Nowe zimowki do Astry G - yokohama? sava? debica?

04 Lis 2013, 17:36

Myślałem nad dedykowanymi (195/60) Frigo 2, ale oponiarz powiedział, że nie ma problemu jak będą 185/65. Z głupoty wpisałem na allegro i znalazłem dwie ciekawe aukcje:
1. [link do oferty na Allegro wygasł] Firma znana wszem i wobec i jak na moj gust troche za niska cena.
2. [link do oferty na Allegro wygasł] firmy nie znam, ale parametry (przyczepność C) i cena sa dla mnie wielkm plusem.

Ktoś ma jakieś doświadczenia?
qrko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

04 Lis 2013, 20:10

W jednym z ostatnich nr tygodnika "Motor" był test zimówek w podobnym rozmiarze (niższy profil) i Sava wypadła w nich naprawdę dobrze, ustępując tylko Conti, GoodYear i Michelin. Oczywiście to tylko testy i trzeba podejść do nich z pewnym dystansem, niemniej Sava wydaje się być dość ciekawą propozycją.

Sava należy do koncernu GoodYear, więc nie należy się spodziewać bubla.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

04 Lis 2013, 20:52

Witaj,

Niedawno kupiłem nowe opony Barum Polaris 3 195/60r15. Wulkanizator polecił mi 185/65r15, bo jest taniej o 30 zł na szt. Jednak wybrałem 195/60r15 ze względów bezpieczeństwa i stabilną jazdę na zakrętach. Jestem zadowolonych z tych opon :)

Pozdrawiam :)
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

05 Lis 2013, 15:26

Nie ukrywam, że nie rozumiem argumentacji wulkanizatora, który na zimę poleca szersze i niższe opony. Rozumiem, że akurat takie miał i takich chciał się pozbyć, ale żeby dorabiać do tego ideologię?
ADAC w tym roku robił testy dla rozmiaru 185/60R15, uznaję, że jeśli zaglądać w testy, to najpierw w te.
A wybór jest taki: dobre, dość słabe i dość słabe. Prezentują zbliżony poziom w przypadku jazdy w mieście, bo są to opony na błoto. Podobnie też mają niską ścieralność. Ale Yokohama potrafi jeszcze zachować się na mokrej drodze i przyzwoicie poradzi sobie na śniegu.
Gumiarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1983
Auto: Suzuki Vitara

06 Lis 2013, 12:46

Hejka,

Wulkanizator i sprzedawca opon doradzi jakie ma Gumiarz - wiesz jak jest w komisie polskim też wszystkie auta są bezwypadkowe i mają niski przebieg :D
Co do opon to Yokohamy są lepsze od Dębicy i nie ma bata :D Yoko nie są złe, ale na allegro drogie i niezbyt pewne. Rzuć okiem na ceny tego rozmiaru w sklepach internetowych. Możesz zaoszczędzić nawet stówkę na komplecie http://www.rezulteo-opony.pl/opony-yokohama/opona-w-drive-v903/ceny-155-65-R14-75T-18740
Sava niższa półka. Może wyszukasz inne ale z tych to bym brał Yoko :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

06 Lis 2013, 21:28

Wkleiles 155tki.

185tki kosztuja wiecej niz na allegro:
[link wygasł]
qrko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o turbosprężarkę w naszym samochodzie?
    Obecnie rośnie zainteresowanie kierowców samochodami o dużej mocy i małym zużyciu paliwa. Aby sprostać tym oczekiwaniom rynku, wiodący producenci samochodów więcej uwagi poświęcają projektowaniu modeli wyposażonych ...
    Rajdowy hat-trick Toyoty
    25 sierpnia 2019 r. trzy załogi zespołu Toyota Gazoo Racing zajęły całe podium ADAC Rally Deutschland. Przy okazji przypomnijmy inne, potrójne zwycięstwa Toyoty, które wydarzyły niegdyś się w Afryce. Hat-trick. ...

08 Lis 2013, 09:37

A skąd jesteś, kolego, jeśli nie tajemnica..
W jakich warunkach najwięcej jeździsz w zimie ??
Do rozpatrzenia sa jeszcze Nokiany i Klebery, jesli nie masz wokoło stromych gór i długowiecznych śniegów..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

11 Lis 2013, 15:24

Jeżeli już porównywać to Kleber jest sporo niżej niż Nokian.Tu różnica byłaby ogromna :) - na korzyć dla Nokiana!
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3