Nowe lub używane kombi do 100 tys.

10 Paź 2020, 10:25

Hej, nadszedł ten moment w życiu w którym decyduje się na auto nowe lub prawie nowe*.

Na oku mam:
VW Passat Kombi - Diesel 2.0 150km + Automat DSG 7b. 60-100 tys.
Skoda Octavia Kombi III - Diesel 2.0 150km + Automat DSG 50-90 tys.
Kia Proceed GT - 1.6 Benzyna 204km + Automat DCT 90-120 tys.
Skoda SuperB Kombi - Diesel 2.0 190km + Automat DSG - 70-110 tys.

Auta w rocznikach 2017-2020 (2021 w przypadku Kia)

Stąd też moje pytania, czy warto w ogole zawracać sobie głowę programem Das Welt Auto? I czy podane przez mnie modele są warte uwagi? Jak wygląda przedłuzona gwarancja i o ilę mozna ją przedlużyć w przypadku auta już 3 letniego? Czy ktoś wie z czym to sie je? ^^

Na czym mi zależy w nowym aucie? Otóż obok względnej prezencji (skoduuunia :D) To jednak autem robię srednio 70-100km dziennie na dojazdy do pracy, plus auto chciałbym użytkować minimum 5 lat a po drodzę planuje założyć rodzinę to też przestrzeń bagażowa będzie na wagę złota (obecnie też bardzo tęsknie za kombi bo dom w remoncie i ciężko sedanem cokolwiek większego wozić).

Czy może są lepsze alternatywy które warto wziąć pod uwage?

Pozdrawiam.
postalpl44
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf MK3 Bon Jovi
Silnik: 1.6 75km benz
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

11 Paź 2020, 11:02

Ja grałbym chyba mimo wszystko nowe. Robisz 70km dziennie to rocznie pewnie wyjdzie Ci 25-30 tys.km. kupisz 3-latka z przebiegiem 150 tys.i roczną gwarancją to i tak za 5 lat będziesz miał 300 tys.na liczniku i na pewno będzie po drodze trochę napraw. Jak kupisz nowy to przynajmniej wyjeździe z gwarancję. Problem tylko w tym, że raczej diesel przy Twoich przebiegach by się sprawdził, a te są teraz bardzo drogie w salonie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Paź 2020, 11:48

Czytałem dużo o Kiankach z tymi silnikami 1.4 i 1.6 które są też w i30. Ponoć bardzo udana konstrukcja która w porównaniu do Diesla z dwumasami, egr i innymi cudami w eksploatacji wychodzi znacznie taniej. Też nie do końca na jeździe próbnej ufałem skrzyni DSG (Skoda Octavia 2018 z przebiegiem 80k diesel 1.6) Fakt, jest szybsza od takiej skrzyni w mercedesie C200 estate (2017) tylko nie wiem czy to była wina mało rozgrzanego silnika czy końcówki sprzęgieł bo potrafił szarpać w najmniej oczekiwanym momencie. Co do Kii czekam na jazde próbną wersją GT i może też zakręce się wokół Optimy (też GT) Nie ukrywam że chciałbym coś ala Fake RS8 :D rodzinne kombi z ciekawym butem.
postalpl44
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf MK3 Bon Jovi
Silnik: 1.6 75km benz
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadster - bezkompromisowy kabriolet
    Tak jak określenie kabriolet dotyczy szerokiego zbioru samochodów ze zdejmowanym dachem, pod pojęciem roadster kryją się już prawdziwie emocje. "Roadstery wyewoluowały z kabrioletów. W nadwoziu tego typu, o ...