Nowy do 60 tys. / Używany do 25 tys.

12 Cze 2009, 08:41

Witam

Aktualnie, od ponad roku jeżdżę Tipo 1.4 z przebiegiem 325 tys. , sam w ciągu roku zrobiłem jakieś 8 tys. - samochodem jeżdżę raczej po mieście i okolicach, przez ten rok miałem tylko 2 nieco dłuższe wyprawy. Tipo zimą już raczej nie pociągnie. Szukam jakiegoś nowego samochodu. Na początku roku miałem już kupować nową Astrę II, ale ze względów finansowych wolałem nie wydawać jeszcze pieniędzy ze względu na inne potencjalne i ciężkie do określenia wydatki (urządzanie mieszkania).

Teraz powoli nadchodzi czas, żebym się orientował w samochodach i zdecydował na coś pod koniec tego roku / na początku przyszłego - liczę że jakieś spadki cen będą (w przypadku nowego samochodu).

Na samochodach się raczej w kwestiach mechanicznych nie znam, więc zabawa w mechanika zupełnie odpada - potrzebuję samochodu na którym mogę polegać, bez grzebania w nim i wymieniania jak nie jednej części to innej. W ciągu roku tak jak napisałem zrobiłem jakieś 8 tys. kilometrów. Nadal waham się - czy kupić nowy samochód do 60 tysięcy (najlepiej z pełnym odliczeniem vat) czy jednak używany za jakieś 25 tys. Z jednej strony przebieg, który robię jest trochę mały jak na wydatek na nowy samochód, z drugiej strony chciałbym uniknąć kupienia samochodu używanego za np. 25 tys. i dołożenia do niego w ciągu roku kolejnych 10 tys.

Jeśli chodzi o samochód, odrzucam raczej marki Fiat i Skoda. Wszystko inne w zasadzie do rozważenia.

Co byście mogli doradzić i jakie modele ewentualnie w tych cenach byłyby godne polecenia? Klimatyzacja by się na pewno przydała, silnik 1.6 to raczej max, może być 1.4.
ncb
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

12 Cze 2009, 09:06

Czemu odrzucasz Skode ?
Ja bym polecil Ci Octavie

[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 09:07 ]
Zapomnialem dopisac ze rzeczywiscie w przypadku Twojego przebiegu nie oplaca sie zbytnio kupowac nowego auta-po 3 latach takie auto traci ok 40-50 % na wartosci
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

12 Cze 2009, 09:14

ja nie rozumiem czemu odrzucasz Fiata nowe Punto jest bardzo dobre ale skoro nie chcesz to polecam nową corsę [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a z używek to Polo z silnikiem TDI bardzo małe spalanie [link do oferty na Allegro wygasł]
drifciak
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

12 Cze 2009, 09:23

Teraz musisz zadać sobie pytanie. Czy wieżysz swoim umiejętnością w jeździe samochodem. Jeżeli NIE to nie pchaj się w nowego, bo jak porysujesz to będzie szkoda, wtedy kup używanego i podszkól się jeszcze troche, pamiętaj, że jak chcesz wydać 25k to samochody szukaj do 20k, zawsze trzeba będzie pojechać do serwisu i coś dokupić (chociażby płyny wymnienić). Jeżeli wierzysz w siebie to kup nowy - chociaż z tą zapewnioną bezawaryjnością przez te 2-3 lata nie zawsze jest. Ale 99% samochodów jest faktycznie bezawaryjnych. Jeżeli jeździsz tylko 8k km rocznie to bierz tylko benzyne. Diesel najczęściej zwraca się po 100-200k km, a wątpie, że tym samochode chcesz jeździć przez następne 20 lat.

Na początek nowe:
Alfa Romeo 147 1.6TS 105km Impression 59 900 zł
Chevrolet Cruze 1.6 113km LS 58 400 zł
Citroen C4 Nowa Gama 1.4i 90km SX 59 300 zł
Honda City 1.4 100km Elegance 59 400 zł
Kia Cee'd 1.6 DOHC 122km Optimum Plus 57 400 zł
Kia Soul 1.6 DOHC 124km XL 55 500 zł
Mitsubishi Lancer 1.5 Inform 57 190 zł
Suzuki SX4 1.6 107km Premium Outdor 2WD 59 900 zł
Toyota Auris 1.33 Dual VVT-i 101km Terra 57 900 zł

Używane:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

12 Cze 2009, 09:25

@Pawkaz - jakoś do Skody nie jestem przekonany, ale na Octavię rzeczywiście może spojrzę, bo cena nawet niezła

@drifciak - z tego co słyszę nadal zawieszenie w Fiatach pozostawia wiele do życzenia

Generalnie co do samochodu, to raczej interesuje mnie średnia klasa, czyli raczej Astra niż Corsa i raczej Golf niż Polo ;)
ncb
Nowicjusz

12 Cze 2009, 10:03

Moze zamiast nowej Astry II warto poszukac uzywanej oraz polecam Focusa I-wystarczajacy w Twoim przypadku bedzie silnik 1.6 100 KM -jest tez 1.4 75 KM ale rzadzko spotykany
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Cze 2009, 10:03

Dzięki piotreq za listę - nie wszystko z tego przeglądałem.

Gdybym decydował się na nowy, to kiedy najlepiej uderzać do salonów - listopad/grudzień tego roku czy sam początek przyszłego roku?

Co do doświadczenia, to prawo jazdy mam już 10 lat, najwięcej co prawda pojeździłem w ostatnim roku, ale za kierownicą czuję się raczej pewnie, ale faktem jest że z nowym samochodem będzie trzeba znacznie bardziej zwłaszcza na początku uważać. Na razie co prawda żadnych odrapań nie zrobiłem w dotychczasowym ;) Na razie to tak naprawdę jeździłem w karierze tylko tym Tipo, więc przyzwyczaić się do innego samochodu tak łatwo pewnie nie będzie. 2 razy przejechałem się Astrą II no i w komforcie jazdy to oczywiście bez porównania :)
ncb
Nowicjusz

12 Cze 2009, 10:08

Co do wybrania sie do salonu to ciezko to okreslic-upusty robia zarowno na samym koncu roku kalendarzowego oraz mozna zakupic nawet do maja-bynajmniej tak widzialem w Salonie Renaulta w Warszawie :grin:
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Cze 2009, 11:10

ncb, to zależy możesz iść do salonu w styczniu/lutym 2010 i kupić samochód rocznikowy 2009, powinieneś dostać niezły rabat. Jeżeli ci nie zależy na roczniku auta to tak zrób.
Poczekaj też na jakieś promocje, upusty. Takie jak naprzykład ma teraz fiat "potrójne rabaty na fiaty".
piotreq
piotreq
Zaawansowany

12 Cze 2009, 11:16

W przypadku nówki, na roczniku mi zupełnie nie zależy, bo przy takim przebiegu jaki raczej robię, samochód będzie na długie lata, ewentualnie w przyszłości będzie jako drugi, więc samym spadkiem ceny i możliwością odsprzedaży raczej się nie przejmuję.
ncb
Nowicjusz

12 Cze 2009, 12:11

No to poczekaj do wyprzedaży rocznika i kupuj nówke, tylko jeszcze pojdz do salonow przejedz sie samochodami i wybierz jakiś...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

12 Cze 2009, 16:47

Samochody używane:
-Opel Astra, silnik 1.4 lub 1.6 w benzynie. Auto spore, dobre prowadzenie, twarde zawieszenie, które potłucze Cię trochę na dziurach, ale za to pewnie się prowadzi. Za 20 tys. zł dostaniesz 5-latka w dobrym stanie.
Wada tego auta to wygląd i konstrukcja. To auto konstrukcyjnie ma już 11 lat, a Ty chcesz kupować je na długie lata użytkowania. Po prostu za 5 lat to będzie mało atrakcyjne auto.

-Seat Leon 1.6 w benzynie. Gabaryty Astry, jeszcze lepsze prowadzenie. Cenowo trochę droższy od Astry, dlatego kupisz starszy rocznik.
Wada ta sama co w przypadku Astry.

Co do tych dwóch używanych aut. Jeżeli kupujesz samochód na np. 10 lat, to kupując 5-latka miej świadomość, że będziesz wkrótce jeździł autem 15-18 letnim. Nie ma czarów, im starszy samochód tym więcej przy nim roboty.
Ale kupując auto używane, możesz pomyśleć nad dieslem. Diesle nie opłacają się jeżeli ktoś mało jeździ, ale tylko w przypadku nowych aut. Różnica w cenie 2 tak samo wyposażonych samochodów, ale różniących się silnikiem sięga nawet 20 tys. zł. Dlatego, aby się opłacało trzeba w kilka lat zrobić 150 tys. km.
Ale w przypadku używanych samochód diesel nie jest już tak droższy od benzyny. Na Astrze różnica może być ledwie 3 tys. zł, na Leonie też coś koło tego.
Diesel mniej pali, dużo tańszego ON (obecnie to prawie 1 zł na litrze), aczkolwiek koszty naprawy są sporo wyższe niż w przypadku benzyny.

Ja na Twoim miejscu poważnie zastanowiłbym się nad nowym autem. Jeżeli masz zamiar jeździć nim 10 lat, to spadek wartości auta Ciebie nie interesuje. Kupiłbym auto świeże, nowe konstrukcyjnie, abyś po 5 latach nie miał poczucia, że jeździsz starociem.
Ciekawie przedstawia się Toyota Auris, Fiat Bravo, Ford Focus, Mazda 3.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Cze 2009, 19:51

A co ma staż za kółkiem do zadrapań. Przecież auto mogą porysować na parkingu. Zresztą jak ktoś boi się auta użytkować i n8e jest przygotowany na wgniotki zadrapania czy brud to niech kupi sobie matchboxa i postawi nad kominkiem.

Mając 60k mozna już trochę poprzebierać w autach. Luksus to gwarancja, z drugiej strony uwiązanie do ASO. Luksus to dbam od nowego i wiem czym jeżdżę jerdnak trochę drażni gdy zaczną się przygody, bo wywaliłem 60k, a to g... i tak się psuje. (a zepsuć się może każde)

Jeśli jesteś odrobine gotowy na to, że gruby kaszalot wysiadając pod marketem obije ci drzwi, że w drugim roku padnie ci kilka elektronicznych gadżetów, a przegląd w ASO to wydatek 3-krotnie wyższy niż u pana Stasia to bierz nowe. Zwłaszcza jeśli myślisz nim jeździć 10 lat.
Tu nie podpowiem

Jeśli zaś używka do 25k to określ swoje parametry. Duże/małe, mało pali czy dużo koni, Kombi/Kabrio??
Joter
Aktywny

12 Cze 2009, 21:28

Joter napisał(a):Jeśli jesteś odrobine gotowy na to, że gruby kaszalot wysiadając pod marketem obije ci drzwi

Jak mi ktoś zrobił pierwszą ryskę- summa summarum ledwo widoczną, to ją przez tydzień opłakiwałem, zwłaszcza że samochód miał dopiero miesiąc, więc każdy w ciągu tego tygodnia się nasłuchał moich narzekań :P
@topic:
Jeżeli Cie stać to czemu by nie kupić właśnie nówki. Mimo wszystko nowy to nowy;)

ncb napisał(a):Generalnie co do samochodu, to raczej interesuje mnie średnia klasa, czyli raczej Astra niż Corsa i raczej Golf niż Polo

Ale z drugiej strony Astra czy Golf za tą samą cene będzie gorzej wyposażony niż Corsa czy Polo. Właśnie nad tym bym sie zastanowił, czy większy z gorszym wyposażeniem, czy mniejszym, a z lepszym.
Chociaż pod koniec roku może być tak, że większy samochód z niezłym wyposażeniem będzie w takiej samej cenie co mniejszy z takim samym.
Btw. Ostatnio był temat o nowym samochodzie do 60k i wtedy "zwycięzcą" została Kia Cee'd, jak znajde temat to wrzuce linka ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

12 Cze 2009, 21:43

Używany - silnik 1.6 to max, hatchback/sedan, spalanie jak najniższe (mój tipo robi chyba jakieś 10l po mieście ale spokojnie raczej nim nie jeżdżę), klimatyzacja manualna.

Co do używanego (co prawda w wyższej cenie niż 25 tys. z tematu), co sądzicie o [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ? Cena wyjściowa była pewnie ok. 50 tys, samochód ma lekko ponad rok i bardzo niski przebieg, podobnie jak [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - też wydaje się okazyjne, bo można by powiedzieć pod względem przebiegu że jak nowe...

[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 22:38 ]
@eaxene - masz na myśli https://www.forumsamochodowe.pl/samochod ... t19838.htm ?
ncb
Nowicjusz