Nowe zimówki do e11. 195/60 r15

30 Paź 2017, 13:05

Witam po dosyć długiej przerwie,
Szukam opon w sumie już na gwałt powoli do swojej rolki. Jeżdżę głównie po mieście albo trasa więc drogi raczej dobrze odśnieżane jednak z racji zakorkowania miasta i używania często różnych skrótów szukam opon które dość dobrze będą się trzymać drogi przy starcie/przyłączaniu się do ruchu z drogi podporządkowanej :)

oglądałem:
Kleber HP3 (840zł)
Uniroyal MS Plus 77 (845zł)

Cena dość podobna. Szukam jeszcze czegoś (może tańszego). Nie przymierzam się do jazdy po górach ani bocznych drogach. W sumie każda przyzwoita opona nowa da radę... szukam czegoś co wytrzyma ze mną parę lat.

PS: Auto kupiłem na 12 letnich zimówkach i poprzedni właściciel był święcie przekonany, że spokojnie można na nich jeszcze jeden albo 2 sezony zrobić :shock:
fenwind
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Corolla e11 G6R
Silnik: 4AFE 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Paź 2017, 14:17

fenwind napisał(a):Szukam jeszcze czegoś (może tańszego)
Jak chcesz jeszcze coś tańszego to może Dębica Frigo 2? Ceny masz już od 160zł do miasta gdzie większość ulic odśnieżona powinna być wystarczająca.

Wracając do opon które wybrałeś to trochę wyższa półka od Dębicy i myślę że spełnią twoje oczekiwania. Ja bym wybrał Uniroyal MS plus 77 przed Kleber Krisalp HP3 tu możesz jeszcze wybrać trochę tańszy model Kleber Krisalp HP2.

Jeździłem w zeszłym roku małym samochodem na Kleber Krisalp HP2 oraz cięższym większym typu SUV na Uniroyal MS Plus 77 i odczucia na jednych jak i na drugich były bardzo pozytywne. Nie mogę ich jednoznacznie porównać bo to były dwa różne wagowo samochody ale jeden i drugi poprawnie zachowywał się na suchym jak i mokrym. Na śniegu udało mi się jechać tylko Uniroyalem i radziły sobie dobrze.

Pamiętaj żeby opony które kupujesz miały nie więcej niż 3-4 miesiące. Zimówka im nowsza tym dłużej posłuży.

fenwind napisał(a):Auto kupiłem na 12 letnich zimówkach i poprzedni właściciel był święcie przekonany, że spokojnie można na nich jeszcze jeden albo 2 sezony zrobić
Tak niektórzy przekonani są że guma się nie starzeją i jak masz spory bieżnik to można jeździć jak opona ma nawet i 20 lat. Z tym się też spotkałem.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna

30 Paź 2017, 14:24

Przemyślałem sprawę i 200zł w skalii 3-5 lat to żadna kwota oszczędności i odpuszczam. Skupię się chyba na uniroyalach. Taka klasa średnia da chyba radę.

Może uda mi się coś jeszcze po znajomości cenowo urwać. Co do DOTu... opona na bank będzie z tego roku ale czy akurat będzie aż tak świeża to nie wiem. Sprzedawcy raczej tylko na samym roczniku się skupiają.

Dzięki za pomoc!
fenwind
Początkujący

30 Paź 2017, 14:34

fenwind napisał(a):Przemyślałem sprawę i 200zł w skalii 3-5 lat to żadna kwota oszczędności i odpuszczam. Skupię się chyba na uniroyalach.

Ja bym tak szybko tych nowych kleberów nie odpuszczał, wypadły one bardzo dobrze w tegorocznych testach, podobnie jak ich bliźniaki BFGoodrich G Force Winter 2. Do tego klebery będą trwalsze od uniroyal. http://www.opontest.pl/zimowe-adac-195-65-R15
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

30 Paź 2017, 14:47

Jak sytuacja z odpowiednikiem dla uniroyal? Bo nie widzę ich w tym teście... co jeszcze ewentualnie polecacie? Nie nastawiam się na jakąś mega mroźną zimę :D

Dla mnie te opony posłużą maks 5 lat. Jeśli ktoś je po tym czasie będzie chciał odkupić to jego problem. Myślę, że jedne i drugie gumy powinny tyle wytrzymać a fakt, że opony się wolniej zużywają nie świadczy przypadkiem o tym, że są twardsze?
fenwind
Początkujący

30 Paź 2017, 14:55

fenwind napisał(a):Dla mnie te opony posłużą maks 5 lat.

Ale chyba lepiej w 5-tym roku jeżdzić na 6mm bieżniku,niż na 4mm.
fenwind napisał(a): fakt, że opony się wolniej zużywają nie świadczy przypadkiem o tym, że są twardsze?

To nie jest regułą.
Tu możesz sobie porównać (wprawdzie inny rozmiar) BF goodrich z Uniroyalem.
http://www.opontest.pl/zimowe-adac-215-65-R16-SUV
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Renault Megane - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczny silnik zapewniający przyzwoite osiągi to 1,6 dCi o mocy 130 KM i średnim spalaniu na poziomie 4 l/100 km . Odmiana ta została wyceniona na od 88 tys. zł i nie występuje z automatyczną skrzynią biegów. ...

30 Paź 2017, 15:47

Znowu tutaj nie mają najlepszych opinii: https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/431396-bfgoodrich-vs-kleber/
fenwind
Początkujący

31 Paź 2017, 12:05

yeti65 napisał(a):Do tego klebery będą trwalsze od uniroyal
Tego bym nie był taki pewny, wydaje mi się że Uniroyal lepiej odprowadza błoto pośniegowe i wodę poza tym chyba Kleber ma ciut niższy nowy bieżnik ale tego nie wiem na pewno.
Kacper
Forumowicz VIP

31 Paź 2017, 14:45

Kacper napisał(a):poza tym chyba Kleber ma ciut niższy nowy bieżnik ale tego nie wiem na pewno.

Żona ma już założone BF Goodrich G-Force 2, więc zaraz sprawdzę jak to jest z tym bieżnikiem.
edit- opony mają 8,5mm bieżnika, więc normalnie.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Paź 2017, 15:46

Może ktoś z forum ma jakieś konkretne doświadczenia z tymi oponami albo w podobnej kwocie jest mi w stanie polecić coś podobnego/lepszego parametrami?

Powiem szczerze, że powoli już w żadne testy nie wierzę a większość znajomych jeździ na takich starych gumach, że nawet nie ma ich co o odczucia pytać...

Z drugiej strony jeśli takie opony radzą sobie z naszą zimą to nowe opony klasy średniej będą też na bank wystarczające... nie jeździłem na tyle dużo w zimę by mieć jakiś realny punkt odniesienia :/
fenwind
Początkujący

31 Paź 2017, 16:17

Ogólnie zasada jest taka-opony budżetowe to z reguły doskonałe śniegówki, które raczej słabo radzą sobie na mokrym i suchym asfalcie. Klasa średnia to bardziej zrównoważone parametry, a na śniegu mogą być nawet słabsze od opon budżetowych. I klasa premium, która ma zrównoważone, wysokie parametry we wszystkich aspektach. Wybierając opony z jakiejkolwiek klasy przeciętny użytkownik pewnie nie zauważy różnicy. Nie bez powodu górale jeżdżą(i sobie chwalą) na budżetówkach. Na nizinną zimę lepsze są opony klasy średniej. A nowy model opony przeważnie ma lepsze parametry od starszych modeli, dlatego polecam nowość. Ale wybór oczywiście należy do Ciebie.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Lis 2017, 22:09

yeti65 napisał(a):opony mają 8,5mm bieżnika, więc normalnie
Dzięki za info czyli miałem tylko takie wrażenie :)
Kacper
Forumowicz VIP

30 Lis 2017, 17:36

Braciak też jeździ e11, kupywaliśmy mu Yokohamę Bluearth V905, przemówił fakt olejku pomarańczowego w składzie. Bieżnik wygląda spoko, zobaczymy jak będzie się jeździło..
Fleri
Nowicjusz

Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Fiat Punto EVO
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

30 Lis 2017, 20:38

Yokohama W.drive V905 z tego co pamiętam była już na olejku pomarańczowym i zrobiła dobrą robotę. Nowy model Winter V905 pewnie jest jeszcze w coś ulepszony, więc powinniście być zadowoleni z wyboru.
Bonzo12
Początkujący

Prawo jazdy: 08 06 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4 B7
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2006