Nowe zimowki do Astry G - yokohama? sava? debica?

04 Lis 2013, 17:36

Myślałem nad dedykowanymi (195/60) Frigo 2, ale oponiarz powiedział, że nie ma problemu jak będą 185/65. Z głupoty wpisałem na allegro i znalazłem dwie ciekawe aukcje:
1. [link do oferty na Allegro wygasł] Firma znana wszem i wobec i jak na moj gust troche za niska cena.
2. [link do oferty na Allegro wygasł] firmy nie znam, ale parametry (przyczepność C) i cena sa dla mnie wielkm plusem.

Ktoś ma jakieś doświadczenia?
qrko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

04 Lis 2013, 20:10

W jednym z ostatnich nr tygodnika "Motor" był test zimówek w podobnym rozmiarze (niższy profil) i Sava wypadła w nich naprawdę dobrze, ustępując tylko Conti, GoodYear i Michelin. Oczywiście to tylko testy i trzeba podejść do nich z pewnym dystansem, niemniej Sava wydaje się być dość ciekawą propozycją.

Sava należy do koncernu GoodYear, więc nie należy się spodziewać bubla.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

04 Lis 2013, 20:52

Witaj,

Niedawno kupiłem nowe opony Barum Polaris 3 195/60r15. Wulkanizator polecił mi 185/65r15, bo jest taniej o 30 zł na szt. Jednak wybrałem 195/60r15 ze względów bezpieczeństwa i stabilną jazdę na zakrętach. Jestem zadowolonych z tych opon :)

Pozdrawiam :)
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

05 Lis 2013, 15:26

Nie ukrywam, że nie rozumiem argumentacji wulkanizatora, który na zimę poleca szersze i niższe opony. Rozumiem, że akurat takie miał i takich chciał się pozbyć, ale żeby dorabiać do tego ideologię?
ADAC w tym roku robił testy dla rozmiaru 185/60R15, uznaję, że jeśli zaglądać w testy, to najpierw w te.
A wybór jest taki: dobre, dość słabe i dość słabe. Prezentują zbliżony poziom w przypadku jazdy w mieście, bo są to opony na błoto. Podobnie też mają niską ścieralność. Ale Yokohama potrafi jeszcze zachować się na mokrej drodze i przyzwoicie poradzi sobie na śniegu.
Gumiarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1983
Auto: Suzuki Vitara

06 Lis 2013, 12:46

Hejka,

Wulkanizator i sprzedawca opon doradzi jakie ma Gumiarz - wiesz jak jest w komisie polskim też wszystkie auta są bezwypadkowe i mają niski przebieg :D
Co do opon to Yokohamy są lepsze od Dębicy i nie ma bata :D Yoko nie są złe, ale na allegro drogie i niezbyt pewne. Rzuć okiem na ceny tego rozmiaru w sklepach internetowych. Możesz zaoszczędzić nawet stówkę na komplecie http://www.rezulteo-opony.pl/opony-yokohama/opona-w-drive-v903/ceny-155-65-R14-75T-18740
Sava niższa półka. Może wyszukasz inne ale z tych to bym brał Yoko :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

06 Lis 2013, 21:28

Wkleiles 155tki.

185tki kosztuja wiecej niz na allegro:
[link wygasł]
qrko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasażerowie, nogi w dół!
    W Polsce ponad 90% kierowców i pasażerów zapina pasy(1). Mogą one jednak nie spełnić swojej funkcji, jeśli nie zapniemy ich prawidłowo i nie zajmiemy odpowiedniej pozycji. Kierowca powinien ustawić zagłówek, ...
    Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...

08 Lis 2013, 09:37

A skąd jesteś, kolego, jeśli nie tajemnica..
W jakich warunkach najwięcej jeździsz w zimie ??
Do rozpatrzenia sa jeszcze Nokiany i Klebery, jesli nie masz wokoło stromych gór i długowiecznych śniegów..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

11 Lis 2013, 15:24

Jeżeli już porównywać to Kleber jest sporo niżej niż Nokian.Tu różnica byłaby ogromna :) - na korzyć dla Nokiana!
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3