Nowy, dynamiczny samochód

01 Gru 2012, 22:44

Witam wszystkich,

Chcę sobie kupić samochód. Nowy. Używany nie wchodzi w grę.
Pierwszym ograniczeniem jest cena: do 60 000 zł

Drugim: silnik - nie podaję mocy, bo wiadomo, że przy takiej samej ilości KM samochody mogą rozpędzać się szybciej lub wolniej - ideał <8s do ukazania się pierwszych 100km/h, ale załóżmy, że 9-9,5 też jest ok.

Trzecim: nadwozie raczej hatchback, ale nie ograniczam się tylko do niego, ale nie chcę wielkiego kombi (w końcu samochód dla 2 osób)

Czwartym: wyposażenie - może być średnie - obowiązkowe: alarm, w miarę niezłe radio/cd, klimatyzacja automatyczna i czujniki parkowania, mile widziane xenony, większe felgi, czujnik deszczu, nawigacja.

Piątym: tylko i wyłącznie manualna skrzynia biegów

Szóstym: marki: najbardziej odpowiadają mi - Skoda, Seat, VW, Fiat, Opel; odpadają: Kia, Ford

Silnik: benzynowy, diesel raczej do jazdy miejskiej się nie sprawdzi

Propozycje:
1. Seat Ibiza SC FR na wyprzedaży za 61 990 zł z silnikiem 2.0 143KM (diesel) lub 1.2 TSI, który jeszcze ujdzie
2. Punto 1.4 135KM - 61 000zł
3. Fabia 1.2 TSI (z bogatym wyposażeniem)- ok. 63 000 zł
4. Opel Corsa 1.4 120KM + dobre wyposażenie - ale silnik 120KM, a jeździ jak 1.2 TSI 105KM?? nie podoba mi się to. Cena ok. 56 000zł
5. Renault Clio - ?? RS byłby super, ale ta cena... , silnik 0,9 w nowym ??? nie wiem co o tym myśleć, zbyt wielu danych o nim nie mam
6. Volkswagen Polo 1.2 TSI Highline Optimum + kilka dodatków - (!!!) ok. 66 000 zł, skąd ta cena??
7. Peugeot 208 + 1.6 VTI lub THP - ok. 62 000

Co można dołożyć do listy?

Zależy mi również, aby samochód posłużył jak najdłużej

Pozdrawiam
hwxb5
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nie mam

01 Gru 2012, 23:10

Renault Twingo RS? bardzo rasowy maluch.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2012, 23:18

Faktycznie fajny :) Niestety konfigurator na stronie nie działa na razie :( ale w/g autocentrum kosztuje 57900, czyli akceptowalnie.
Bałbym się jedynie jego małych wymiarów. A te 4000 różnicy w cenie między nim a punto 135KM jednak byłoby warte dopłaty (większy, a przyśpieszenie podobne). No bo jednak czasem gdzieś pojechać dalej...
Nie musi się jakoś zbytnio wyróżniać z tłumu.

Zapomniałem o spalaniu: wiem, że jak auta ma jechać to musi spalić - tylko aby nie palił tyle co Saab 2.8 24V V6 Turbo :) ale jedzie on pięknie.

Z tych, co podałem, to który powinien wytrzymać najdłużej (wiele się naczytałem o tych TSI i nie wiem, co o tym myśleć)?
Czy w ogóle to są w miarę dobre wybory, czy lepiej dać sobie z tym spokój (tylko co ja znajdę w podobnych cenach?)?
hwxb5
Nowicjusz

01 Gru 2012, 23:53

Na allegro są ofert na nowe za niecałe 50tys. zł.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wymiarów bym się nie bał bo ma naprawdę świetnie rozplanowane wnętrze i spory bagażnik jak na te klasę, 4 osoby mieszczą się bez problemu a takiej lekkości i zwinności nie ma żadne inne auto z Twojej listy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Gru 2012, 01:51

A ja podam znowu dorzucę coś czego nikt się nie spodziewa.

Veloster- został z tamtego roku ale nówka. Może byś coś wytargował. Autko piękne, dobrze wykonane,dla 2 osób ideale. Gwarancja 5 lat bez limitu km , no i silnik. Około 9 s do 100. Mało pali . Sam mam takowy u siebie tylko 135 km. Ale to praktycznie ta sama jednostka. Velosterem spokojnie przy spokojnej jeździe się zamkniesz w 8 litrach w mieście.

A tu mniej więcej przyśpieszenie:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Myślę że ładnie się zbiera.
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

02 Gru 2012, 15:25

Twingo jest jednak jak dla mnie za małe.

Przeglądając ofertę Hyundaia trafiłem jeszcze na ix35. Wiem, że do końca dynamiczne auto to nie będzie, ale czy ten silnik 1.6 135KM daje w nim radę?

Zrobię jeszcze tak: podzielę sobie wybór na 2 kategorie:
1. w miarę dynamiczny SUV
2. szybki sedan/hatchback/itp.
Pomińmy także kwestie wyposażenia. Stawiam bardziej na silnik.

Z SUVów myślę, że raczej zostanie tylko ix35 (w zasadzie nie wiem, czy coś w miarę by było innego w tej cenie... Yeti, Sedici, jak i propozycja Dacii - jakoś nie bardzo mi pasują... Mokka - nowość, więc raczej nie pewna, słaby silnik i droga), może by trafił jeszcze na Peugeota 3008.
Z drugiej kategorii wybrałbym najlepszy ze stosunkiem (silnik+wyposażenie) / cena.
Wówczas bym porównał je w rzeczywistości i wybrał średnią dynamikę i wygodę, albo przede wszystkim dynamikę. Co uważacie za lepszy wybór. Bo jeśli różnica w elastyczności silników jest niewielka, to chyba lepiej SUVa jakiegoś... Czy się mylę?

Spalanie w mieście tak ok. 10-11 litrów/100km do przeżycia.
Cena: max 61-62k - ix35 da rade za tyle dostać.

Edit: dołożyłbym jeszcze Corollę 1.6 132KM - 0-100 wychodzi ~9s
hwxb5
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat 500C by Gucci wyróżniony nagrodą
    Fiat 500C by Gucci otrzymał nagrodę "Najlepszy mały kabriolet roku" w konkursie "Topless in Miami" zorganizowanym w czerwcu b.r. przez Southern Automotive Media Association (SAMA) − działające w USA stowarzyszenie dziennikarzy ...

02 Gru 2012, 15:57

Mam ten sam silnik u siebie. Jak chcesz się czegoś dowiedzieć to pisz na pw : )
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

02 Gru 2012, 19:47

Jakie jest wasze zdanie?
Lepiej kupić ix35 1.6 135KM, czy też innego suva czy lepiej wybrać jakiegoś hatchbacka lub sedana ze zbliżonym lub lepszym silnikiem i może nawet lepiej wyposażonego (dlatego dodałem Corollę / Aurisa)?

Ze względu na moje wymiary :D najlepiej pasuję właśnie do suva, czy też do sporego sedana. Do małego wejdę i nie będę miał tam źle, ale niektórzy mówią, że w małym aucie wyglądam co najmniej dziwnie (stąd też Twingo RS odpada). Może to głupie stwierdzenie, lecz po części prawdy trochę w tym jest.
hwxb5
Nowicjusz

03 Gru 2012, 11:42

Dostałem oferty na wszystkie, co mnie interesowały. Wybór prosty - krótka piłka: Octavia, Corolla, ix35 lub fabia / co najlepsze?

EDIT: Wątek do zamknięcia.
hwxb5
Nowicjusz

11 Gru 2012, 18:57

Jednak wątek nie do zamknięcia.

Niestety, ale nic z tego nie wyszło i szukam coś na wzór seata, czyli mocny silnik, bogate wyposażenie, dobre prowadzenie. Również biorę pod uwagę używane z salonu (np. uzywany seat od seata, wiem, że cena jest jednak inna).
Znalazłem właśnie używany, z salonu Opla. Jest podemonstracyjny. Astra GTC Sport 1.6T 180KM, założenia spełnia: mocnawy silnik, dobrze się prowadzi (jechałem taka, ale 140 konną), bogato wyposażona, jest nawet nawigacja, ładnie wygląda.
Cena samochodu mi się wydaje jednak zbyt wysoka - 69900zł

Nowy: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Brałbym astrę, bo prowadzenie jej jest świetne. Nowy, nawet na wyprzedaży trochę za drogo jak dla mnie. A używany może będzie taniej...

Jak to oceniacie?

Ewentualnie jakie a'la sportowe autko z w/w wymogami polecacie?
hwxb5
Nowicjusz