Nowe tarcze - bicie

19 Wrz 2019, 11:35

Założyłem niedawno nowe tarcze i klocki do całego auta. Po około 2,5 tys km tarcze z przodu biją...
Nigdy mi się nie zdarzyło takie szybkie zwichrowanie tarcz.
Zastanawiam się czy może popełniłem jakiś błąd montażowy ale ...chyba nie ,bo zrobiłem wszystko tak jak zawsze i wszystko działało elegancko. Auto nawet było na przeglądzie na SKP i hamowanie super na rolkach.

Tarcze i klocki jednego producenta Delphi i...nie były tanie ,bo droższe od boschowskich. Śmiecia też do kartonu na jakiejś aukcji nikt nie podmienił ,bo kupowałem w InterCarsie.

Co tu robić..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Wrz 2019, 11:44

Dzisiaj z tymi częściami to loteria i nie zawsze to co droższe będzie lepsze. Generalnie jeżeli założyłeś i do tej pory było wszystko ok to może wjechałeś w jakąś wodę podczas mocnego hamowania, przypominasz sobie taką sytuację? Może tęż być wina kiepskiej jakości materiału użytego na tarcze. Kupiłeś Delphi ale na tarczach sprawdzałeś czy jest jakieś wytłoczenie lub oznaczenie producenta?
Reklamacja raczej nie podejdzie bo pewnie by uznali ze to twoja wina aczkolwiek można spróbować dowiedzieć się jak wygląda taki proces.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Wrz 2019, 04:52

Reklamacja odpada,bo to 2 tygodnie bez auta albo można kupić sobie kupić nowe tarcze i klocki...czyli 2 hamulce.
Co do wjechania we wodę na gorących i rozhartowania ,to nie kojarzę. :no:

Czy były oryginalne ?? Na 100 % . Dokładnie oglądałem firmowe oznaczenia z nazwą.

Może dam je przetoczyć? Tylko czy to coś pomoże??
artur73
Awatar użytkownika

20 Wrz 2019, 06:33

Teraz to z tymi hamulcami jak trafisz, w tamtym roku w Multivanie walczyłem z biciem z niedowierzania pół zawieszenia zmienilem dopiero pozbylem się problemu jak założyłem oryginał VW, teraz druga sytuacja w Jaguarze z pół roku temu założyłem kpl Brembo i co, to samo, tlucze już kierownicą i weź bardz mądry coś kup kupisz tanie z wichrowaniem nie ma problemu ale za to albo piszcza albo słabo hamują kupisz drogie to zaraz krzywe
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Wrz 2019, 20:26

No too co chodzi z tą obecną jakością hamulców..? ATE trzeba brać ?? Brachol do Megane 3 założył zwykłe Bosch"e i 0 problemów.
Gadałem z kumplem z InterCarsu ,a ten mówi że z reklamacją loteria... Z drugiej strony mówi ,że tarcz Delphi sprzedaje dużo i nie ma z nimi kłopotów. Musiałem źle trafić... Kiedyś założyłem do innego auta tarcze MaxGear i jeździłem 45 tys.km zanim pojawiło się bicie. Przy Delphi 2 k z hakiem... Aż strach wydawać pieniądze... :no:
artur73
Awatar użytkownika

20 Wrz 2019, 21:03

Swoje przeszedłem przez hamulce: krzywe, bijące, pulsujący pedał hamulca, grzejące się tak, że nie można było dotknąć koła, słabo hamujące (to ostatnie było najdziwniejsze). Teraz zmieniam tylko w ASO i jeszcze się nie przejechałem.

Cichy77, A co do wjechania w wodę, to raczej popękają tarcze. Przynajmniej u mnie tak było.
aGradory

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MINI Clubman Bond Street - jakość klasy premium
    MINI prezentuje specjalną edycję modelu Clubman z bogatym wyposażeniem i ekskluzywną kolorystyką. Światowa premiera odbędzie się w marcu 2013 roku na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie. Kolejne nowości to MINI ...
    Nagroda Auto Świat Moto Awards 2019 - Audi e-tron
    W drugiej edycji plebiscytu Moto Awards, zorganizowanego przez redakcję tygodnika "Auto Świat", Audi e-tron – w pełni elektryczny SUV spod znaku czterech pierścieni – zajął pierwsze miejsce w kategorii "Wyznaczają ...

20 Wrz 2019, 22:17

Gradory napisał(a):A co do wjechania w wodę, to raczej popękają tarcze
mylisz się, najczęściej biją
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Wrz 2019, 22:23

U mnie popękały. Były pęknięcia po promieniu tarcz. Jak zadzwonili, powiedzieli, że tarcze do wymiany, to nie wierzyłem, że w miarę nowe tarcze są znowu do wymiany. Zobaczyłem i uwierzyłem. Strasznie to wyglądało.

Nie kwestionuję, że u kogoś mogły się "tylko" powyginać. W sumie w obu przypadkach do wymiany.
aGradory

21 Wrz 2019, 08:56

artur73 napisał(a):No too co chodzi z tą obecną jakością hamulców..?

Nie ma jej...takie produkty jak bosz, delphi są na poziomie poprawnym i nie wiesz co masz w pudełku. Firmy abe, max...coś tam itd.jest to poziom przy którym wymagasię tylko nie pogiętej tarczy. Trw, brembo, ate, textar, ferodo, ebc , cimerman... wyższa półka ale też jest sporo odstępstw. Są też firmy takie jak pizza brake tu już jest bardzo dobrze.
Jeszcze nie miałem wpadki na pizza brakes i ebc. Co do reszt to do lażdej firmy mam ale.

Co do syt. Przetoczyć, pojeździć trochę wywalić. Reklamacja na 90% będzie bez skutku.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Wrz 2019, 10:43

Chyba dam do przetoczenia... Nie mam innego racjonalniejszego pomysłu. :)
artur73
Awatar użytkownika

10 Lis 2019, 17:49

Podepne się pod temat ze swoim problemem.bardzo podobny, ale.... Auto od jakiegoś czasu przy hamowaniu (tylko z większej prędkości) kierownica drżała...pomyślałem że tarcze zwichrowane ( w poprzednim aucie tak miałem z nowymi tarczami i pomogło) to dałem do przetoczenia z uwagi że tarcze mają nie cały rok jak i klocki. Wczoraj odebrałem auto jezdzilem "delikatnie" by klocki się ustawiły i teraz zauważyłem,że znowu bije kierownica...w tych samych warunkach tylko wydaje mi się że jeszcze bardziej bije...co zrobić?
Dodam,że klocki stare (bo jeszcze dużo mięsa jest na nich), drążki (ogólnie zawieszenie z przodu Ok bo przegląd miesiąc temu przeszedł bez problemu)
Jakieś pomysły? P.s jako ciekawostka: tylko bije kierownica gdy trochę się halumlce rozgrzeją,z rana.jak zrobiłem próbę na "zimnym aucie" problemu nie ma
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

10 Lis 2019, 21:22

Defens sprawdź ogólnie stan hebli + piasty jak leżą na nich tarcze.
Jakiej firmy masz tarcze?
szybki
Moderator - Tuning

10 Lis 2019, 22:27

Co do tarcz,nie wiem jakiej firmy,powiem szczerze, że sam "zleciłem" mechanikowi ten zabieg z uwagi na doświadczenia z poprzednim autem (u którego to zadziałało) myślę,że powiedziałby mi jeśli z tarczami byłoby coś nie tak(tzn. czy są zużyte) a klocki sam mówił,że zostawimy bo są jeszcze dobre. Co do piasty/piast nie wiem i też nie pytałem,myślę (może się mylę) ale gdyby było coś nie tak to dałby mi znać mechanik,właśnie teraz zauważyłem , że na tarczach został jakiś nalot(ciężko powiedzieć/opisać co to jest) ale wcześniej tarcze były "lśniące"-czyste...nie wiem,może to efekt toczenia,ale czy to miałoby wpływ na drgania kierownicy,nie mam juz pomysłu,ktoś mi powiedział że może opony- ale myślę że one biły by cały czas
Zapomniałbym dodać,że na tych tarczach zrobiłem ok. 30tys. Km (co prawda w 80% trasa szybkiego ruchu)
defens
Początkujący

10 Lis 2019, 23:15

Tak naprawdę może być wszystko czyli poprawny montaż, źle pracujące tłoczki hamulcowe, badziewna tarcza 30k.km. dla kiespkiej tarczy to już konkret. Toczenie może sporo pogorszyć na dłuższą metę.
szybki
Moderator - Tuning

11 Lis 2019, 12:11

A przypadkiem nie jest tak,że gdyby była zwajchrowana piasta to czuć by ją było cały czas tzn. czy na "zimnych " hamulcach i przy kazdej prędkości pod czas hamowania? I czy klocki (które jeszcze wyglądają na mięsiste) mogą powodować takie drgania?
defens
Początkujący