Nowe samochody z ograniczeniem prędkości do 150km/h?

26 Lip 2018, 09:05

Bruksela wpadła na nowy pomysł jak poprawić bezpieczeństwo na drogach nie wiem czy już słyszeliście ale rozważają wprowadzenie ograniczeń szybkości w nowo produkowanych samochodach do 150km/h.
Tylko czy jest to bezpieczne? Przecież takie ograniczenie nie zastąpi zdrowego myślenia ;/

Ograniczenie chyba ma na celu zmniejszenie prędkości głównie na drogach szybkiego ruchu czyli autostradach i ekspresówkach po których niektórzy jeżdżą bez ograniczeń.

Zainteresował mnie temat i trochę poszperałam znalazłem wypowiedź policjantów który patrolują autostrady i drogi ekspresowe. Powiedzieli że ich zdaniem znacznie dozwoloną prędkość przekracza niewielki odsetek kierowców. Większym problemem z racji wyższych dozwolonych prędkości na tych drogach jest nie zachowanie odpowiedniego odstępu od poprzedzającego pojazdu i to jest główna przyczyna wypadków.

Znowu eksperci którzy w szkołach jazdy szkolą kierowców z bezpiecznej jazdy powiedzieli że czasem wyższa prędkość może pozwolić wyjść z trudnej sytuacji na drodze.

Co myślicie o takich ograniczeniach?

Ja myślę że większość tych ograniczeń była by zdejmowana zaraz po wyjechaniu z salonu i nie jest to dobre rozwiązanie jeżeli chodzi o zwiększenie bezpieczeństwa.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MORPHOZ - dane techniczne samochodu koncepcyjnego
    Samochód koncepcyjny Renault MORPHOZ z nadwoziem o długości 4,40 lub 4,80 m (w zależności od wersji) przy szerokości 2 m i wysokości 1,55 m to crossover z napiętymi i zmysłowymi liniami nadwozia. Jego stylistyka łączy ...