Nowe japońskie lub niemieckie auto do około 70 tysięcy

23 Sie 2010, 18:14

Jak w temacie, samochód ma być raczej japoński. Chciałabym, żeby palił do 6.5l benzyny. Zastanawiam się pomiędzy mitsubishi lancer sportback 1.5, asx 1.6, toyotą corollą 1.6, hondą city 1.6, suzuki sx4 1.6, mazda 3 1.6. Proszę o podanie także swoich propozycji i uzasadnienia. Z góry dziękuję
bogumila.b
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

23 Sie 2010, 18:26

Żadne z tych aut nie spali do 6.5 PB, chyba, że mówisz o trasie 90km/h = constans.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Sie 2010, 18:37

no to coś około... nie mówię dokładnie.
bogumila.b
Nowicjusz

23 Sie 2010, 20:30

jiGsaw, silniki w nowych autach o pojemności ~1.6 byłyby tak nie-ekonomiczne by palić więcej? :shock:
Nie znam tych aut ale wydaje mi się to dziwne.
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

23 Sie 2010, 21:49

Accent jest całkiem ekonomiczny, nawet jak na dzisiejsze czasy. Ogólnie to nie ma szans aby takie silniki spaliły 6.5 w mieście.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Sie 2010, 21:53

ja nie chcę koreańskiego. Wyraźnie w temacie jest inaczej napisane. Nie mówię o mieście tylko cykl mieszany.
bogumila.b
Nowicjusz

23 Sie 2010, 22:12

Pisałem w kontekście starego accenta do kolegi wyżej. Jak ma być do 70 kafli i nowe koniecznie... to ja bym myślał może o Octavii 1.4 TSI, ostatecznie 1.2 TSI jak spalanie takie ważne... Skoda nie jest niemiecka, ale w zasadzie ma b. dużo wspólnego z VW i Skodę się wg mnie opłaca bardziej brać.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Sie 2010, 22:27

No to jestem zaskoczony tym spalaniem... W takim razie zaproponuję Ci:
- po pierwsze rozważenie zakupu auta z silnikiem diesla - mniej palą a ropa jest tańsza więc oszczędność będzie spora
- po drugie sprawdź sobie wyposażenie interesujących Cię aut w przedziale cenowym który założyłeś. Już na tym etapie pewnie kilka modeli odrzucisz
- po trzecie umów się na jazdy próbne modelami, które zostaną ;) W końcu to ty będziesz nimi jeździł więc tak łatwiej będzie Ci wybrać ten najwłaściwszy
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

23 Sie 2010, 22:36

diesla nie chcę. Lancer pali 6.8 chyba, corolla też koło tego, asx 6. Jaka marka z japońskich i niemieckich jest w miarę przystępnej cenie i dobra? Jak z awaryjnością w vw, skodzie, mitsubishi, mitsu, hondzie i toyocie? Obecnie najbardziej mitsubishi mnie przekonuję swoimi ofertami.
bogumila.b
Nowicjusz

24 Sie 2010, 09:50

Bierz Lancera albo jeszcze lepiej ASX, ewentualnie Mazdę 3 :) Gdyby nie to że koniecznie musi być japoński doradziłbym ci KIĘ Vengę lub Ceed albo Hyundaia i30 - jeżdżę zarówno Lancerem 1.8 jak i i30 1.4, ten 1.4 od koreańców uważam za świetny silnik o tej pojemności, ogólnie koreańczyk jest trochę bardziej dopracowany i lepiej wykonany (oraz wyposażony), Mitsubishi ma kilka wad które trzeba mu wybaczyć (głośny, 1.8 w trasie trochę za dużo pali, podłokietnik to fikcja - niby jest ale tak cofnięty do tyłu że i tak ręki na nim nie trzymasz, bagażnik to jakaś porażka). Ma za to kilka zalet np. silnik 1.8 po przekroczeniu 4000 obrotów, układ kierowniczy i zawieszenie, które choć głośne jest moim zdaniem znakomicie zestrojone: komfortowe i pewnie trzyma się drogi.

Żaden z tych silników nie będzie ci palił do 6,5 litrów na 100km. No chyba że w trasie. Ale po mieście zapomnij.

[ Dodano: 24 Sierpień 2010, 09:52 ]
bogumila.b napisał(a): Lancer pali 6.8 chyba, corolla też koło tego, asx 6

To są dane które producenci zamieścili w katalogu. Są równie prawdziwe jak wyborcze obietnice polityków.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

24 Sie 2010, 10:27

w cyklu mieszanym spali, nikt po mieście cały czas nie jeździ. Jak już asx to 1.6, ten głośny 1.8 to pewnie diesel. Za to KIA może się częściej psuć...
bogumila.b
Nowicjusz

24 Sie 2010, 12:28

Wychodzi na to że Lancer pali mniej od Seicento. Muszę to zgłosić na firmowym zebraniu, może stanie się autem flotowym ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

24 Sie 2010, 12:36

bogumila.b napisał(a):w cyklu mieszanym spali, nikt po mieście cały czas nie jeździ. Jak już asx to 1.6, ten głośny 1.8 to pewnie diesel. Za to KIA może się częściej psuć...

Kia psuje sie tak często że aż producent daje na nia 7lat gwarancji :-D
Te spalanie podawane w katalogach jest jak Yeti, wszyscy o nim słyszeli ale nikt nie widział.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

24 Sie 2010, 12:45

No oczywiście, że do tego co podał producent trzeba odpowiednio doliczyć ;) Jednak rozmawiałam z właścicielami kilku z w/w modeli i na spalanie najbardziej narzekał właściciel Suzuki Sx4, no ale czego się spodziewać, po napędzie na cztery koła.

Wszystko przedyskutowane z całą rodziną i zatwierdzone, zastosuję się do porady lucky_man i wybiorę do salonów na oglądanie oraz jazdę testową. Do tego porozmawiam jeszcze z zaprzyjaźnionym mechanikiem co do awaryjności marek i modeli i cen części. :)
bogumila.b
Nowicjusz

24 Sie 2010, 13:47

1.8 w Lancerze to benzyniak. Nie tyle silnik jest w Lancerze głośny, co ogólnie samochód jest przeciętnie wyciszony - słychać szum powietrza, pracę tylnego zawieszenia (akurat większość z wielowahaczowych zawieszeń jest głośna).

KIA Cee'd w rozmaitych rankingach, testach długodystansowych samochodów jest mniej awaryjna niż większość innych marek i modeli. Ot chociażby pierwszy lepszy link po wrzuceniu w google "ranking awaryjności kia ceed".

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie pochodzenie po salonach i przejechanie się wszystkimi samochodami, bo testy testami, opinie opiniami, ranking rankingiem ale najważniejsze to zobaczyć na żywo czy auto i jego obsługa nam pasują.

Co do spalania przyjmij że w/w autka spalą ci w mieście około 8 litrów, trochę więcej jeśli będziesz dynamiczniej jeździć albo zapuścisz klimę, w trasie może uda ci się zejść poniżej 6 przy bardzo spokojnej jeździe. Nie sugeruj się tak bardzo spalaniem, pół litra w tą czy w tamtą nie ma znaczenia, wiadomo że jak jeździ to pali, patrz na inne cechy - żaden z tych samochodów nie jest przesadnie paliwożerny a nie ma co kupować pod kątem mniejszego o jakieś 0,3 litra zużycia :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka