Nowy duży van

25 Mar 2009, 08:55

Witam zainteresowałem się 2 modelami samochodów one mają być nowe Kia Carnival i VW Sharan oto moi wybrańcy co powiecie o kazdym z nich?(Nie interesuje mnie utrata wartości)7 os rodzina
raVis4
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolskie

25 Mar 2009, 09:20

Niska cena to zaleta Kii..oraz niezłe wyposażenie.
Wady..? No jest ich kilka np:tragiczne bezpieczeństwo w aucie,słabe osiągi silników (2,5 V6 i 2,9 CRDi),jakośc wykonania do 2001 r. i do tego rocznika zdarzały się zacierające się silniki... Na plus można zaliczyc trwałe zawieszenie,a ceny części nie miażdżą nawet w ASO.
Sharan-tutaj pod uwagę wchodzi tylko TDi (90KM i 110KM),oba silniki były w tym modelu na bezpośrednim wtrysku ale jeszcze bez pompowtryskiwaczy.Sharan ma przeciętną awaryjnośc. Poprawa jakości auta miała miejsce poi 1998r.Komfort jazdy jest nieco niższy od np.francuzów,a środek auta jest prosty i spartański.
A może tak Zafira?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Mar 2009, 09:23

O sorki ale przegapiłem że ma byc to nówka...
Ale z historii też wnioski można wyciągac..! :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

25 Mar 2009, 11:26

Tak spojrzałem na ceny tych samochodów i jako nówki kosztują ponad 100 tys zł i tak się zastanawiam za co się tyle płaci ? Na Twoim miejscu poszedł bym w innym kierunku i kupił nowego GRAND C4 PICASSO którego można kupić z bardzo fajnym silniczkiem HDI za ok 90 tys zł, a jest to 7 os bardzo dobrze wyposażony VAN :)
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2012

25 Mar 2009, 11:43

racja to samo chcielem zaproponowac, cytryna jest bardzo fajna
radzio000
Początkujący

Miejscowość: ww

25 Mar 2009, 13:39

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
założyć dobry gaz i śmigać, bo te europejskie wersje są o wiele droższe.
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Objawy uszkodzenia turbosprężarki
    Obecnie niemal każdy samochód z silnikiem diesla jak i benzynowym wyposażony jest w turbosprężarkę. Ma ona na celu zwiększenie ilości powietrza doprowadzanego do cylindrów a co za tym idzie zwiększenie jego mocy. Niestety ...

25 Mar 2009, 15:35

Proszę o wasze propozycje lecz interesuje mnie to zeby auto było ropniakiem i spalanie nie wyższe od ok 13-15 ON l i do pojemnosci 3500 więc silnik 2.9 crdi kii ujdzie i silnik Chryslera 2.8 crd . Benzyniaki nie pasują do duzych aut. Prosze o Wasze propozycje vanów do 140000tys zł
raVis4
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolskie

25 Mar 2009, 16:33

Ford Galaxy. W ostatnim auto-świecie bardzo pochelbnie się o nim wypowiadano. Pali też chyba nie tak dużo jak na masę tego samochodu a tak od siebie dodam, że przyjazny dla oka wóz. Silnik 2,0 140 KM.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

26 Mar 2009, 19:55

Galaxy/Alhambra/Sharan były robione na jednej płycie więc w detalach co kto lubi. Kia w tej samej cenie może być lepiej wyposażone, bo jej europejscy rywale za znaczek zbierają tantiemy.
Nie ma już aut bezawaryjnych więc najlepiej samemu wsiąść i zobaczyć, które autko leży.
Joter
Aktywny

26 Mar 2009, 20:04

No nie wiem. Te starsze alhambry sharany i galaxy wiem, że były identyczne niemalże ale zdaje mi się, że to nowe galaxy to niezależna konstrukcja forda. Mam rację czy nię? Wyprowadźcie mnie z błędu lub podtwierdźcie moje przypuszczenia.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski