Nowe auto za 50 - 54k z salonu z ubiegłego rocznika

10 Sty 2017, 19:55

Cześć :)

Chciałbym wybrać optymalne auto dla rodziców, którzy od kilkunastu lat jeżdżą Renault Thalia z silnikiem 98KM/16V. Renówka sprawdziła się świetnie ale nadszedł czas na wymianę. Rodzice uzbierali około 50-54k na ten cel. Chcą wyjechać nowym samochodem z salonu i skorzystać z rabatu kupując rocznik 2016. Wybór jest całkiem spory dlatego liczę na wasza pomoc :) Szczególnie pod względem wyboru silnika na których się nie znam.

Informacje nt. wykorzystywania samochodu i oczekiwań :) :
1) auto nie będzie przeznaczone do dalszej odprzedaży
2) silnik benzynowy, nieskomplikowany aby nie był awaryjny nawet kosztem gorszej dynamiki, tańszy w ewentualnych naprawach, fajnie jakby był w miarę oszczędny. 1.4 16V Renówki sprawdza się świetnie!
3) roczne przebiegi około 11-12 tys km, głównie w krakowskich korkach :) Kilka wypadów w góry w roku i raz nad Bałtyk.
4) przez 90% czasu będą w aucie max 2 osoby, czasami 3
5) rodzice są przyzwyczajeni do kufra Thalii (~500 litrów) więc pewnie większy bagażnik będzie mile widziany ale z drugiej strony to kwestia ewentualnego odzwyczajenia
6) nie wymagam cudów w wyposażeniu, klima manualna musi być ale to standard, mile widziany port USB i czujniki parkowania z tyłu ale nie są niezbędne. Jak będzie w tej cenie fajne wyposażenie to spoko ale po Thalii w każdym aucie rodzice pewnie będą się czuć świetnie :)
7) jak najniższa awaryjność, szczególnie rzeczy drogich w naprawie, bo pierdółek się nie uniknie, dobre warunki warunki gwarancji aby przez jakiś czas rodzice mieli spokój.

Wytypowałem 3 modele, które wydają mi się optymalne:

1. Fiat Tipo - tu silnik prosty w wyborze 1.4 16V 95KM. Plusem jest cena bo można kupić ten model nawet poniżej 50k
2. Renault Clio Grandtour - jeśli warto brać tą Renówkę pod uwagę to niestety nie wiem jaki silnik będzie tu optymalny 1,2... 0,9? Cena trochę wyższa niż Tipo ale sentyment do marki jest :)
3. Hyundai i20 - jest polecany na forum :) Tak, tak czytam Wasze opinie dlatego założyłem tu konto. Wizualnie i20 jest fajny chociaż ma mały bagażnik. 5-letnia gwarancja na plus.

W rezerwie, które mieszczą się w budżecie:

4. Ford Fiesta
5. Skoda Rapid

I samochody ponad budżet ale być może warto się zadłużyć na 5-8k skoro to zakup na kilkanaście lat...

6. Hyundai i30
7. Kia Ceed
8. Toyota Auris

Proszę Was o pomoc w optymalnym wyborze :)
ichris
Początkujący

Auto: VW Golf MK7,5

10 Sty 2017, 20:09

Moim zdaniem reno 1.2 tce. Fajne nieźle wykonane auto. Fiat też przyzwoity ale nieco gorzej wykonany i świeży model z chorobami wieku dziecięcego. Hyundai moim zdanie za mały. Podobnie Fiesta. Rapid jest masakrycznie wykonany i po prostu przeraźliwie prymitywny i do tego silniki tsi. Co do dalszych rozważań to wchodzimy w klasę kompakt. Wyższy komfort wyższe koszty eksploatacji. Czy warto? To zależy- auto dużo bardziej uniwersalne i wygodniejsze a rodzice młodsi nie będą. Auris jest fatalnie wykonany natomiast Koreańczycy są bardzo ok. Pytanie dlaczego w tych rozważaniach nie ma megane?
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

10 Sty 2017, 20:14

Elantra za 59900zł ma dobre wyposażenie - klima, 4 x el. szyby, podłokietniki, skórzana kiera i gałka, czujniki parkowania na tył:
http://www.hyundai.pl/Samochod/Osobowe/Nowa_elantra/
i silnik 1.6 128 koni, 6 biegów.
tomekdk

10 Sty 2017, 20:49

Może Opel Astra w sedanie jest od 51 900 zł lub w HB od 52 900 zł też wydaje się być ciekawy wybór.
Wyposażenie również dość bogate jak za tę cenę.

http://www.opel.pl/oferta-uslugi/oferty-specjalne-promocje/2016/modele-2016.html
comandosx
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 8V 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

10 Sty 2017, 20:54

reno 1.2 tce. Fajne nieźle wykonane auto.

Ojjj, tutaj chyba się nie zgodzę. Kiedy szukałem auta siedziałem w sporej ilości modeli na rynku, clio pod względem wnętrza wypadło baaaardzo słabo - a najgorsze jest to, że dwukrotnie droższy talisman niewiele lepiej.
Nie oglądałem tipo z bliska, tyle co np. na światłach obok xd, ale imo pod względem designu i tego jak ogólnie odbieram te auta to tipo >>>> clio.
Rapid definitywnie do wyrzucenia
Ode mnie suzuki baleno i mazda 2/3 (ale tutaj takiej stricte "wyprzedaży" chyba nie ma)
Invi
Forumowicz VIP

10 Sty 2017, 21:04

Środek Tipo jest tani i to widać. Gniazdo USB wygląda jakby wymontowano je ze starego peceta i zapomniano zamontować. Obicie drzwi bardzo cieniutkie itd. Widać że oszczędzano. Nie zmienia faktu że z zewnątrz wygląda zacnie ale clio też jest wizualnie świetny.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Uważaj na Pieszych na wielopasmowych jezdniach
    Do najbardziej niebezpiecznych miejsc dla pieszych należą przejścia przez wielopasmowe jezdnie bez sygnalizacji świetlnej. Do potrąceń najczęściej dochodzi, gdy pieszy wchodzi na oznaczone przejście, widząc zatrzymujący się ...

10 Sty 2017, 22:30

Najpierw to trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy ma to być pełnoprawny kompakt, typu astra, fokus(trzeba pamiętać, że kompakty sporo urosły, sedany mają ponad 4,5m długości i 1,8m szerokości), czy wystarczy sedan klasy B, które to mają obecnie wymiary dawnych kompaktów(4,3mx1,7m).
Bardzo fajna jest nowa Kia Rio w sedanie, ewentualnie spójrz jeszcze na Vengę.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mam rodzinę w Krakowie i mnie jeździ się tam dużo gorzej niż w Warszawie, więc myślę, że mniejsze auto ma sens.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

10 Sty 2017, 23:12

Astra Sedan wygląda świetnie.... ale wydaje mi się, że ponad 4,6m to przegięcie. Coś w okolicach 4,2-4,3m będzie optymalne.

Z aut za ok. 60k bardzo podoba mi się Elantra (boska!) i nowy Megane.

Z tańszych fajna wizualnie jest ta Rio Sedan, ale ciężko będzie rodziców przekonać do marki KIA. Myślę, że do Hyundaia już prędzej ale rodzice pewnie będą najbardziej przychylni europejskim markom :/

Czyli z takich bliżej 50k mamy Kia Rio Sedan, Clio Grandtour i Tipo... coś jeszcze :p? I które najlepsze ;)?

Z droższych w okolicach 58k ale nie-za-wielkich np. i30 mi się podoba chociaż to nie Europa... Astra Hatchback w sumie w podobnej cenie o ile jest jeszcze poprzedni rocznik dostępny... Trudny wybór ;) Nowy Megane i Elantra to już minimum 62-63k z lakierem a to chyba jednak za dużo :(
ichris
Początkujący

11 Sty 2017, 07:36

Z europejskich, to są jeszcze bliźniaki PSA, proste i raczej bezproblemowe sedany; peugeot 301 i citroen c-elysee. A elantra to jednak kawał auta. Możesz spróbować też przekonać rodziców do minivana. Do wysokiego auta wsiada się wygodniej. Fiat 500L, czy citroen c3 picasso to wygodne, fajne auta i obydwa są lepiej wykonane od Tipo.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Sty 2017, 08:26

ichris napisał(a):Z tańszych fajna wizualnie jest ta Rio Sedan, ale ciężko będzie rodziców przekonać do marki KIA. Myślę, że do Hyundaia już prędzej ale rodzice pewnie będą najbardziej przychylni europejskim markom :/

Ojciec kupił Hyundaia jeździł nim na spółkę ze mną 16 lat i nic się nigdy nie zepsuło. Teraz ma drugiego Hyundaia (ix20). Dzisiaj europejskie marki nie są lepsze szczególnie patrząc na taką tandetę jak Skoda Rapid. Przewagą koreańców jest prosta i solidna technika.

Co do ix20/Venga wg mnie optymalny wybór bo:
1. wysoki - łatwo się wsiada co bardzo lubią starsze osoby
2. dobra widoczność z racji wygodniejszej pozycji za kółkiem
3. duży bagażnik 440l i łatwiej przewieźć coś większego, bo kanapa się składa i nie tworzy luki
4. ma tylko 4,1m długości
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

11 Sty 2017, 09:47

ix20 wygląda fajnie, myślę, że nadawałby się. Ma pewno lepiej wygląda niż Venga. A jak wg Was wypada ten Hyundai w porównaniu do Clio Grandtour?

I teraz silniki:
ix20 ma 1,2/90KM MPI
Clio Grand - 1,2/75KM, który jest podobno mulasty... Co sądzicie o Tce energy 0,9/90KM? Trochę kusi ten silnik ze względu na lepszą dynamikę oraz podobno mniejsze spalanie (7,2 vs 5,7 w mieście). Pytanie czy warto dopłacić 4k do tego silnika
No i jeszcze jest to Tipo... 1,4 95KM...
ichris
Początkujący

11 Sty 2017, 10:07

ichris napisał(a):ix20 ma 1,2/90KM MPI

Raczej 1,4 90KM. Jeździłem Vengą z tym silnikiem i tragedii nie ma. tce 0,9 90KM też jeździłem i nie podobało mi się( Captur). Tipo 1,4 nie jeździłem(bo nie jesteśmy zainteresowani drugim sedanem), ale jeździłem 500L z tym silnikiem i jest to muł niesamowity. Ix20 jest w rodzinie(z Krakowa), tylko 1,6 i to już jeździ porównywalnie do Lancera.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Sty 2017, 10:09

ichris napisał(a):A jak wg Was wypada ten Hyundai w porównaniu do Clio Grandtour?

Zdecydowanie większa kabina i przestronność. ix20 jest oparty na i30, a nie i20 czyli konkurencie Clio.

ichris napisał(a):ix20 ma 1,2/90KM MPI

*1,4 90KM
Wg mnie warto dopłacić chyba 2,5tys. do 1,6 jak się jeździe w trasie. Spalanie do 7l/100km. Do miasta 1,4 wystarczy.

Proponuję Ci zabrać rodziców do salonu niech sobie wsiądą - gwarantuję CI, że nie będą chcieli już się schylać do niskich samochodów aby zająć pozycję za kołkiem.

Ojciec kupował z wyprzedaży rocznika 2011 i zapłacił 55 500 za 1,6 w wersji Comfort (czyli najsensowniej wyposażonej w stosunku do ceny)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Sty 2017, 11:40

dzida napisał(a):Wg mnie warto dopłacić chyba 2,5tys. do 1,6 jak się jeździe w trasie. Spalanie do 7l/100km. Do miasta 1,4 wystarczy.

Chyba jednak różnica jest większa, na otomoto najtańszy 1,4(classic plus) to 51200pln, a najtańszy 1,6 (też classic plus) i to demo(choć z minimalnym przebiegiem) 56000pln.
A realna różnica na nowych(pamiętajmy, że wybieramy z tego co zostało) to około 5-6 tys. Też myślę, że w większości na miasto to i ten 1,4 wystarczy.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Sty 2017, 13:45

2,5k było wtedy teraz się pozmieniało pewnie, bo jest wersja po liftingu.
http://www.hyundai.pl/fileadmin/user_up ... 0_2016.pdf
Teraz podrożał, bo dodali parę rzeczy czego nie było przed liftingiem w serii (np. alufelgi i durny system start-stop)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika