010, 16:36

jeżeli nie odpowiada Ci altea xl to skłaniał bym się do Berlingo lub forda S-maxa w wersji titanium
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa