Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
zalezy od marki, przy niemieckich nic się nie zmieniło, w sumie przy japońskich też nie bo już cieniej się nie daMoskito napisał(a):Problemem jest ich grubość bo im nowsze auta tym warstwa lakieru coraz cieńsza.
A nie masz wrażenia że te lakiery są bardziej miękkie i szybciej się rysują?Kao napisał(a):zalezy od marki, przy niemieckich nic się nie zmieniło, w sumie przy japońskich też nie bo już cieniej się nie da
Faktycznie ale dla koncernu gdzie produkcja idzie na masową skalę pewnie by to było nieopłacalne bo za długo trwa.MotoAlbercik napisał(a):Ja nie wiem, po co te auta malują? Przecież można folią okleić
wręcz przeciwnieMoskito napisał(a):A nie masz wrażenia że te lakiery są bardziej miękkie i szybciej się rysują?
pytanie co z naprawami.MotoAlbercik napisał(a):Ja nie wiem, po co te auta malują? Przecież można folią okleić
Kao napisał(a):pytanie co z naprawami.
No tutaj też już wypadłem z obiegu , nie lakieruję od ładnych kilku lat . Folią nigdy nie oklejałem . Ale wydaje mi się że przy naprawie oklejanego auta, jakiegoś elementu nie obędzie się bez prac lakierniczych . Powierzchnię trzeba wyrównać , zabezpieczyć antykorozyjnie i nanieść powłokę lakierniczą zwiększającą przyczepność folii. No ok . Pozostaje ewentualny problem kolorystyki. Przy normalnym lakierowaniu różnice zatuszujemy poprzez cieniowanie elementów sąsiednich . Przy foliowaniu będzie taka folia dostępna za lat ..... przy folii jest powtarzalność koloru ? PodyskutujmyMotoAlbercik napisał(a): Kao napisał(a):
pytanie co z naprawami.
No tu to się za bardzo nie znam, jak wygląda naprawa uszkodzonego elementu. Ale podejrzewam, że nie da się go " załatać" i trzeba okleić na nowo cały element. Zresztą przy malowaniu też raczej maluje się cały element. I nie wiem, czy dobrze słyszałem, ale oklejenie jednego elementu jest chyba tańsze niż lakierowanie?
taka sama jak przy lakierach czyli co marka to i odcień, nie ma powtarzalności w dodatku dochodzi jakość takiej folii.MotoAlbercik napisał(a):przy folii jest powtarzalność koloru ?
Baza z danymi technicznymi samochodów marki BMW. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne BMW