26 Lip 2018, 09:05
Bruksela wpadła na nowy pomysł jak poprawić bezpieczeństwo na drogach nie wiem czy już słyszeliście ale rozważają wprowadzenie ograniczeń szybkości w nowo produkowanych samochodach do 150km/h.
Tylko czy jest to bezpieczne? Przecież takie ograniczenie nie zastąpi zdrowego myślenia ;/
Ograniczenie chyba ma na celu zmniejszenie prędkości głównie na drogach szybkiego ruchu czyli autostradach i ekspresówkach po których niektórzy jeżdżą bez ograniczeń.
Zainteresował mnie temat i trochę poszperałam znalazłem wypowiedź policjantów który patrolują autostrady i drogi ekspresowe. Powiedzieli że ich zdaniem znacznie dozwoloną prędkość przekracza niewielki odsetek kierowców. Większym problemem z racji wyższych dozwolonych prędkości na tych drogach jest nie zachowanie odpowiedniego odstępu od poprzedzającego pojazdu i to jest główna przyczyna wypadków.
Znowu eksperci którzy w szkołach jazdy szkolą kierowców z bezpiecznej jazdy powiedzieli że czasem wyższa prędkość może pozwolić wyjść z trudnej sytuacji na drodze.
Co myślicie o takich ograniczeniach?
Ja myślę że większość tych ograniczeń była by zdejmowana zaraz po wyjechaniu z salonu i nie jest to dobre rozwiązanie jeżeli chodzi o zwiększenie bezpieczeństwa.