Cześć
![Uśmiechnięty :)]()
Chciałbym wybrać optymalne auto dla rodziców, którzy od kilkunastu lat jeżdżą Renault Thalia z silnikiem 98KM/16V. Renówka sprawdziła się świetnie ale nadszedł czas na wymianę. Rodzice uzbierali około 50-54k na ten cel. Chcą wyjechać nowym samochodem z salonu i skorzystać z rabatu kupując rocznik 2016. Wybór jest całkiem spory dlatego liczę na wasza pomoc
Szczególnie pod względem wyboru silnika na których się nie znam.
Informacje nt. wykorzystywania samochodu i oczekiwań
:
1) auto nie będzie przeznaczone do dalszej odprzedaży
2) silnik benzynowy, nieskomplikowany aby nie był awaryjny nawet kosztem gorszej dynamiki, tańszy w ewentualnych naprawach, fajnie jakby był w miarę oszczędny. 1.4 16V Renówki sprawdza się świetnie!
3) roczne przebiegi około 11-12 tys km, głównie w krakowskich korkach
Kilka wypadów w góry w roku i raz nad Bałtyk.
4) przez 90% czasu będą w aucie max 2 osoby, czasami 3
5) rodzice są przyzwyczajeni do kufra Thalii (~500 litrów) więc pewnie większy bagażnik będzie mile widziany ale z drugiej strony to kwestia ewentualnego odzwyczajenia
6) nie wymagam cudów w wyposażeniu, klima manualna musi być ale to standard, mile widziany port USB i czujniki parkowania z tyłu ale nie są niezbędne. Jak będzie w tej cenie fajne wyposażenie to spoko ale po Thalii w każdym aucie rodzice pewnie będą się czuć świetnie
7) jak najniższa awaryjność, szczególnie rzeczy drogich w naprawie, bo pierdółek się nie uniknie, dobre warunki warunki gwarancji aby przez jakiś czas rodzice mieli spokój.
Wytypowałem 3 modele, które wydają mi się optymalne:
1. Fiat Tipo - tu silnik prosty w wyborze 1.4 16V 95KM. Plusem jest cena bo można kupić ten model nawet poniżej 50k
2. Renault Clio Grandtour - jeśli warto brać tą Renówkę pod uwagę to niestety nie wiem jaki silnik będzie tu optymalny 1,2... 0,9? Cena trochę wyższa niż Tipo ale sentyment do marki jest
3. Hyundai i20 - jest polecany na forum
Tak, tak czytam Wasze opinie dlatego założyłem tu konto. Wizualnie i20 jest fajny chociaż ma mały bagażnik. 5-letnia gwarancja na plus.
W rezerwie, które mieszczą się w budżecie:
4. Ford Fiesta
5. Skoda Rapid
I samochody ponad budżet ale być może warto się zadłużyć na 5-8k skoro to zakup na kilkanaście lat...
6. Hyundai i30
7. Kia Ceed
8. Toyota Auris
Proszę Was o pomoc w optymalnym wyborze