Nowe sprzegło i 'trzęsie' - Toyota Carina E 1.6 16v 115KM

16 Paź 2010, 00:18

kabura napisał(a):dodam ze jak docisne gaz to tak nie ma, sprzeglo wymienilem jakies miesiac temu

Spraęglo do wymiany.Prywaciarz.....podroba... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Paź 2010, 15:52

kabura napisał(a):moze wysprzęglik?

A co ma tego wysprzęglik... :?: :?: :?: Jezeli miałbyś problem z wbiciem biegu to moze tak..Chyba ze w trakcie naprawy-montazu nie dokręcił mechanik poduszki pod silnikem lub skrzynią biegow... :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Paź 2010, 17:19

kabura napisał(a):mam tak od wymiany sprzegla na starym tak nie bylo odebralem auto to tak jest

Ja jednak bedę się upierał ze:poduszki ale raczej to sprawa sprzęgla a dokładniej moze to być wina tarczy sprzęglowej.W 100% nie jestem tego pewny/ja nie Kaszpirowski :mrgreen: /ale pomyśl sam.Wcześniej tego objawu nie miałeś a dopiero po wymianie sprzęgła.. :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Paź 2010, 18:30

kabura napisał(a):ze zle dokrecona czy co?

Tego tez nie mozna wykluczyć jak i tego ze moze być krzywa...itp. :?:Ja tylko gdybam bo jak wcześniej napisałes wszystkie te objawy nastąpily po wymianie wlasnie sprzegła.Ja bym tylko wokół tego szukał.To ze nowe to nie znaczy ze dobre-moze akurat cos nie tak.Podam Ci przyklad z dawnych lat:F126 p-tarcza dociskowa/prywaciarska/przy ruszaniu szarpanie,pozniej zmiana biegów"masełko".Nie jest to moze strzał w 10 ale daje coś do myślenia,bynajmniej dla mnie...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Paź 2010, 21:28

A czy czasem nie dusisz go puszczając sprzęgło bez gazu ? (w sensie obroty spadają do 400-500 i przez to są wibracje)
Wcześniej miałeś zjechane i łapało znacznie później a na nowym znacznie szybciej powinno łapać przez to trzeba na nowo je wyczuć.
error106
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

16 Paź 2010, 21:32

kabura napisał(a):, pojęcia nie mam,

A mozesz mi powiedzieć czy przypadkiem nie odkręcali koła zamachowego.. :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Maksymalna sprawność i osiągi w hybrydowym BMW 3
    Całkowicie elektryczny tryb jazdy dostępny do prędkości 75 km/h. Tryb jazdy wybiegiem z wyłączonym silnikiem spalinowym może być aktywowany do prędkości 160 km/h. Funkcja start-stop w wersji hybrydowej, przy klimatyzacji ...

17 Paź 2010, 20:19

Ja stawiam również na sprzęgło a dokładnie tarcza.. (tak zwane sprzęgiełko) sprężyny w niej są lipne za słabe lub tarcze założyli z innego modelu..nie kupuj taniego sprzęgła..miesiąc temu w scenicu gość miał tak samo wymiana na LUK i jest git koszt około 500zł
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

20 Paź 2010, 18:45

Powiem Tak jesteś pewny co założyli jakie sprzęgło jakiej firmy...a może włożyli zamiennik tani i jest słaby...i często tarcze pasują do kilku modeli ale różnią się specyfikacja..U Ciebie jak przypilnujesz gazu i puszczania sprzęgła to ruszysz dobrze bez szarpania...wina tarczy czeka cie zwalanie skrzynki powtórnie..i wiedz że każdy chce zarobić jak najwięcej a możne używkę założyli :lol: :lol: ..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

12 Gru 2010, 15:16

Witam, obecnie chcę kupić własnie Carine E w Kombi z 95r. z silnikiem 1,6 i mam taką na oku. Przy jeżdzie testowej upatrzonym autem właśnie występuje ten sam problem co opisywany wyżej. Właściciel też mówił że dzieje się tak od czasu wymiany sprzegłą. Dodam że sprzegło wymieniał 4 lata temu!! I też nie mogł mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje. Zkomentował że trzeba ruszać z gazem i już ! Udało się coś Tobie ustalić czeum się tak dzieje?

[ Dodano: 14 Grudzień 2010, 19:56 ]
Już wiem co to jest ża przyczyna. Sprzęgło do wymiany i do reklamacji bo jest wada fabryczna. Czasem tak podobno jest i to się gołym okiem nie zobaczy. Przyczyna druga nie dokręcone, zle zamontowane, wada koła zamachowego! Pozdrawiam
dominator_1
Nowicjusz

Miejscowość: ok. Łodzi