Nowy compact

14 Mar 2016, 18:44

Witam, szukam nowego auta z segmentu C do powiedzmy 75-80 tys. Przebieg roczny około 10 tys km, głownie do pracy i z powrotem (10 km w 1 stronę). Byłem w weekend na dniach otwartych nowej mégane i nie ukrywam ze bardzo mi sie spodobała. Co waszym zdaniem na chwile obecna jest warte uwagi w segmencie i bedzie dobrym wyborem?
Sanei1989
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 06 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Megane/golf

14 Mar 2016, 18:54

Ciekawa wg mnie jest Mazda 3.
Z bezpieczniejszych wyborów Honda Civic IX z 1,8
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Mar 2016, 19:16

Nowe Megane ciekawie się zapowiada, ale przejedź się koniecznie Mazdą 3 i Hondą Civic, warto także zerknąć na nowego Opla Astrę.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Mar 2016, 19:39

Ford Focus 1.6 EB też będzie dobrym wyborem
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

14 Mar 2016, 19:46

Rozumiem ze wszystkie porównywalne, a kierować mam sie gustem ?
Sanei1989
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 06 2007
Auto: Megane/golf

14 Mar 2016, 19:51

Ogólnie w przypadku kupna nowego auta musiałbym się wszystkimi autami, które mnie interesują przejechać, bo głownie to przemawia za tym czy będziemy się w nim dobrze czuć
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 1 Coupe oraz BMW 1 Convertible Limited Edition Lifestyle
    Nowy pakiet wyposażeniowy Limited Edition Lifestyle świeci jeszcze jaśniejszym światłem dzięki walorom estetycznym BMW 1 Coupe i BMW 1 Convertible. Wchodzące w skład pakietu ekskluzywne dodatki wysokiej jakości zostały szczególnie ...

14 Mar 2016, 20:00

Każde auto ma swoje plusy i minusy , ale ogólnie są godne polecenia.
Musisz napisać na czym najbardziej Ci zależy.
Komfort , dobrze wyciszenie , dobre prowadzenie , dobre wyciszenie auta / pakowność itd...
Np. Civic bardzo dobrze się prowadzi , ma twarde zawieszenie, jest chyba największy pod względem przestrzeni w środku jak i bagażnika.
Za to nie jest zbyt dobrze wyciszony i komfortowy.

Najlepiej wybierz się na jazdę testową tymi egzemplarzami i wybierz to w którym czujesz się najlepiej :ok:
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

15 Mar 2016, 02:10

Tak jak napisal sanvean23okresl sie dokladnie czego najbardziej pczekujesz od auta i jak dlugo chcialbys je uzytkowac. Z moich propozycji:
1. Alfa Romeo Giulietta 1.4t 120 KM - piekne auto, swietne prowadzenie, ale niestety bardzo duza utrata wartosci.
2. Ford Focus 1.5 EcoBoost 150 KM Trend - ladne autko, niezle prowadzenie ale tez spora utrata wartosci i silnik jednak nie zachwyca dynamika jak na taka moc
3. Honda Civic 1.8 I-Vtec Sport - ladne auto, dobre prowadzenie, niewielka utrata wartosci, ale w porownaniu to silnikow turbo slaba dynamika i wyzsze spalanie z uwagi na fat, ze auto trzeba krecic "po obrotach" aby chcialo jechac.
4. Hyundai I30 lub KIA Ceed 1.6 MPI lub 1.6 GDI - ladny wyglad, ale slabe osiagi silnikow benzynowych, spora utrata wartosci no i fatalne prowadzenie
5. Mazda 3 SkyActive 120 lub 165 KM - ladne auto z zewnatrz, ale wnetrze roaczarowuje, no i bardzo wysoka cena.
6 Opel Astra 5 1.4T 150KM - ladne auto, ale nie wiadomo jak bedzie sie sprawowala pod wzgledem awaryjnosci no i niezbyt chetni daja upusty ze wzgledu an fakt, ze jest to nowe auto, ktore niedawno weszlo do sprzedazy
7. Peugeot 308 1.2 T 130 KM - ladne auto, ale wydaje sie byc podrobka VW Golfa, no i spora utrata wartosci.
8. Renault Megane - ciezko powiedziec, bo nie widzialem na zywo, ale na zdjeciach ladnie sie prezentuje, z minusow to zapewne spora utrata warotsci
9. SEAT Leon 3 FR 1.4 TSI 150 KM - fajne wnetrze (szczegolnie fotele i kierownica), super prowadzenie, super dynamika i niewielkie zuzycie paliwa + 4 lata gwarancji
10. Skoda Octavia 1.4 TSi 150 KM - wielkie wnetrze i bagaznik, konkurencyjna cena
11. VW Golf 1.4 TSI 125 KM Comfortline - nudny design, rywale oferuje bogatsze wyposazenie, ale bardzo wysoka jakosc wykonczenia, niska utrata wartosci i w pzyszlosci latwo takie auto bedzie sprzedac ( Golf od 1 wlasciciela z PL pewnie bardzo szybko znajdzie nowego wlasciciela za rozsadna cene).
Sam niedawno stelam przed podobnym dylematem i zdecydowalem sie na Leona 1.4 FR 125 KM z uwagi na fakt, ze podbal mi sie design tego auta no i swietne prowadzenie. Dodatkowo zaoferowano mi najnizsza cene sposrod ogladanych aut. Jazde probna mialem wersja 150 KM i w trybie sport naprawde super to jezdzi :)
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Rok produkcji: 2015

15 Mar 2016, 08:13

Sam jestem na etapie kupna nowego kompakta. Ale mój wzrok kieruje na razie na dwa przyszłościowe modele jako ze zakup planuje w marcu 2017

1) nowa elantra tuz za rogiem, europejska premiera W POZNANIU 31 marca czyli w kwietniu myślę juz można testować
2) nowy Civic X ale u nas dopiero na początku 2017.
tommiyacht
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 01 1999
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.6 105KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Mar 2016, 10:22

maniek1986 napisał(a):4. Hyundai I30 lub KIA Ceed 1.6 MPI lub 1.6 GDI - ladny wyglad, ale slabe osiagi silnikow benzynowych, spora utrata wartosci no i fatalne prowadzenie

nie przesadzajmy z tym fatalnym prowadzeniem ;) Jeździ się dobrze, szczególnie wersja po lifcie ale to nie auto na tor. Prowadzi się lepiej niż Octavią II czy Rapid w podobnej cenie.

tommiyacht napisał(a):1) nowa elantra tuz za rogiem, europejska premiera W POZNANIU 31 marca czyli w kwietniu myślę juz można testować

też mam zamiar ją dokładnie obejrzeć na targach w Lublinie, bo zapowiada się ciekawie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Mar 2016, 10:45

dzida napisał(a):Prowadzi się lepiej niż Octavią II czy Rapid w podobnej cenie.

Ale zauważalnie gorzej niż Focus, Civic, Mazda 3, Leon i reszta aut wymienionych przez Mańka. Szkoda, że koncern nie może się w tym wypadku zdecydować w którym kierunku pójść (komfort czy sport) i kompakty są takie nijakie w prowadzeniu. Jechałem kiedyś Hyundaiem Grand Santa Fe na odcinku Wrocław - Warszawa i z powrotem i to mega komfortowe auto, materiały w środku robiły fantastyczne wrażenie. Gdyby takie było i30 to pewnie byłoby jednym z moich faworytów (bo wizualnie dla mnie jest bardziej niż ok), nawet słabe silniki by mi nie przeszkadzały.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

15 Mar 2016, 14:55

Problemem tych auta (i30, Cee'd) nie jest prowadzenie, a przesadzona siła elektrycznego wspomagania :) Po lifcie poprawili coś tam ale widać zauważalną różnicę pomiędzy generacjami.
Paleta silników nie zachęca do ścinania zakrętów ale z drugiej strony taki i30 1,6T-GDi, czy Cee'd GT jest podobno bardzo sztywno zestrojony.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Mar 2016, 16:17

Dzida nie wiem czy to wina el. wspomaganie ale wrazenie z szybkiej jazdy tymi modelami w zakretach nie sa najprzyjemniejsze. Pamietam jak dosc szybko wszedlem szwagra I30 2013r w zakret i moje przerazenie, ze zaraz rozwale mu nowiutkie auto (mam nadziej, ze nie czyta on tego forum :D :D :D). Moim starym Toledo wolalem jezdzic szybko po zakretach niz nowym I30. Chociaz moje negatywne wrazenia czesciowa moga byc zwiazane z faktem, ze ten Hyundai to kombi i dodatkowo z najlslabszym silnikiem 1.4 crdi. Podobne wrazenie mialem z jazdy pierwsza generacja Ceed'a 2.0 CRDI, tam dodatkowo w prawie nowym aucie caly czas stukalo na wybojach zawieszenie.
tommiyacht jesli chodzi o Elantre to szkoda, ze taki maly wybor silnkow maja no i brak silnika z turbo, bo ten, ktory oferuja znacznie osiagami i zuzyciem paliwa odbiega od konkurencji. Na zdjeciach z zewnatrz wyglada jak pomniejszony Ford Mondeo natomiast wnetrze bardzo podobne to SEAT-a Leona. Odnosnie Hondy to nie licz, ze dostaniesz tak od reki w marcu poniewaz zapowiada sie niezly boom na ten samochod w cale Europie i pewnie trzeba bedzie swoje odczekac w kolejce :). Poza tym ze wzgledu za fakt, ze to nowy model to cena raczej bedzie wysoka i brak rabatow. Dodatkowo Honda dopiero wchodzi na rynek z malymi silnikami turbo i nie wiadomo jak bedzie z ich bezawaryjnoscia (fakt, ze do tej pory robili wytrzymale silniki o niczym nie swiadczy - VAG tez kiedys robil niezawodne diesle 1.9 a to co wyszlo z 2.0 to kazdy chyba wie :D). Na Twoim miejscu poogladal bym kompakty obecnie bedace na rynku + Elantre, wybral odpowiedni model i poczekal do marca 2017 na wyprzedaze :)
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Rok produkcji: 2015

15 Mar 2016, 16:31

Nie dziw się, że w Toledo lepiej się jeździło, bo było hydrauliczne wspomaganie.
Jak jeżdżę ojca samochodem (ix20) to drogi trzyma się bardzo dobrze ale przez to elektryczne wspomaganie, które umożliwia kręcenie jednym palcem nie czuć co jest z kołami :/
Najzwyczajniej w świecie trzeba się do tego przyzwyczaić, choć w pełni rozumiem, że nie każdy chce (m.in. ja).
Ale teraz znacznie poprawiają swoje auta w nowym centrum na nurburgringu i poczekamy do nowych generacji jak bardzo.

maniek1986 napisał(a):Podobne wrazenie mialem z jazdy pierwsza generacja Ceed'a 2.0 CRDI, tam dodatkowo w prawie nowym aucie caly czas stukalo na wybojach zawieszenie.

stukał standard, czyli odboje amorów

Co do Elantry pierwszym krajem, w którym weszła do sprzedaży jest właśnie Polska i już są ceny oraz wyposażenia
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika