Nowy lub z wyprzedaży samochód dla młodej osoby do maksymalnie 76 tyś

14 Maj 2019, 17:16

Szukam samochodu dla młodej osoby do maksymalnie 76 tys złotych. Pod uwagę biorę auta miejskie lub małe crossovery (ewentualnie SUVY). Najchętniej chciałbym, aby było to auto nowe z salonu. Co do wymagań to nie jestem jakoś bardzo wymagający, chociaż marzy mi się auto z full ledami, wyposażenie też nie najgorsze. Wydaje mi się, że najlepszy będzie samochód na benzynę. Używany będzie głównie po mieście z codziennym dojazdem około 25 km przez autostradę do Wrocławia. Po samodzielnym przeglądaniu ofert bardzo spodobał mi się samochód marki Kia model Stonic :roll: Za tą cenę można go znaleźć z wyposażeniem L i pakietem stylistycznym. Jednak mam obawy co do silników 1.0, które są standardem w moich poszukiwaniach za tą cenę. Czy nie będą się w przyszłości psuły? :?: Może ktoś zna coś bardziej sprawdzonego i godnego polecenia? 8) Chciałbym dodać, że za tą cene był jeszcze silnik 1.4 100 km jednak z opinii wywnioskowałem, że jednostką bardziej dynamiczną będzie 1.0 tgdi 120 km. Rozglądałem się też za autami marki suzuki, mazda i seat (arona) jednak Kia zdecydowanie bardzo mi odpowiada ze względu na dosyć bogate wyposażenie w porównaniu do reszty. Myślę jeszcze nad autem maksymalnie dwuletnim jednak po słabych doświadczeniach z takimi zakupami jestem do tego nieco sceptycznie nastawiony. Uważam, że nowy samochód to jednak nowy i nikt wcześniej go nie zajeżdżał. Wracając do kwesti silnika jestem osobą niezbyt wymagającą, jadąc autostradą staram się oszczędzać paliwo i nie przekraczać 120 km/h (oczywiście jeśli nie trzeba kogoś wyprzedzić). Skrzynia manualna też nie jest dla mnie kłopotem. Problemem jest to, że moja wiedza na samochodach jest raczej słaba i opieram się na tym co sam przeczytałem na internecie. Na auto mogę poczekać maksymalnie do końca tego roku.
Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi i liczę na pomoc :)
dejwv
Obserwowany

14 Maj 2019, 20:07

Budżet masz spory jak na auto miejskie. Możesz już powybrzydzać. Bierz samochód bogato wyposażony i automat jak lubisz automaty, a jak jeszcze nie lubisz, to polubisz. Kupuj auto nowe, bo za takie pieniądze i w tym segmencie rynku nie opłaca się brać wozu z drugiej ręki. Jak już wybierzesz konkretny model z wyposażeniem, to cenę w salonie negocjuj. Zapytaj lub wyślij zapytania do kilku lub więcej dealerów, aby kupić najtaniej. Dostaniesz nawet 20% zniżki. Jak kupowałem swój, wynegocjowałem 18%.
aGradory

14 Maj 2019, 21:01

Jeśli segment B to brałbym takiego Seata:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Masz Full LED, automatyczną klimę, system Beats Audio, czujniki parkowania z tyłu etc. Silnik 1.5 TSI będzie pewniejszy od 3-cylindrówek, a ma system odłączania 2 cylindrów więc spali niewiele więcej. Do tego to auto dość przestronne jak na segment B (można nawet powiedzieć, że to auto pomiędzy segmentem B, a C). Do tego 5-lat gwarancji w standardzie.

Alternatywnie VW Polo, ale tam za te samą kasę będzie tylko 1.0 115KM.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Maj 2019, 00:05

Ossy napisał(a):Masz Full LED

Jeśli są to światła matrycowe LED, to polecam. Mam i jest to super bajer. :yes:
aGradory

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nowy Lexus IS z nowym przestronnym wnętrzem
    Kluczowymi założeniami programu rozwojowego nowej generacji modelu IS były wiodąca w segmencie przyjemność prowadzenia, wyrafinowany komfort oraz intuicyjność obsługi urządzeń pokładowych. Znalazło to swoje odzwierciedlenie ...