Nowy nabytek Kao Jeep Grand Cherokee

01 Wrz 2017, 17:29

Dziś na licytacji kupiłem Jeepa WJ 4.0 R6 rocznik 2003

Jako że mam naturę ryzykanta wylicytowałem go za 1050 euro, niby tanio ale jest mały haczyk. Auto zostało zarekwirowane więc nie ma do niego kluczy i nic o nim nie wiadomo.
- przebieg nieznany
- stan nieznany
- wyposażenie nieznane
Ma wybitą szybę z tylnych drzwi żeby można było dostać się do środka i otworzyć maskę i sprawdzić czy jest silnik :naughty: . Ma też wgniecione drzwi pasażera i ogólne obcierki i obicia. Teraz najważniejsze jest zdobycie klucza lub wymiana stacyjki i sprawdzić czy auto w ogóle zapala i jest sprawne. Jeżeli uda się go zapalić to przystąpie do reanimacji. Jeżeli będzie zainteresowanie tematem będę na bieżąco informował i publikował wszystkie naprawy i przeróbki. Auto przywiozą mi na plac mam nadzieję że poniedziałek,wtorek więc dokładnie wybadam co i jak na razie wrzucam byle jakie fotki które były na stronie licytacji.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Wrz 2017, 17:37

Gratuluję :ok: Klucze to mały pikuś. A jak jest z dokumentacją :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

01 Wrz 2017, 17:42

Gratulacje :D fajne autko :yes: to mi się podoba :ok: żywioł przy zakupach :twisted:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Wrz 2017, 17:46

Puszczam to przez drugą firmę mojego szefa (handel środkami transportu) więc on ma przywileje i może normalnie rejestrować takie auta także problemów z tym nie będzie :mrgreen: . Co do kluczy to w Pl to może i mały pikuś tutaj stacyjke używkę ciężko będzie znaleźć a wiadomo że trzeba wymienić z immobiliserem. Po niedzieli będę dzwonił do serwisu z pytaniem czy się da i za ile ale może nie być tanio :/
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Wrz 2017, 20:13

Ja mam takiego Granda, tyle, że z 2000 i do tego z silnikiem 4,7 i z reduktorem QD. Jaki ty masz reduktor? ( napis przy lewarkach ). Jak będziesz potrzebował jakiejś pomocy, to pisz.
Jeżeli chodzi o kluczyki, to kilka lat w serwisie ceny były takie - pilot czarny 200 zł, pilot szary 350 zł, kluczyk 276 zł, programowanie pilota i kluczyków 470 zł. Oczywiście ceny mogą być różne w zależności od serwisów. Teraz jest gorsza sprawa, bo serwis Jeepa to serwis Fiata. Nie wiem, czy czegoś ci serwisanci się nauczyli, ale jak ja byłem na Fiacie w dwa lata jak przejęli Jeepa, to pacany nawet nie wiedziały jak zdemontować przedni reflektor...A że nie wspomnę że nie wiedzieli jaki olej potrzebny jest do mostu, a to u mnie akurat bardzo ważna sprawa, bo wlanie niewłaściwego uszkodzi napęd QD. A Grandy miały troszkę tych napędów. Ja na twoim miejscu poszukałbym tych kluczy i pilotów w jakimś warsztacie, co się zajmują alarmami. Wydaje mi się, że tam więcej wiedzą i programowaniu niż w serwisie. Nie wiem ile kosztuje tylna szyba, ale przednia jak dobrze pamiętam 550 zł. Tylna jest ogrzewana, więc może być drożasza. Aczkolwiek jest mniejsza. Obyś tylko nie zaliczył wtopy z tymi napędami i skrzynią automatyczną. Masz tą gorszą, bo 4 biegowy automat w hydraulice. Zero elektroniki. Bardzo lubią się tam niszczyć sprzęgiełka jak się zaniedba okresu wymiany oleju albo wleje niewłaściwy. Zresztą napędy to samo - oleje są bardzo ważne. Paliło ci to będzie około 15 litrów LPG przy spokojnej jeździe :)
Szkoda, że nie trafiłeś na 4,7. To jest dopiero smok....
Co do aukcji to w tej pierwszej podałeś do właśnie 4,7 i do tego H.O., czyli wzmocniona jednostak silnikowa ( 353 KM ). Być może że jest inna.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Wrz 2017, 20:43

MotoAlbercik napisał(a):Jaki ty masz reduktor? ( napis przy lewarkach ).
jeszcze tego nie wiem ( wiem tyle co napisałem) tak jak wspominałem auto mam nadzieje że przywiozą mi poniedziałek-wtorek więc będę miał wiecej info.
MotoAlbercik napisał(a):Jak będziesz potrzebował jakiejś pomocy, to pisz.
napewno będę miał wiele pytań i problemów wiec napewno się zgłoszę. W poniedziałek zadzwonie do serwisu z tymi kluczami i będę coś wiedział ale napewno taniej by wyszło kupic cala stacyjke z immo i kompem, tylko żebym miał pewność że to zadziała :/
MotoAlbercik napisał(a):Ja na twoim miejscu poszukałbym tych kluczy i pilotów w jakimś warsztacie, co się zajmują alarmami. Wydaje mi się, że tam więcej wiedzą i programowaniu niż w serwisie.
Franki to idioci , PL jest dużo bardziej rozwinięta inteligentnie i manulanie jeżeli chodzi o motoryzacje. No nic po niedzieli będę działał i was informował o postępach.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydy na tory (i OS-y)!
    Samochody hybrydowe kojarzą się głównie z oszczędnością i ekologią. Ale ich dominacja w legendarnym, 24-godzinnym wyścigu Le Mans doskonale pokazuje, że spalinowo-elektryczny napęd to nie tylko niższe zużycie paliwa, ...

14 Wrz 2017, 21:28

No to w końcu coś nowego mogę napisać, przywieźli mi auto półtora tygodnia poźniej (takie są francuskie ruchy) a przy okazji jeszcze mi zderzak przedrapali ale i tak trzeba malować więc.... Pikuś
Heh ciekawą informacją jest to że coś mi się ubzdurało że rocznik to 2003 a okozało się że to koniec 99 :/
Wersja to Limited INFINITY GOLD
MotoAlbercik napisał(a):Jaki ty masz reduktor? ( napis przy lewarkach )
też mam Quadra Drive.
Pierwsza rzecz jak wiecie to klucze a raczej ich brak :naughty: no i tu się zaczynają schody są w ogłoszeniach stacyjki i imo i kpl kluczy a nawet kompem w kpl. tylko problem jest taki że nie mogę znaleźć stacyjki z takim samym numerem imo. Może ktoś się orientuje czy to musi być ten sam kpl imo i komp czy mogę zmienić imo na taki z innym numerem a żeby tylko z kluczykiem było zgrane. Ja potrzebuję taki jak na zdjeciu. Korci mnie już zacząć go z lekka reanimować ale najgorsze że nie wiem na czym stoję.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Wrz 2017, 15:56

Mam dla was nowe pocieszające info. Dziś miałem trochę czasu i chęci żeby zabrać się za jeepa. Postanowiłem sprawdzić przebieg i sprawdzić czy w ogóle silnik kręci. Rozebrałem stacyjkę i podpiąłem samą kostkę stacyjki, włączam zapłon i ukazuje mi się piękny przebieg 181 z groszami :naughty: (zaraz ktoś pomyśli że nie realny ale to nie wschodnie kraje tu się przebiegów nie cofa). Dobradalej, chce zakręcić rozrusznikiem a tu buch i jeep odpalił od strzała :mrgreen: nie nie nie to nie tak jak myślicie, zgasł po 2 sekundach , no i tak cały czas odpala i za chwilę gaśnie (immo odcina) no ale przynajmniej wiem że silnik działa i to był dobry zakup. Ryzyko było opłacalne. Co do stacyjki, udało mi się znaleźć stacyjkę i komputer z tymi samymi numerami. Będę wymieniał kpl. Czyli stacyjka, immobiliser, komputer, sterownik skrzyni, gość dorzucił mi także pilot więc zostanie tylko zaprogramować centralny. Taki zestaw kosztował mnie 350 zł :naughty: przesyłka już poszła do znajomego i czekam aż przywiezie mi to do FR, podobno wyjeżdża we wtorek. Jakby tak było to w tygodniu już będzie wszystko zamontowane i będziemy testować skrzynie i napędy czy wszystko OK. Z tego co widzę mosty nie są ani mokre ani nawet zapocone (jak nie w jeepie hehe). Silnik jest delikatnie zapocony od dołu ale jeszcze dokładnie się nie przyglądałem dokładnie skąd wyciek.

EDIT: mam książkę serwisową, ostatni serwis był przy 120tyś, auto na szczęście zostało zakupione we Francuskim salonie i dlatego nie ma na nim nawet centki rdzy. Po niedzieli dostanę dokumenty auta więc będę wiedział ilu właścicieli się przewinęło.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Wrz 2017, 11:31

Jak masz QD, to zanim wogóle ruszysz czy odpalisz, wymień w nim oleje - silnikowy, w skrzyni, reduktorze i mostach. Oleje w reduktorze i mostach są najwazniejsze, bo ten napęd jest bardzo wrażliwy na jakość i stan oleju - pamiętaj, że musisz mieć oleje z dodatkiem LSD. Niestety oryginalny olej z Mopara jest drogi :( Spotkałem się już przypadkami, że wlał ktoś olej inny niż oryginalny i niestety napędy się posypały. A warto o nie dbac, bo to są chyba najlepsze napędy jakie wyprodukował Jeep - stawiasz auto na trzech klockach i masz tylko jedno koło na ziemi. Włączasz reduktor na 4Lo i gaz. I zjeżdżasz z klocków bez najmniejszego problemu :)
Sprawdż sobie też hamulce, a dokładniej mówiąc tłoczki - są tam tłoczki ceramiczne. Najlepiej wymienić je na normalne, bo tamte często pękają i niszczą cylinder, a co za tym idzie grzeją się koła, a zaraz potem padają łożyska.
Jak już auto uruchomisz, to sprawdż sobie, czy działa ci wentylator chłodznicy - jest na wiskozie.
Pamiętaj o tych napędach - nie odpalaj silnika, dopóki nie wymienisz oleju w reduktorze i nie ruszaj autem dopóki nie wymienisz oleju w mostach. To naprawdę bardzo ważne.
Super, że udało się pozałatwiać srawę tych kluczyków, stacyji i sterowników za takie pieniądze :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Wrz 2017, 12:06

A podrzucisz informacje dotyczące jaki olej gdzie wlać, na forum jeepa znalazłem fajną rozpiskę ale tylko że specyfikacjami ale o producentach nie ma a chce zrobić to auto jak trzeba a nie po taniości
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Paź 2017, 21:52

Sprawa u mnie trochę przycichła bo oczywiście wszystko było by za pięknie jakby poszło według mojego planu :/ nie mogę sobie poradzić z odpaleniem auta. Tak jak wspominałem został zakupiony zestaw w postaci
Kluczyka
Stacyjki
Immo
Komputera
I jakiegoś tam sterownika. Auto dalej nie odpala, tzn odpala i gaśnie :angry: znajomy mechanik powiedział że skrzynka bezpieczników musi być też wymieniona bo jest tam jakiś moduł no i faktycznie był, dzwonię szybko do gościa żeby mi to dosłał... Zamontowałem i dalej nie pali :bored: .Miga przekreślony kluczyk cały czas. Może ktoś ma orientację czy trzeba to jakoś zaprogramować? Już powoli tracę cierpliwość a jeszcze dodatkowo się pospieszyłem i auto stoi na kółkach bez hamulców zderzaków i lamp bo zacząłem go powoli reanimować a w takiej sytuacji to nawet zapału nie ma do dalszych prac.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Paź 2017, 14:51

Kao napisał(a):A podrzucisz informacje dotyczące jaki olej gdzie wlać,

olej do silnika - 5W30 wchodzi 5,7 litra przy pustym układzie
skrzynia biegów - ATF 4+ przy wymianie wchodzi jakieś 6 litrów. W skrzyni wymianę najlepiej robić dynamiczną - najprawdopodobniej masz skrzynię 45RFE, ale dla pewnośco sprawdż, czy ktoś albo nie wgrał 5 biegu, kóry jest wówczas sterowany elektronicznie, albo czy ktoś nie wymienił jej na nowszy model, w pełni elektroniczny 545RFE
reduktor masz NV247 i musisz mieć olej NV247 transfer case fluid i wchodzi niecałe 2 litry
most przód powinieneś mieć DANA30 - 75W140 z dodatkiem LSD, wchodzi nieco ponad litr
most tył powinien Być DANA 44a - tak jak przód, ale wchodzi nieco ponad 2 litry
W obu mostach powinny być system gerodisc ( vari lock ), czyli na jednej półosi jest rotor pompy
Wspomaganie - Power Stering Fluid
Oleje najlepiej lać MOPAR - oryginalne. Niby są tańsze zamienniki, ale naprawdę nie warto ryzykować tak naprawdę dobrego napędu. No i trzeba przy tym napędzie naprawdę przestrzegać okresów wymiany.
Kao napisał(a):nie mogę sobie poradzić z odpaleniem auta. Tak jak wspominałem został zakupiony zestaw w postaci
Kluczyka
Stacyjki
Immo
Komputera
I jakiegoś tam sterownika.

Jak kiedyś chciałem dorobić kluczyk i pilot, to dowiedziałem się, że po dorobieniu musi to zostać zaprogramowane. Podejrzewam więc, że ty też będziesz musiał się podłączyć pod kompa i zaprogramowac. Musisz jednak wiedzieć, że są dwa rodzaje pilotów, które musisz mieć - szary i czarny. O co chodzi? Ano w drzwiach kierowcy masz dwa przyciski - szary z 1 i czarny z 2. Są to pamięci ustawień fotela i lusterek dla każdego pilota z osobna. Oprócz tego powinien być kluczyk serwisowy.
Kao napisał(a):auto stoi na kółkach bez hamulców

Jak robisz z hamulcami, to posprawdzaj ceny tłoczków ceramicznych ( oryginalnych, ale bardzo nietrwałych ) i tłoczków metalowych.
No i jak masz go na klockach, to pomyśl o podniesieniu go. Standardowo podnoszą go na podkładkach i zyskuje się 2 cale. Ale śa i tacy co podnieśli na 4 czy 6 cali, ale wtedy trzeba już robić większe modyfikacje z zawieszeniem i układem kierowniczym, a autko i tak pływa po drodze.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Paź 2017, 18:43

Oleje już powoli ogarniam.
MotoAlbercik napisał(a):Podejrzewam więc, że ty też będziesz musiał się podłączyć pod kompa i zaprogramowac.
był podłączany pod kompa i immobiliser nie widzi kluczyka. Albo jest uszkodzony w nim immo albo gość mnie zwałował i stacyjkę z kluczykiem dał od innego a immo i resztę od innego. :/
Co do pilotów to mam 2 szary i czarny ale od innego WG (gość mi dorzucił) i podobno bez problemu da się przeprogramować. Chyba ostatnia deska ratunku to serwis ale nie dość że dużo zapłacę to jeszcze muszę auto do nich przetransportować a w tej chwili to nie możliwe.
MotoAlbercik napisał(a):Jak robisz z hamulcami, to posprawdzaj ceny tłoczków ceramicznych ( oryginalnych, ale bardzo nietrwałych ) i tłoczków metalowych.
No i jak masz go na klockach, to pomyśl o podniesieniu go. Standardowo podnoszą go na podkładkach i zyskuje się 2 cale. Ale śa i tacy co podnieśli na 4 czy 6 cali, ale wtedy trzeba już robić większe modyfikacje z zawieszeniem i układem kierowniczym, a autko i tak pływa po drodze.
na tłoczki już mam plan żeby wymienić ale najpierw ogarnę żeby palił. Podnosić nic nie będę bo mi to nie potrzebne auto nie będzie użytkowane w żadnym terenie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Paź 2017, 15:57

Kao napisał(a):był podłączany pod kompa i immobiliser nie widzi kluczyka. Albo jest uszkodzony w nim immo albo gość mnie zwałował i stacyjkę z kluczykiem dał od innego a immo i resztę od innego.

Nie wiem, czy nie trzeba też przełożyć modułu komfortu ( BSI ), bo jak dobrze kojarzę, to immo jest właśnie tam. I dopiero stamtąd podaje do ECM sygnał, że wszystko ok.
Kao napisał(a):Co do pilotów to mam 2 szary i czarny ale od innego WG (gość mi dorzucił) i podobno bez problemu da się przeprogramować.

Tu nie powinno być problemu.
Kao napisał(a):Chyba ostatnia deska ratunku to serwis ale nie dość że dużo zapłacę to jeszcze muszę auto do nich przetransportować a w tej chwili to nie możliwe.

Programowanie pilota i kluczyków parę lat temu w serwisie kosztowało 470 zł. Nie wiem jak teraz.
Kao napisał(a):Podnosić nic nie będę bo mi to nie potrzebne auto nie będzie użytkowane w żadnym terenie.

Ale jak zyska na wyglądzie :) Do tego opony MT, na dachu do przedniego relinga 4 lampy i już wygląda inaczej. Wejdż do mojej galerii i zobacz jak wygląda mój Grandi co potrafi. Lift 2 cale nie kosztuje dużo. Ja płaciłem za cały komplet coś koło 250 zł. Zrobiłem sam, bo to żadna filozofia.
Kao napisał(a):Podnosić nic nie będę bo mi to nie potrzebne auto nie będzie użytkowane w żadnym terenie.

Jak kupowałem mojego, to też tak mówiłem....Jak wsiądziesz, odpalisz, przejedziesz po jakiejś mokrej, bagnistej żwirówce, zobaczysz co te auto potrafi, to cię wciągnie.... :) Zresztą błoto wciąga :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Paź 2017, 19:53

MotoAlbercik napisał(a):Jak wsiądziesz, odpalisz, przejedziesz po jakiejś mokrej, bagnistej żwirówce, zobaczysz co te auto potrafi, to cię wciągnie.... Zresztą błoto wciąga
z tym to będzie problem bo mieszkam na południu Francji więc z błotem ciężko bo deszcz rzadko pada ale jazda wybrzeżem lub górami napewno będzie. Narazie się nie nastawiam na podniesienie ale to auto kupione do dłubania więc nie wiadomo co wpadnie do głowy.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika