Nowe auto za 30 tys.

11 Sie 2006, 05:40

Witam.
Siostra poszukuje dla siebie samochodzika za ok 30 tys. zł.Rozważa kupno Chevroleta Sparka(tzn.Matiz) albo KIA Picanto. Wypowiedzcie się proszę, który z tych samochodów uważacie za lepszy i dlaczego.
Pozdrawiam.
szeryfmoto
Nowicjusz

0

11 Sie 2006, 19:12

Jeżeli chodzi o wygląd to bardziej podoba mi sie Kia poza tym jest to nowe auto, natomiast Chevrolet tak naprawde jest juz od dłuższego czasu i za wiele to sie w nim nie zmieniło. Jeżeli chodzi o sprawy techniczne to wiem że matizy były dosyć niezawodne...
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
0

11 Sie 2006, 19:28

Według mnie Kia była by dobrym wyborem, coraz więcej ludzi kupuje te samochody i coraz częściej można je spotykać, cóż z tego, ze koreańczyki, ale udane :wink:
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska
0

11 Sie 2006, 19:58

arek_89 napisał(a):Według mnie Kia była by dobrym wyborem, coraz więcej ludzi kupuje te samochody i coraz częściej można je spotykać, cóż z tego, ze koreańczyki, ale udane :wink:

=================bur======.
wasza pogarda dla Koreanskiej produkcji tanich samochodow- odnosi sie do firm pzrez was powazanych,bo: Chewrolet firmuje Daewoo,a ow zawiera dobre starszej generacji silniki itp :toyoty,Hondy itp.

Hundai produkuje ponad 80 % podzespolow dla Mitsubishi + swoje pojazdy bazujace na tych samych czesciach i podzespolach( cos jak Skoda,Lelon,Audi itp produkujaca ludowe!
KIA zas to wytworca mazda-ford! sa i inne oparte o designes mercedesa itp- wiec..? radze byc powsciagliwym w ocenie Koreanskich samochodow ,ktore nie ustapuja w niczym innym a ze w wiekszosci maja technologie i czesci wytwarzane dla Firm ( patrz wymienione) plujecie tutaj i na owe!

matiz to pzreciez najtanszy w PL pojazd Daewoo - jakoscia bijacy swoje gole tanie odpowiedniki ze sztywna laga z tylu!Nie ma go wprawdzie w USA bo tej wielkosci i bez AT i i AC takich malych pustych puch wogole nie ma w USA ale sa ich wieksze lepiej wyposazone modele i znajduja nabywcow- zwlaszzca,ze koreance maja znacznie nizsze ceny niz ich odpowiedniki oraz wielokrotnie dluzsze gwarancje!
Np Hyundai- podobnie jak Mitsubishi daje 100 tys mil lub 10 lat na power train!

Ile lat gwarancji daje np Skoda i jej licencjodawca Ludowy..???
Oczywiscie w tej klasie nikt niczego lepszego nie robi a za te pieniadze u koreanca ma sie przynajmniej japonska niezawodnosc! Ale sa przeciez modele koreanczykow np Santa Fe - odpowiednik Montero Sport - ktore jakoscia komfortem i wyposazeniem niewiele ustepuja swemu licencjodawcy!
A Sonata i wyzsej klasy model swemu odpowiednikowi Mitsubishi.KIA Fordowi czy mazdzie itd itp!
Bo jesli one sa liche - to jakie sa wyroby licencjobiorcow np . Ludowca..???

Rygel
Burus
burus
Początkujący

Miejscowość: USA
0

11 Sie 2006, 20:03

burus napisał(a):Oczywiscie w tej klasie nikt niczego lepszego nie robi a za te pieniadze u koreanca ma sie przynajmniej japonska niezawodnosc!

No właśnie więc Kia z tych dwóch przedstawionych będzie lepszym wyborem :wink:
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

11 Sie 2006, 20:34

Samochodow Swiata na rok 2006 Auto Motor und Sport i podam tu ich dane techniczne wiec bedzie wiadomo ;Ktory jest lepszy!
Nie sadze- by produkcja oparta na mazda- Ford byla lepsza od Chevrolet - ktore Koreanskie pojazdy maja silniki Toyoty i inne japcowe. wszak mazda z racji kooperacji z fordem jest najgorsza wraz z suszuki firma japcowa!
ale posmotrim uwidzim!

Kia -Picanto LS 1086 cca 4 cyl 3 zaw ohc stop sprezania 10,1: 1,65KM FWD M5 AT 4 Przysp 0-100km/h 15.1 sek zuzycie paliwa 5l/100km

SA 2 MODELE Z SILNIKIEM 0,8L i 1,0l
weic porownajmy tem 1,0l bo taloek pok ma ma konkurent KIA

matiz 995cc sohc 2 zaw/cyl 67 KM stopien sprezania 9,3:1 FWD M5sp/ 14,1 sek od 0-100km/h zuzycie pal 5,1l/l/100km

jakz porownania widac- matiz mimo,ze ma silnik nieco mniejszy i tylko 2 zaw na cyl ma wiekszy moment oraz lepsze dzieki temu przysp o 1- sek..?? he! przy tym samym zuzyciu paliwa pare kucykow wiecej!
ale z uwagi na nizsze sprezanie matiz moze jezdzic na tanszej nizej okt benzynie a KIA majaca stop spr 10,1:1 musi miec wysokooktanowke!
czyli Matiz bedzie tanszy w eksploatacji!

teraz tzreba porownac ceny i wyposazenie- wielkosc kol i dlugosc gwarancji!
Nie chce mi sie szukac skad ma matiz silnik ale napewno nie od mazdy-forda Fiesta wiec napewno jest lepszy bo prawdopodobnie:Toyota,Nissan lub honda-lub Mitsu,czy Daihatsu; gdyz to sa dawcy silnikow a jesli starszej generacji to tym trwalsze!.
Oczywiscie w kazdym z nich sie czelk wytrzesie jesli wogole sie wcisnie!

burus
Burus
burus
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obiekty pozwalające na wyczynową jazdę samochodem
    Mieszkańcy Warszawy i okolic, którzy odkryli w sobie zacięcie do motorsportu nie powinni martwić się dostępnością obiektów pozwalających na wyczynową jazdę. Takie miejsca znajdziemy zarówno w samym mieście, ...

11 Sie 2006, 20:42

Każdy by wybrał coś dla siebie a zdania podzielone, bo to kwestia gustu a o tym sie nie dyskutuje rzecz jasna.
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

11 Sie 2006, 21:13

to tez o :"gustach" nie gadam jeno o danych technicznych oraz koszcie zakupu oraz kosztach exploatacji- w tym wazne dlugosc gwarancji!
ale te dane moze wy podacie bo tego w kATALOGU nie podaja!

zas wygald..? coz tu moze 'wygaldac"..?
mnie by martwilo raczej czy ja bym sie zmiescil do takiej puszki na sardynki!
Interesowalbym sie powierzchnia zaladunkowa,
rodzajem zawieszenia czy wielkoscia kol!

O wygaldaniu juz pisalem - ze to dotyczy wygladu malinki!
bo to decyduje o naszej :"milosci" lub odpychaniu od niej!
ciekawi mnie tez jak tam jest z Air bags i mozliwoscia montazu AC.
KIA ma jedna rzecz lepsza- mozna ja miec z AT! co dla dziewczyny byloby niezlym rozwiazaniem!
( oczywiscie nie wierze w te 5l/100km) a napewno nie w miescie- choc napewno lepsze zuzycie by wyszlo u KIA z AT!
Moj Ojciec mial 5 lat Tica- i mowil ze miescie pali do 8l/100kl a tylko na trasie miescil sie ponizej 6l/100km!
Moja Kawa 750cc zuzywa tyle
a jedyny samochod ktorego zuzycie oscylowalo okolo 6l/100km to byla honda civic 1,6l z AT-CVT VTEC- model HX coupe! z 2000r
ale zawdzieczal to tylko owej CVT AT- bezbiegowej! kosztowal 14400$ i po 3-ch latach exploatacji ponad 60 tys mil zamieniajac na Honda Element mini SUV z 2,4l sil 165KM i AT- dano nam za nia 9tys$! a za nowego Element zaplacilismy $ 20500- z napedem 4WD! ten zuzywa okolo 8 l/na Higwayu i ponizej 10 w miescie transmisja AT jest jednak zwykla biegowa z Over Drive!
ma obecnie po 3 latach ponad 50 tys mil i..NIGDY NIE BYLA JAK ZADEN INNY NOWOZAKUPIONY POJAZD W ZADNEJ STACJI oBSLUGI DEALERNI ITP.
Wymmienione ma tylko nowe opony caly set z kolami alu czyli extra zimowki Dunlop Rover- 16 cal.A przy okazji zmiany kol i opon All Sezon jak co roku sprawdzenie geometrii i co okolo 5 tys mil wywazanie kol!
Olej z filtrem wymiana co okolo 3 tys mil.reszta fitrow nawet od AC jest organniczna i wymieniac je nalezy przy glownym Is-zym przegaldzie technicznym po 110 tys mil!Ale do tego czasu napewno ja zamienimy na jakiegos TD SUV- bo maja wiosna nadejsc nareszcie japcowe Diesle w SUV!.....???
Niebawem jednak tzreba bedzie jej wymienic na gazowe tylnie teleskopy a pozniej i przednie! A te sa b. drogie do hondy- gdy mimo multilink z tylu wszystkie shock absorbers sa Mc.Person! jak w Mitsu Galant!zRESZTA i ten silnik( ten sam ma accord podstawowy i CR-V)DOHC VTEC 2,4l honda ma z 2 walkami wywazajacymi od Miitsu!

Rygel
Burus
burus
Początkujący

0