Nowy hatchback do 60000 zł

07 Cze 2018, 19:49

Witam wszystkich forumowiczów, otóż szukam auta, a dokładniej hatchbacka do 15-16 tyś euro. Chodzi mi o auto nowe z salonu, aktualnie mieszkam w Niemczech stąd też cena w euro. Z aut jakie już sobie mniej więcej upatrzyłem wymienię:
- Kia Ceed (narazie najbardziej mnie przekonuje)
- Renault Megane
- Fiat Tipo
- Hyundai i20 Active
- Opel Astra V
Hyundai i30 czy Mazda 3 też mi się podobają nawet bardzo ale za te pieniądze raczej nie dostane ewentualnie w najgorszej opcji.

Miał już ktoś do czynienia z tymi autami, które wymieniłem albo może mógłby ktoś coś polecić bądź podpowiedzieć to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
sebolh
Obserwowany

Auto: Ford mondeo mk4

08 Cze 2018, 21:34

Bierz Ceed albo Megane. Ten drugi bardziej nowoczesny, natomiast Ceed bardziej sprawdzony i dłuższa gwarancja. I20 jest wyraźnie mniejszy, Astra ma mały bagażnik. Możesz rozważyć ewentualnie Tipo jak nie masz uprzedzeń do Fiata.
g2marcin
Nowicjusz

Auto: Kia Sportage II
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

09 Cze 2018, 09:54

Nie wiem jakie są ceny w niemieckich salonach, ale biorąc pod uwagę to co jest w PL:
-Renault Megane 1.2 TCE powinieneś upolować w tym budżecie i to bardzo ciekawy wybór, jeżeli szukasz trochę większego auta (segment B będzie zauważalnie mniej przestronny od Meganki)
-Kia Ceed - ja bym jej nie brał ze względu na to, że lada chwila pojawi się nowa generacja
-Astra V - w tym budżecie będzie ciężko o silnik 1.4 125KM, a słabszego bym nie brał, tym bardziej, że dopłata do mocniejszego silnika jest symboliczna.
-Fiat Tipo 1.4T - moim zdaniem podobny poziom co Megane

Z segmentu B bym zrezygnował, gdyż przy tym samym wyposażeniu i mocy nie będzie tańszy od ww. kompaktów.

Ja wybierałbym między Tipo a Megane, chyba, że będziesz w stanie dopłacić do Astry 1.4T, to wtedy Astra. Jeżeli ważna jest pojemność bagażnika to Tipo lub Megane.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002