Nowe, małe auto z gazem czy bez i jakie ?

16 Paź 2017, 10:01

Witam,
Chciałabym poprosić pomoc i opinie w związku z planem zakupu nowego samochodu. Przede wszystkim chciałabym kupić małe, miejskie auto najlepiej z gazem fabrycznym. Moja pula to 45 000 zł.
Druga opcja to mało paląca Toyota aygo... z tym że bez gazu.
I tu pytanie czy Opel Corsa z gazem lub toyota Aygo bez gazu będą podobne w koszcie eksploatacji ? Słyszałam, że samochody na gaz palą go sporo więcej niż benzyny i aygo bez gazu może ostatecznie palić tyle samo co nieco większa Corsa z gazem.
I kolejna sprawa... czy warto kupować teraz czy czekać na wyprzedaż do przyszłego roku ? A może w ogóle inny samochód w podobnej cenie ?
Proszę o pomoc, kompletnie się na tym nie znam :/

Agnieszka
Agnieszka35
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 04 2006
Auto: Nie mam

16 Paź 2017, 10:18

Agnieszka35 napisał(a):I tu pytanie czy Opel Corsa z gazem lub toyota Aygo bez gazu będą podobne w koszcie eksploatacji ? Słyszałam, że samochody na gaz palą go sporo więcej niż benzyny i aygo bez gazu może ostatecznie palić tyle samo co nieco większa Corsa z gazem.

Corsa raczej nie spali 2 razy więcej gazu niż Aygo benzyny. Do tego Aygo to typowo miejska popierdółka, a corsa to już bardziej uniwersalne auto. Ja bym brał Corsę. Co do terminu zakupu to teraz jest dobry czas, po nowym roku dużo tańsze nie będą, a nawet mogą być droższe, bo np. zostaną tylko te wypasione. Oczywiście trzeba się targować :mrgreen: :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

16 Paź 2017, 10:37

Bardzo dziękuję za odpowiedź :), a co Pan myśli o Dacii Sandero ? Koszt tego samochodu z gazem i wyposażeniem, które mnie satysfakcjonuje to właśnie 45000 Corsa będzie droższa... ale nigdy nie miałam do czynienia z Dacią.
Agnieszka35
Nowicjusz

16 Paź 2017, 11:42

IMO Corsa będzie nieporównywalnie lepszym wyborem. Trzeba się przymierzyć. Jeżeli chcesz minimalizować cenę, to można wybrać auto demonstracyjne.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Całkiem nowe też niewiele przekraczają 45tys.

Jeszcze jedno, tu nie ma panów, wszyscy jesteśmy na TY :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Paź 2017, 12:19

Faktycznie, nie pomyślałam o modelach gotowych w salonach... Dzięki za podpowiedź, chociaż przyznam, że naoglądałam się Turbo Kamery i różne rzeczy się zdarzają ponoć z takimi samochodami. Ale znalazłam np. taką corsę w bardzo dobrej cenie i się zastanawiam co z nią nie tak, że taka tania :P [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :naughty:
Agnieszka35
Nowicjusz

16 Paź 2017, 12:20

Cofam pytanie, podana cena to cena netto :/ :(
Agnieszka35
Nowicjusz

16 Paź 2017, 16:06

Zerknij na Hyundaia i10 lub Kię Picanto - ten sam segment, a jednak sprawiają wrażenie lepiej zrobionych od Aygo

Jako kontrpropozycja dla Corsy, Hyundai i20
wersja LPG 75KM
https://www.samar.pl/__/8/8.c/551729/Hy ... lna-5.html
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

16 Paź 2017, 17:02

Po ci gaz do tak małego auta, bierz diesla
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Paź 2017, 17:57

Diesel w takim małym pierdku to czysta głupota
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Paź 2017, 18:36

dzida napisał(a):Diesel w takim małym pierdku to czysta głupota

Nie rozumiem waszego toku rozumowania, wyjaśnij proszę bo jakoś produkują i ludzie kupują yarisy d4d na potęgę i trują metropolie
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Paź 2017, 18:47

1. diesel w małym aucie jest drogi w zakupie
2. diesel spali 1,5l mniej?
3. różnica w zakupie zwraca się po sześciocyfrowym przebiegu
4. niska kultura pracy
5. do miasta diesel się nie nadaje
6. na trasę buda się nie nadaje
7. ludzie myślą stereotypami nie faktami
8. najczęściej małe diesle mają niską trwałość - 1,4 D4D i co poza tym?
9. koszty serwisowania diesla są niewspółmierne do prostych benzyn jakie się spotyka w tak małych autach
10. apropo yarisów hybryda wychodzi lepiej w mieście przy podobnej cenie
11. klienci prywatni nie kupują małych diesli tylko floty jako narzędzie do naklepania 200tys. km
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Paź 2017, 19:28

fate napisał(a):Po ci gaz do tak małego auta, bierz diesla

dzida napisał(a):Diesel w takim małym pierdku to czysta głupota

To nie jest głupota tylko brak szacunku dla swojej kasy :ok:

Prawda jest taka że nawet firmy flotowe przy autach używanych w mieście rezygnują z diesli ze względu na koszty nie zakupu tylko utrzymania.

fate napisał(a):Nie rozumiem waszego toku rozumowania, wyjaśnij proszę bo jakoś produkują i ludzie kupują yarisy d4d na potęgę i trują metropolie

Wiesz to nie jest do końca tak bo akurat podałeś jednego z nielicznych diesli dzisiejszych czasów który nie sprawia wielu problemów... ale ze swojego punktu widzenia powiem tak: użytkowałem/jeździłem wszystkimi opcjami yarisa1 od 1,0 do 1,5turbo i jeżeli miałbym używać tego auta w mieście, na krótkich dystansach to na 100% wybrałbym opcje benzynową 1,3.
Odczuwalna przyjemność jazdy gorsza niż w dieslu, spalanie wyższe o 1,5l-2l ale osiągi beny w 100% wystarczają i nie martwienie się o minę mechanika przy nawet drobnej usterce bezcenne. :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Paź 2017, 20:31

Bez przesady taki kilkuletni diesel przecież nie będzie się psuł no ale klekot nie broni się kalkulacją finansową i tak, hybryda wydaje się ciekawą opcją ale nie mam doświadczeń z eksploatacją, lpg przyniesie niewielkie oszczędności i zawali autko a ciągnie za sobą brzemię powolnego tankowania i zakazu wjazdu do podziemnych parkingów itd
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Paź 2017, 04:26

Panowie, zejdźcie na ziemię. W takim budżecie, ani hybryda, ani żaden sensowny diesel w nowym aucie nie występuje. Nasza koleżanka szuka najniższych kosztów, tak w zakupie, jak i w eksploatacji.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Paź 2017, 07:40

Wg mnie benzyna jak się jeździ często na krótkich dystansach, czyli wsiadamy podjeżdżamy do jakiegoś sklepu, gasimy, wracamy po kilkudziesięciu minutach, jedziemy w inne miejsce i tak ciągle.

LPG jak jeździmy ciągle, bo przy takim użytkowaniu jak opisałem wyżej zwrot inwestycji w fabryczną instalację będzie długi.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika