Nowe sprzęgło nie mogę wyrzucić jedynki,wstecznego octavia

21 Sty 2009, 14:28

Witam, kupiłem octavie 2004r 130kM i zaraz na drugi dzień zaczęła mi źle wchodzić jedynka oraz wsteczny. Na dodatek gdy już wrzuciłem jedynkę to samochód zaczyna mi ruszać pomimo wciśniętego sprzęgła (nie dzieje się tak zawsze). Jeśli kawałek podjadę i puszczę nogę ze sprzęgła, to mogę wyrzucić jedynkę, natomiast w innym wypadku jedynka mi nie wychodzi. To samo jest ze wstecznym. Podczas jazdy nic nie stuka, auto chodzi cichutko. Mechanik odpowietrzył układ, wymienił pompkę sprzęgła oraz wysprzęglik. Stwierdził że sprzęgło jest nowe z 2008r. Teraz stawia na koło dwumasowe!! Ale jeśli nie? Wspomnę, że jak mi wymienił pompę i wysprzęglik biegi chodziły normalnie przez 4-5 dni. Proszę o opinię. Pozdrawiam
octavia 130kM
Piotr
piteerr
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn
  • 21 Sty 2009, 19:52

a czy mozesz wrzucic reszte biegów? czy jak popapujesz pedałem sprzegła mozna wtedy wrzucic jedynke czy wsteczny, jak naciskasz sprzgło to masz uczucie ze bierze od samej góry czy jest jakis moment ze wpada pedał bez zadnego oporu?
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

22 Sty 2009, 13:29

Podczas jazdy biegi wchodzą raczej normalnie (poza wspomnianą jedynką i wstecznym - może nieraz dwójka). Często podczas postoju na światłach gdy mam wrzuconą jedynkę i trzymam na sprzęgle, po jakimś czasie auto zaczyna nagle "samo" ruszać. To samo sie dzieje jeśli popuszczę trochę sprzęgło na jedynce-mogę już sobie wciskać sprzęgło a auto i tak jedzie dalej, nie mogę wówczas wyrzucić biegu, muszę do końca puścić sprzęgło i dopiero wówczas daje się zrzucić pierwszy bieg. Taka sama sytuacja jest ze wstecznym.
    octavia 130kM
    Piotr
    piteerr
    Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

22 Sty 2009, 15:41

Z tego co piszesz jak wciśniesz sprzęgło to tarcza cały czas dość intesywnie trze o docisk i nie rozprzęgla biegów. Moja rada taka jedż do dobrego warsztatu, bo jeśli dalej będziesz tak jeździł to tarczę szlak trafi. Pozdrawiam.
    kari323f
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

22 Sty 2009, 19:16

do wyminy masz docisk ale najlepiej wymienic komplet czyli tarcze i docisk
    mlody861
    Zaawansowany

22 Sty 2009, 19:55

kolego ja bym postawił na sprzęgło.najlepiej kup kompletne.
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Dacia Duster na wyższym poziomie
      W designie zewnętrznym Nowej Dacii Duster pojawiają się zmiany podkreślające jej terenowy charakter. Zmienia się również wnętrze, w którym zobaczymy nową deskę rozdzielczą, nowe tapicerki, nowy zespół ...

23 Sty 2009, 20:55

najlepiej jakiejs dobrej firmy np. LUK jest drogi ale nie ma z nim problemów
    mlody861
    Zaawansowany

24 Sty 2009, 00:03

Musisz odpowietrzyć sprzęgło a to w nowych skodach problem nawet dla serwisow.Jak tak będziesz jeżdził to tarcza do wymiany.Pompuj sprzęgłem kilka razy przed wbiciem biegu.
    andrzej_124
    Stały forumowicz